Otkrivena spomen ploča Aleksandru Tišmi

Tanjug

19. 02. 2013. u 15:30

Na zgradi u centru Novog Sada, u kojoj je Tišma živeo 34 godine, otkrivena je spomen ploča, povodom desete godišnjice smrti velikog pisca

NOVI SAD - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su danas spomen ploču Aleksandru Tišmi (1924-2003), povodom desete godišnjice smrti velikog pisca.

Posle svečanog otkrivanja spomen obeležja, na zgradi u centru grada u kojoj je Tišma živeo 34 godine, ministar Petković je istakao da je inicijativa ministarstva za postavljanje spomen ploča našim velikanima pisane reči zaživela u mnogim gradovima Srbije.

Petković je izrazio zadovoljstvo što je ta inicijativa prihvaćena i u Novom Sadu.
"Neka ova ploča nas starije podseća na Tišmino veliko delo a mlađe da inspiriše da čitaju Aleksandra Tišmu", istakao je ministar Petković.

Gradonačelnik Vučević je naglasio da je Tišma "nesporno zadužio i naš narod i grad Novi Sad svojim književnim radom".

Tim svojim bogatim delom, dodao je Vučević, Tišma je ostavio dubok trag u književnosti i uopšte u kulturnoj baštini Novog Sada i našeg naroda.

Gradonačelnik je dodao da je postavljanjem ove spomen ploče ostvarena odluka Gradskog saveta za kulturu od pre nekoliko godina i naglasio da ovaj postupak vidi kao još jedan trag čuvanja naše kulturne baštine i kao mali doprinos da Novi Sad postane kulturna prestonica Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije