Nerešena enigma patrijarhove smrti

J. SIMIĆ

četvrtak, 07. 03. 2013. u 20:58

Нерешена енигма патријархове смрти
Poslednji karlovački patrijarh nestao je 1913. u austrijskoj banji Bad Gaštajn, a potom je njegovo telo otkriveno u reci Ahe. Patrijarhova odsečena glava nikada nije pronađena

ŽIVOT poslednjeg karlovačkog patrijarha Lukijana Bogdanovića (1867-1913) biće pretočen u dokumentarno-igrani film čija će prva klapa pasti u maju, a poslednja u septembru ove godine.

Prema scenariju novosadskog istoričara Srđana Ercegana, U dramaturgiji Milovana Vitezovića i režiji Živorada Ajdačića, film će biti snimljen u produkciji novosadske kuće "Dimart". Radni naslov je "Patrijarh Lukijan Bogdanović - život i poslednji dani".

Bogdanović je izabran za patrijarha 22. septembra 1908.godine, ali je ubrzo pao u nemilost tadašnjih mađarskih vlasti u Pešti. Godine 1913. u austrijskoj banji Bad Gaštajn najpre je nestao, a potom je njegovo nago telo otkriveno je u reci Ahe. Odsečena glava patrijarhova nikada nije pronađena.

- Na osnovu nekih novih podataka, pokušaćemo da ovim filmom osvetlimo misterioznu patrijarhovu smrt - kaže Stefan Dimitrije Dimić, snimatelj i vlasnik producentske kuće "Dimart".

Naslovnu ulogu igraće Miodrag Petrović, glumac Srpskog narodnog pozorišta, a jedna od ženskih rola, kao i uloga naratora, poverena je Gordani Đurđević Dimić. U dokumentarnom delu filma o patrijarhu Lukijanu govoriće akademik Vasilije Krestić i nekoliko eminentnih istoričara.

U TRI GRADA

FILM će biti sniman u Austriji, Novom Sadu i Budimpešti. Očekuje se da će ovo ostvarenje finansijski podupreti Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Deki

08.03.2013. 10:56

@Zika - Ćuti Žiko,nemoj da te neko čuje!To su sada naši veliki prijatelji...odmah iza Turaka.

Dragutin Karlovacki

07.03.2013. 23:03

Na njegovoj sahrani u gornjoj crkvi u Karlovcima Karlovcani su klicali djeneralu Bozi Jankovicu junaku prvog balkanskog rata dok su predstavnika ausriskog dvora ignorisali.