Nagrada „Žanka Stokić“ Ljiljani Stjepanović

D. B. M.

22. 02. 2013. u 17:56

Šta bih drugo mogla da poželim, osim da me primete i esnaf i publika, kaže dobitnica

PRVAKINjA Pozorišta na Terazijama Ljiljana Stjepanović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Žanka Stokić", koju dodeljuju Narodno pozorište iz Beograda, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

- Nagrada koja nosi ime najveće srpske glumice, Žanke Stokić, znači više od svih priznanja koja sam dobila - izjavila je za "Novosti" Ljiljana Stjepanović, neposredno po saznanju da je postala dobitnica ovog visokog odlučja. - Bavim se komedijom i mjuziklom i iza sebe imam 37 godina profesionalnog rada. Šta bih drugo mogla da proželim pred kraj karijere, osim da me primete i esnaf i publika. Upravo ova nagrada je potvrda za to. Vrlo sam uzbuđena i srećna, suze su mi pošle kad su mi javili da sam dobila "Žanku". Hvala svima koji su učestvovali u odlučivanju.

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavala glumica Mira Stupica, a u kome su bili i Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Manojlo Vukotić, glavni urednik i direktor Kompanije "Novosti", reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica nagrade Ljiljana Blagojević.

- Široki registar komičnih rola Ljiljane Stjepanović je osoben i osobit: od Nušićevih likova i tipova "junaka u suknji", do punokrvnih sebesvesnih žena u delima Stevana Sremca, do savremenih bujičnih komedija italijanskih i španskih energičnih i plemenitih gospođa i sredovečnih oštrokondži, ova komičarka visoke kulture osvajala je milione gledalaca po Beogradu i Srbiji - piše u obrazloženju žirija.

REČIT DAR
ŽIRI za dodelu "Žanke" ocenio je da je Ljiljana Stjepanović ostvarila venac svojevrsnih i dragocenih uloga. - Držeći komade karakterne komike umela je koloritno takozvane plebejske prostakuše da prevede, da preoblikuje na zaigrani šarm novogradske i ništa manje buržoazije, ili ukorenjene srednje klase. Umela je, takođe, iz predstave u predstavu, da postigne uzajamno, ukršteno sadejstvo sa gledaocima i slušaocima, pošto je njen pevački i kultivisani dar rečito plamsao u svim njenim ulogama, u kojima nije bilo razlike u vodećim ili epizodnim ulogama.

Rođena u Beogradu 1952., Ljiljana Stjepanović je Fakultet dramskih umetnosti završila u klasi Ognjenke Milićević i čitav radni vek provela kao prvakinja Pozorišta na Terazijama, gde je odigrala značajan repertoar za koji je dobila najveća priznanja. Nagrade, ali i popularnost, nisu je mimoišle i za role u brojnim televizijskim ostvarenjima. Najšira publika pamti je još od debitantskih "Muzikanata", preko "Srećnih ljudi" i "Porodičnog blaga", do upečatljive uloge u seriji "Selo gori, a baba se češlja".

Nagrada "Žanka Stokić" dodeljuje se od 2003. godine, a dosadašnje dobitnice ovog najuglednijeg priznanja za ženska glumačka ostvarenja su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović i Ljiljana Blagojević

Nagrada se sastoji od plakete koju dodeljuje Narodno pozorište, statuete „Žanke Stokić“, dar grada Požarevca i novčanog iznosa koji poklanjaju “Večernje novosti“. Svečano uručenje nagrade “Žanka Stokić“ je u subotu, 23. marta u 12 časova, u Narodnom pozorištu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Modelar

22.02.2013. 21:22

Nagrada otisla u prave ruke,radi se o fenomenalnoj pozitivnoj licnosti.Ljiljo samo nastavi da radis tempom kao i do sada.