DUG i buran aplauz ispratio je na kraju beogradske premijere aktere predstave „Konstantin“ u Narodnom pozorištu, koju je po tekstu Dejana Stojiljkovića režirao Jug Radivojević.

Ipak, pre početka izvođenja (koje je 27. februara prvi put videla niška publika) bilo je jasno da je pozorišni događaj u drugom planu: sve kamere i blicevi fotoreportera ostali su usmereni ne na scenu već na visoke zvanice koje su prisustvovale događaju, upriličenom povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

DVA KOKTELA DA nije reč o uobičajenom pozorišnom događaju, svedočio je dug red crnih limuzina iz kojih su izlazile VIP zvanice: predsednik Republike Tomislav Nikolić, njegova svetost patrijarh Irinej, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika Republike Radoslav Pavlović, ministar obrazovanja Žarko Obradović, predstavnici diplomatskog kora,policije i svih konfesija. Premijeri su prisustvovali i Karđorđevići, Sanda Rašković Ivić, Velimir Ilić, Sulejman Ugljanin, Gordana Čomić... Od umetnika viđeni su Jovan Ćirilov, Predrag Ejdus, Ružica Sokić, Igor Bojović. Za nesvakidašnju publiku organizovana su i dva koktela: pre „Konstantina“ u Muzeju Narodnog pozorišta (za novinare), posle (za VIP zvanice) - u Domu vojske.

I same pripreme ovog skupog projekta (u javnosti se pominjala suma od oko 19 miliona dinara) izazvale su različite komentare, pa je samo teatarsko „finale“ ostalo izvan umetničke radoznalosti.

Da li će pozorišni gledaoci pokazati dovoljno interesovanja, ostaje da se vidi. Kako je unapred najavljeno, predstava bi trebalo da krene na turneju po unutrašnjosti, potom i regionu.

Prigodnom događaju, rađenom u koprodukciji niškog i beogradskog Narodnog pozorišta, doprinos su dali glumci iz osam srpskih teatara - predvođeni Miodragom Krivokapićem i Petrom Benčinom, u ulozi starijeg i mlađeg Konstantina, a u velikom glumačkom ansamblu pojavili su se, između ostalih, i Mirko Babić, Tamara Dragičević, Miloš Cvetković, Snežana Petrović i Suzana Lukić.

Prašina koja se podigla u javnosti posle niške premijere,donekle je promenila „protokol“ beogradskog izvođenja. Iako se najavljivalo da će premijera u glavnom gradu, pre svega, biti upriličena za državne, diplomatske i verske velikodostojnike (dok je za širu publiku najavljena prva repriza 20. marta), zbog protesta novinarskih ekipa uponedeljak je dozvoljeno snimanje početka „Konstantina“, a sedma sila je uz pomoć specijalnih akreditacija mogla da prati ceo događaj.

Prostor za dvadesetak izvođača u sasvim pojednostavljenoj scenografiji osmislio je Aleksandar Denić, kostime (u beloj i crvenoj boji) odlično su uradili Bojana Nikitović i Stefan Savković, muziku potpisuje Vladimir Pejković, a video-dizajn Dorijan Kolundžija...


Tomislav Nikolić, predsednik Republike

IZVANREDNO

- Moja supruga je bila na premijeri u Nišu, tako da sam bio potpuno obavešten. Predstava je izvanredna. Lično, nedostaje mi u njoj čin krštenja pred samu njegovu smrt, ali to je stvar onog ko je pisao tekst, a ne režirao predstavu.

Bratislav Petković, ministar kulture

SOLIDNO

- PREDSTAVA je iznad mojih očekivanja, uz male korekcije - biće sasvim dobra. Zadovoljan sam tekstom, reditelj je iskusan, ekipa sastavljena od različitih glumaca dala je sasvim solidan rezultat.

Ružica Sokić, glumica

TUŽNO

- „KONSTANTIN“ je za poštovanje, ali ne znam da li bih ga ponovo gledala... Kulturno i mentalno je čestito urađeno, pozdravljam veliki napor umetnika. Puno je novca uloženo, a tužno je što ga nema za druge, neophodne stvari.

Jovan Ćirilov, teatrolog

ČESTITO

- VIDELI smo izvanredno likovno dizajniranu predstavu na velikoj sceni Narodnog pozorišta. Tema je vrlo teška, pogotovo kad se namenski radi. Urađeno je čestito i profesionalno, ali ne kompleksno.