Biblioteke obeležavaju nacionalni dan knjige

D. B. M.

27. 02. 2013. u 21:03

Centralna manifestacija obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije i novoustanovljenog Nacionalnog dana knjige biće održana u četvrtak u Amfiteatru nacionalne biblioteke

CENTRALNA manifestacija obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije i novoustanovljenog Nacionalnog dana knjige, koja se odvija pod pokroviteljstvom predsednika republike, biće održana u četvrtak u Amfiteatru nacionalne biblioteke.

Pored pozdravnih reči, tradicionalno, na centralnoj manifestaciji biće dodeljena i "Nagrada za najbolju među najčitanijim knjigama" u protekloj godini. Nakon toga predviđeno je vođenje kroz izložbu "Ostavljam vam jedino reči", predstavljanje zbirki Odeljenja posebnih fondova, predavanje Tome Tasovca "Digitalna humanistika i digitalne biblioteke", predstavljanje izdavačke produkcije Narodne biblioteke Srbije i internet-sajta "Veliki rat" u okviru projekta "Europeana kolekcije 1914-1918", kao i koncert Filharmonije mladih "Borislav Pašćan".

Istovremeno, nacionalna biblioteka u svom holu u prizemlju organizuje akciju izrade piramide od knjiga, koje će kasnije biti poklonjene bibliotekama u Leskovcu i Pirotu.

- Cilj svih aktivnosti jeste da se da dodatni impuls kulturi čitanja i da se tako afirmiše knjiga kao nezaobilazni segment našeg obrazovanja, kulture i informisanosti, a biblioteke kao bazične ustanove kulture - kaže Dejan Ristić, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Inače, na poziv nacionalne biblioteke da se ovaj dan obeleži širom zemlje odazvale su se javne biblioteke, muzeji, arhivi, kulturni centri, Bibliotekarsko društvo Srbije, izdavači, knjižarski lanci i mediji. Ovaj važan datum biće obeležen predavanjima, promocijama, izložbama, koncertima, stručnim skupovima i drugim programima u velikom broju gradova i manjih mesta u Srbiji. Knjižarski lanci "Delfi" i "Vulkan" omogućiće dodatni popust na kupovinu knjiga od 10 odsto svima koji se tog dana učlane u Narodnu biblioteku Srbije.

UPOZORENjE IZ SKD

POZDRAVLjAJUĆI nastojanje nacionalnih institucija kulture da se na drugačiji, smisleniji i glasniji način domaćoj javnosti ukaže na značaj knjige, Srpsko književno društvo je u u sredu datom saopštenju još jednom upozorilo na katastrofalno stanje u domaćem izdavaštvu i književnom životu.

- Surova tržišna utakmica teško je pogodila domaće izdavaštvo, koje ne može da opstane bez dobro osmišljene strateške podrške nadležnih državnih institucija. Gašenje mnogih izdavačkih kuća, tavorenje preostalih književnih časopisa neposredno utiču na sve lošiji položaj pisca u našem društvu čiji se socijalni, ali i društveni status urušava već decenijama. Moderno društvo ne može da postoji bez kulture, a ulaganje u kulturu mora biti prepoznato od vladajućih struktura kao jedan od strateških prioriteta državne i nacionalne politike - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije