Sukob na kruševačkoj sceni

S. Babović

07. 02. 2013. u 20:57

Ko će voditi prvo Pozorište za decu pitanje je koje je unelo razdor između rukovodstva Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra Kruševca

KRUŠEVAC - Ko će voditi prvo Pozorište za decu, koje je planirano u Bioskopu “Evropa”, pitanje je koje je unelo razdor između rukovodstva Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra Kruševca.

- Naša ideja je da se prostor u Bioskopu “Evropa” adaptira u multifunkcionalni prostor u kome bi se realizovali svi dramski programi amaterskih pozorišta grada Kruševca (“Kruška” i “Žanka Stokić”) ali i festivali TIN FEST i FEŠT i rad dramskog studija KCK “Bata Miladinović” - iznosi Miroslav Smiljković, v. d. direktora KCK. - Naravno, tu bi se mogle pripremati i izvoditi i dečje predstave Kruševačkog pozorišta, a prikazivali bi se i filmovi, pa bi bioskop “Evropa” tako sačuvao i svoju osnovnu delatnost.

U KCK koji upravlja bioskopom iznose da su informisali gradonačelnika o planovima u vezi sa bioskopom, kao i da je zatražena pomoć da se ovaj prostor oživi. Između ostalog je sugerisano da to bude i dečje pozorište

- No, kako je Kruševačko pozorište iskazalo svoje “apetite” da nam taj prostor uzme i da se u njegovom vlasništvu i pokroviteljstvom grada pravi dečje pozorište, smatramo da je to ozbiljan atak na našu delatnost - iznosi se u saopštenju KCK-a.

U Kruševačkom pozorištu odgovaraju da su spremni da podrže napore Kulturnog centra za otvaranje amaterske scene, ali da najkvalitetniji pozorišni sadržaj najmlađima može da ponudi samo profesionalno pozorište.

- Imamo sedam igrajućih predstava za decu, a godišnje možemo da se najmlađima predstavimo sa 12 profesionalnih komada - objašnjava Branislav Nedić, direktor pozorišta. - Za ovu ideju dobili smo podršku istaknutih glumaca Milorada Mandića Mande, Vojina Ćetkovića, Sergeja Trifunovića...

OSNIVAČ

GRADSKO rukovodstvo planira da postojeću opremu Kruševačkog pozorišta izmesti u novoformirano pozorište za najmlađe, s obzirom na to da sredstva za novu opremu i kompletnu rekonstrukciju već postoje u budžetu. U planu je i saradnja sa distributerima, kako bi se našao model za dalje funkcionisanje bioskopa. Na pitanje u okviru koje ustanove bi radilo novo pozorište, gradonačelnik Bratilsav Gašić kao idealno rešenje vidi Kruševačko pozorište. Napominje da je koncept takav da tamo radi profesionalni, a ne amaterski glumački ansambl. Naravno, dodaje, to ne isključuje saradnju sa KCK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MAČAK

08.02.2013. 09:35

Ovo je kao svadja 2 Roma oko kontejnera. Umesto da grad reši ovaj problem jednom zauvek, izgradivši NOVO i VEĆE pozorište, sa više sedišta i većom binom , kako bi se na njoj mogle igrati i baletske i operske predstave ( a što Kruševljani zaista zaslužuju jer su veliki poštovaoci scenske umetnosti ), a postojeće pozorište sa 301 sedištem i malom binom pretvori u dečje. Ako se već gradi KULA VAVILONSKA, nek bar ima pogled u budućnost a ne u "kontejner".