Trka za ”Mešu” od srede

D. Bt.

03. 02. 2013. u 20:55

O jubilarnoj 25. prestižnoj nagradi, koju dodeljuju ”Večernje novosti”, odlučivaće 50 kritičara. Glasove velikog žirija objavljivaćemo svakoga dana od 6. do 18. februara

KOME će pripasti velika čast dobitnika jubilarne 25. prestižne nagrade za knjigu godine ”Meša Selimović”, koju dodeljuju ”Večernje novosti”, odlučivaće narednih dana glasovi članova Velikog žirija. Izbore 50 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara počećemo da objavljujemo od srede, svakodnevno, sve do 18. febraura. Toga dana, na konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini, u podne, biće proglašen pobednik.

Odgovori članova žirija čija smo imena, da podsetimo, obnarodovali 4. januara, stigli su u naznačenom roku u našu redakciju. U međuvremenu, dvoje kritičara je iz opravdanih razloga moralo da odustane, pa će tako o delima savremenih domaćih pisaca koja su obeležila prošlogodišnju produkciju, odlučivati tačno 50 kritičara.

To su: Aleksandar Jerkov, Marko Nedić, Petar Pijanović, Aleksandar Jovanović, Ljiljana Šop, Radivoje Mikić, Jasmina Tonić, Dragan Bošković, Milosav Buca Mirković, Slađana Ilić, Mileta Aćimović Ivkov, Stojan Đorđić, Petar Arbutina, Slađana Aćimović, Danica Andrejević, Mićo Cvijetić, Tijana Spasić, Zoran Bognar, Bojana Stojanović Pantović, Zorica Nestorović, Nebojša Lazić, Jovan Pejčić, Srba Ignjatović, Dušica Potić, Vesna Trijić, Mladen Vesković i Svetlana Šeatović Dimitrijević (svi iz Beograda). Među ”književnim sudijama” iz Novog Sada su: Draško Redžep, Vladislava Gordić Petković, Nenad Šaponja, Vladimir Gvozden, Svetlana Milašinović, Đorđe Pisarev i Dragana Beleslijin.

PROPOZICIJE ZA NAGRADU Svaki član Velikog žirija, prema propozicijama za nagradu, može da predloži pet knjiga iz pera savremenih domaćih autora objavljenih prošle godine. U obzir dolaze svi žanrovi (romani, zbirke pripovedaka, pesničke knjige, eseji, putopisi, književne studije). Isti pisac nagradu može da dobije samo jedanput, a sabrana i izabrana dela ne mogu da konkurišu, osim novih knjiga u okviru tih dela, kao ni antologije. Do pobedničke knjige se dolazi zbrajanjem glasova kritičara.

U Velikom žiriju su i Miloš Petrović (Kruševac), Dušan Stojković (Mladenovac), Slobodan Vladušić (Subotica), Goran Maksimović i Aleksandar Kostadinović (Niš), Aleksandar B. Laković i Časlav Nikolić (Kragujevac), Tatjana Lazarević Milošević i Dobrivoje Stanojević (Smederevo), Zoran M. Mandić i Saša Radojčić (Sombor), Šefket Krcić (Novi Pazar), Vladimir Arsenić (Zrenjanin), Miroslav Vujičić (Mokrin), Valentina Pitulić (Kosovska Mitrovica) i Sanja Macura (Banjaluka).

Kao i svih prethodnih godina, i ovoga puta o najuspešnijoj knjizi odlučivaće književni znalci svih generacija, od najmlađe do najstarije i, što je posebno važno, zagovornici različitih književnih poetika. U njihovu objektivnost nema razloga da se sumnja s obzirom na to da su ”Mešu” ranijih godina dobijale knjige koje su ostale književni znak jednog vremena, a neki od njihovih autora mogu se smatrati klasicima. Ko će im se pridružiti tom književnom Panteonu znaće se, dakle, 18. februara. Dotle pisci, pretendenti na ovaj spisateljski presto, mogu svakog dana da broje glasove, a čitaoci i književni znalci da drže palčeve svojim favoritima. U svakom slučaju, biće to neizvesno i uzbudljivo nadmetanje, jedinstveno ne samo kod nas nego i u regionu po broju kritičara i njihovom izjašnjavanju pred najširom publikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije