Momčilo Pavlović: Srbi vole monarhiju

V. TALOVIĆ

30. 01. 2013. u 20:51

Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, koji obeležava 44 godine rada: Naša znanja o istoriji su ponekad pojednostavljena, a ponekad - pogrešna

U KOMUNISTIČKOJ “čistki” posle 12. septembra 1944. stradale su desetine hiljada ljudi, a Komisija za tajne grobnice prikupila je podatke za oko 42.000 ubijenih i nestalih. Njihova imena uneta su u jedinstvenu radnu bazu podataka dostupnu javnosti. Pobijeni su uglavnom bez sudskog procesa, a nekima je organizovano improvizovano suđenje. Oko 30 odsto popisanih umrlo je u logorima i na druge načine. Takođe, više od 4.000 lica vodi se kao nestalo. Oni su stradali u Bosni ili Sloveniji. Istovremeno, evidentirano je preko 200 lokacija gde se nalaze potencijalne tajne grobnice u Srbiji.

Ovo u razgovoru za naš list kaže dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju i rukovodilac Komisije i Odbora za istraživanje tajnih grobnica.

- Naš institut, koji danas obeležava 44 godine od osnivanja, pre tri godine je sa “Večernjim novostima” pokrenuo istraživanja zločina na kraju Drugog svetskog rata - kaže Pavlović. - Iz te inicijative proizašla je državna Komisija za tajne grobnice. Potrebno je nastaviti istraživanja, posebno pokrenuti akciju obeleževanja grobnica, a Državnu komisiju potpomognuti u daljem radu, jer u ovoj godini Komisija nije dobila nikakva sredstva.

* Ovih dana vraćeni su posmrtni ostaci Petra Drugog Karađorđevića u zemlju. Šta znači povratak poslednjeg jugoslovenskog kralja?

- Istorijska je koincidencija da je telo kralja vraćeno na godišnjicu AVNOJ-a, koji mu je zabranio povratak u zemlju, a da je kovčeg sačekao i premijer Dačić, čija stranka nastavlja tradiciju komunista i deli njihove vrednosti.

* Komunisti su ga proterali, socijalisti ga vraćaju i dočekuju...

- Bilo kako bilo, ovaj čin nikoga ne bi trebalo da uznemirava. On doprinosi poželjnom pomirenju i potrebnoj nacionalnoj solidarnosti. A što se tiče monarhista, i ovaj gest potvrđuje da je ideja monarhije živa u Srbiji i među Srbima. Možda je ovo trenutak da se srpskoj javnosti predstavi Petar, uslovno rečeno Treći, koga bi Srbija već trebalo da bolje upozna.

KOSOVO, PUN KRUG MEĐU 18 monografija koje je samo tokom prošle godine objavio Institut za savremenu istoriju je monumentalna knjiga na 800 strana “Kosovo i Metohija 1912-2012. Vek važnih događaja”. U njoj su popisani najvažniji događaji od trenutka kada je prostor Južne i Stare Srbije oslobođen i uključen u srpski državnopravni okvir do trenutka kada su ti prostori na putu da postanu druga država.
- Tu se najbolje vidi nastojanja srpske države da zavede red i integriše narode u svoj sistem, ali i otpore i nelojalnost toj državi - kaže Pavlović.
- Skrnavljenje spomenika, opšta imovinska i lična nesigurnost je odlika suživota Srba i Albanaca na prostoru KiM tokom minulog veka. U tih sto godina smo napravili pun krug i na dobrom smo putu da državu Srbiju, ako izuzmemo Vojvodinu, omeđimo granicama pre 1912.

* Koliko Srbi, inače, poznaju svoju istoriju?

- Ne poznaju je dovoljno, pre imaju predstavu o njoj, koja je ponekad pojednostavljena, a ponekad i pogrešna. Više vole da se opredeljuju za jedan ili drugi pokret, da raspravljaju o ulozi i značaju pojedinih ličnosti. I Srbi, kao i drugi narodi, imaju svoje mitove, ali je važno da na istorijsku svest više utiče naučna istoriografija nego mediji ili političke stranke.

* Zašto mi istorijsku svest o sebi, o Srbiji, o naciji, ne umemo da pretočimo u istinu?

- Srbija je država, najstarija na Balkanu - kaže Pavlović. - Kontinuitet države postoji, za razliku od drugih jugoslovenskih republika koji svoje utemeljenje i državnost mogu da pronalaze u komunističkoj praksi rešavanja nacionalnog pitanja. Drugo je pitanje što se državnost i etnička posebnost kod pojedinih republika traži u antici, u periodu bogumila, ili na antisrpskoj platformi. Srbiju i srpske interese i na tim prostorima brani istorija i trebalo bi da je - odbrani!

* Koautor ste udžbenika iz istorije za osmi razred osnovne škole i četvrti razred gimnazije. Koji je najbolji način da se učenicima prenese istorijska istina, ako ona uopšte postoji?

- U Srbiji je mnogo udžbenika iz istorije, veliki broj izdavača se bori za tržište, traže svoja prava, ali ne dele svi potrebnu društvenu odgovornost. Udžbenici zavise od usvojenih programa i samo dobri programi, drastično revidirani i redukovani, uz ulaganja u razvoj udžbenika i podizanje standarda mogu dati pozitivne rezultate. Utisak je da naši udžbenici ne zaostaju mnogo iza francuskih ili nemačkih, a da su daleko ispred onih u većini bivših jugoslovenskih republika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Roki

31.01.2013. 05:29

Šta su sve u stanju da pričaju "naučnici" kao što je ovaj! Razumem da on čovek voli monarhiju,to je njegovo pravo ali ne razumem da govori očigledne neistine.Kad bi sad bio referendum za monarhiju teško da bi glasalo preko 10,najviše 15%. .

Srbin

01.02.2013. 19:26

@Roki - Odrzala se anketa, 53% gradjanina Srbije je za restauraciju kraljevine kao ustavne parlamentarne monarhije. Komunizmom isprani puk je naravno protiv toga, ali radikala i fanatista kao istih uvek ima, a u Srbiji barem na pretek. Mladi Srbi monarhiju vezu sa kulturom, tradicijom, istorijom i dostojanstvom svoga naroda, vremenom za koje veruju da se obrazovanje i kultura postovala, te naravno demokratijom koja za vreme hrvatske vladavine Tita nije postojala, ali za vreme kraljevine itekako jeste.

Makiato

31.01.2013. 11:14

Pavlovicu,Nemoj da pricas bajke. To da Srbi vole monarhiju nema veze sa stvarnoscu. Ni ti kao istoricar jos nisi izasao iz komunistickog sinjela, a fantaziras o monarhiji.

Unuk

31.01.2013. 13:39

Oko monarhije najbolje je pitati starije: Moj deda Petar je pucao iz haubice do zadnje granate; kada su ispalili i zadnju, postrojio je bateriju i sačekao Nemce. Tu je i zarobljen i odveden u zarobljeništvo. Vratio se tek krajem 45. U isto vreme- april 41., bila je gužva na beogradskom aerodromu da se ukrca u avione i ode iz zemlje. Deda nikada nije kralja pomenuo posle povratka kući!!! Ni-ka-da...