Proslava dva veka od rođenja Njegoša još bez državne podrške

B. ĐORĐEVIĆ

08. 02. 2013. u 20:45

Podrška Srpske pravoslavne crkve dobijena je pre nekoliko dana. Planiran trodnevni međunarodni naučni skup

ODBOR za proslavu 200-godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša (1813-1851), koji čine predstavnici Matice srpske, SANU i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, i dalje očekuje da će za obeležavanje ovog velikog jubileja uskoro dobiti i podršku države.

Podrška Srpske pravoslavne crkve dobijena je pre nekoliko dana. Članovi Odbora za proslavu dva veka Njegoša, Matija Bećković (predsednik), Miro Vuksanović i Dragan Stanić posetili su patrijarha srpskog Irineja koji je prihvatio da bude pokrovitelj proslave. Isti predlog za pokroviteljstvo, kako "Novosti" saznaju, trebalo bi uskoro da bude uručen i Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, i Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske.

Istovremeno, Nacionalni savet za kulturu podržao je inicijativu SANU i Matice srpske da se tokom godine obeleži 200 godina Njegoša, i predložio Ministarstvu kulture da se što pre pri Vladi Srbije imenuje počasni Odbor za obeležavanje Njegoševog jubileja, kao i da se taj datum unese u kalendar obeležavanja značajnih događaja.

Odbor za proslavu, kako saznajemo, pozvao je i CANU da učestvuje u obeležavanju jubileja, ali je stigao odgovor da će samostalno pripremiti naučni skup o Njegošu.

U očekivanju odgovora države, Matica, SANU i ANURS pripremaju trodnevni međunarodni naučni skup "Njegoš u svom i našem dobu", koji će se odvijati u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci, od 6. do 8. novembra. Simbolično, Odbor za proslavu poslao je pozive na 200 naučnih imena iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, iz rasejanja, kao i iz slavističkih centara širom sveta.

Vuksanović otkriva da je predloženo 20 tema, i da neće biti reči samo o Njegoševom književnom delu, jer nema srpskog pisca koji je do danas toliko objašnjavan.

SASTAV ODBORA ODBOR za proslavu dva veka Njegoša, kao i Organizacioni odbor za kulturne programe i izdavačku delatnost i Organizacioni odbor za naučni skup, sastavljen je od predstavnika SANU (Matija Bećković, Svetozar Koljević i Miro Vuksanović), predstavnika Matice srpske (Jovan Delić, Dušan Ivanić, Mato Pižurica, Bogoljub Šijaković) i predstavnika ANURS (Ljubomir Zuković, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Remetić).

- Bilo bi to ponavljanje. Glavni cilj ovog skupa jeste da se Njegoš prikaže kao vladika, pisac i vladar, da se njegovo delo i ukupno delovanje još jednom svestrano osmotri, analizira i ukaže na Njegoševu neprolaznost u srpskoj književnosti, kulturi, duhovnosti, nauci, prosvećenosti, istoriji - kaže za "Novosti" Miro Vuksanović, u ulozi potpredsednika Odbora, zadužen za naučni skup.

Jedna od tema pokazaće i kakav je odnos prema Srpstvu imao Njegoš kao vladar Crne Gore. Vuksanović podseća da je Njegoš bio član Društva srpske slovesnosti, iz koga se razvila SANU, i član Matice srpske.

- To kazuje dve stvari: da se zna ko je bio, da se jasno pokazuje njegovo opredeljenje kojoj naciji i jeziku pripada, odnosno da te dve institucije po običaju svojim zaslužnim članovima obeležavaju jubileje - dodaje Vuksanović.

Svi koji učestvuju u organizaciji proslave dva veka Njegoša očekuju da će država sigurno da zakrovi obeležavanje ovog jubileja, čime bi se Njegoš na pravi način pokazao kao jedna od reprezentativnih figura srpskog kulturnog obrasca.


ŽIRI ZA NjEGOŠEVU NAGRADU

PODGORICA - Vlada je u petak, na predlog Ministarstva kulture, imenovala međunarodni žiri za dodelu Njegoševe nagrade. Za članove žirija imenovani su akademici iz Crne Gore, BiH i Makedonije - Sreten Perović, Zdenko Lešić i Katica Ćulavkova.

U žiriju su i profesori iz Bugarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske - Svetozar Igov, Aleš Debeljak, Filip David i Vlaho Bogišić.

Iz Vlade je saopšteno da se žiri imenuje na četvorogodišnji period. Prema zakonu, Njegoševa nagrada za ovu godinu biće dodeljena za književno delo koje je prvi put objavljeno u prethodne četiri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Liman

09.02.2013. 00:38

veliki vladiko osstaces jedan od najvecih ljudi u srpskom narodu bez obzira sta cinili izdajnici naseg roda

iz glave

09.02.2013. 07:48

uputstvo za život u USA - KUM 1. deo uputstvo za život i opstanak na Balkanu - Gorski Vijenac

Niko Hercegovac

14.11.2013. 21:41

" Svak se rodi za po jedno vrijeme . Cast i bruka zive dovijeka ! " ( Njegos) Englezi su imali Sekspira - i slave ga ! Danasnja srpska " vladajuca elita " i na nasu zalost i vrh SPC ( !!!) - ( cast izuzecima ! )- ne slave najveceg Srbina !!!! Ko te vodi svjetovna i duhovna Srbijo ???!!!