Otvara se Titova “Soba tajni”

R. RADOSAVLjEVIĆ

23. 12. 2012. u 20:58

Отвара се Титова  “Соба тајни”
Cenzurisani dokumentarni materijali iz arhive “Filmskih novosti” postaju kapitalni serijal. Padovi Rankovića, Đilasa, “rekonstrukcija” političkog ambijenta, nesvrstanih

NEKOLIKO hiljada metara filmske trake, snimljene u vreme epohe Broza (od 1945. do 1980.), koja nikada, zbog cenzure, trenutne “nepodobnosti” nekih ličnosti ili nekih drugih razloga nikada nije montirana, postaje novi, kapitalni projekat “Filmskih novosti”.

Ovaj “zabranjeni” dokumentarni materijal, koji se već nekoliko decenija nalazi u posebnoj prostoriji depoa koja se naziva “Soba tajni”, uskoro će se naći pred javnošću. Koristeći isključivo arhivski materijal iz vlastite - autorizovane produkcije, “Filmske novosti”, po rečima direktora Vladimira Tomčića, pripremaju dokumentarni serijal o Titu od 24 jednosatna filma, čiji značajan deo čine upravo cenzurisana dokumenta. Među njima su i ona o Milovanu Đilasu, prvom jugoslavenskom komunističkom disidentu koji je preživeo, a posebno, o Aleksandru Leki Rankoviću, nekadašnjem načelniku OZNE i ministru unutrašnjih poslova, prvom čoveku jugoslovenskog sistema bezbednosti i potpredsedniku SFRJ, koji je smenjen i isključen iz političkog i javnog života 1966. godine. U svojim memoarima Ranković je zapisao: “Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema”.

- Ne znamo, naravno, koliko se novog može reći o Titu i njegovom vremenu, ali će ovi novi, neobjavljeni snimci svakako dati još jedan, možda i konačni doprinos u formiranju slike o Brozu kao državniku, diktatoru, hedonisti, ljubavniku... a i o nama u tom političkom i društvenom ambijentu. Ako se na pravi način “rekonstruiše” - prikaže i doživi to vreme, nesumnjivo će se doći i do gorkih prepoznavanja događaja koji su sledili kasnije, devdesetih godina. Kult ličnosti imao je znak jednakosti sa državom Jugoslavijom; sa nastankom Tita bio je neminovan i raspad Jugoslavije. Ostaje, ipak, neobjašnjiv fenomen poularnosti i obožavanja koji su obični ljudi gajili prema Brozu - kaže Tomčić.

Svoje mesto u ovom serijalu imaće i Kardelj, Bakarić, Krajačić, Žujović, Hebrang, Latinka Perović, Milka Planinc, Savka Dapčević-Kučar, Koča Popović, Slobodan Penezić Krcun, Veljko Vlahović, Kiro Gligorov, Stane Dolanc i mnoge druge političke ličnosti koje su ostale kao metafora tog doba.

- O Titu se zna sve i gotovo ništa, zato smo odlučili da ova 24 filma rade 24 reditelja i scenarista iz svih republika bivše Jugoslavije. Smatramo da će se tako dobiti dragoceni komentari i različita mišljenja. Polovinu dokumentarnog serijala režiraće reditelji iz “starije” generacije, oni koji su doživeli vreme Broza i već imaju formirane stavove o tom vremenu, dok će ostalih 12 epizoda raditi mladi reditelji koji imaju drugu vizuru tog doba, vremensku distancu, i bez emocija mogu da govore o velikoj Jugoslaviji. Ideja je da svaka pojedinačna epizoda nosi pečat ekipe koja ga je radila, od reditelja, do čitača teksta i izbora muzike.”Filmske novosti” su pre par godina već uradile dokumentarni film o Jovanki Broz, koji će za ovu priliku biti ponovo urađen, a ono što čini najznačajnijim i najvrednijim dokumenta “Filmskih novosti” je njihova autentičnost - to su prave hronike jednog društva u dugom vremenskom periodu - ističe Tomčić.

Jedan film serijala biće posvećen Brozu i drugim državnicima njegovog doba, kao što su Sukarno, prvi i doživotni predsednik Indonezije, i zajedno sa Titom jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, Hajle Selasije, car Afrike, Idi Amin, vojni diktator i predsednik Ugande, Bokasa, car Srednjoafričke Republike, Gadafi, predsednik Libije, i mnogi drugi koji su nominalno bili nesvrstani, a u suštini diktatori. Broz je vrlo često bio sa njima, i usko povezan, a na njegovoj sahrani ipak su bili svi državnici sveta. Jedini “neokaljani” u svojim zemljama koji nisu proglašeni za zločince bili su Tito i Fidel Kastro. Zanimljiv dokument koji poseduju “Filmske novosti” su i dve posete Če Gevare, koji je boravio u Beogradu i na Brionima, zajedno sa Raulom Kastrom, rođenim bratom Fidela Kastra, koji je sada predsednik Kube.

Zbog ovih dokumenata (pored kuća kao što su britanski Bi-Bi-Si, francuska i nemačka nacionalna televizija), i televizije mnogih drugih zemalja, prvenstveno nesvrstanih, često traže materijal “Filmskih novosti” koji nemaju, a koji je deo njihove istorije, pa u skoroj budućnosti, kako ističe Vladimir Tomčić, “Filmske novosti” mogu postati neki naš “History chanel”.

NEPODOBNA” SKULPTURA HENRIJA MURA

PORED značajnog političkog dokumentarnog materijala, “Filmske novosti” poseduju i vrlo vredan materijal vezan za kulturu, koji će takođe postati kapitalni projekat - od posete Henrija Mura, jednog od najznačajnijih skulptora 20. veka, koji se 1955. u Beogradu sreo i sa našim vajarom Tomom Rosandićem u njegovoj Majstorskoj radionici, do šest Šekspirovih drama u Narodnom pozorištu u Beogradu u kojima su igrali Vivijen Li i ser Lorens Olivije. Tu su i ispovest svetskog tenora Maria del Monaka, poseta Orsona Velsa Jugoslovenskoj kinoteci, Hičkoka Skadarliji... Iz ovog perioda postoji i anegdota - Henri Mur je prilikom posete poklonio Beogradu svoju veliku skulpturu, ali “grad” nije mogao da primi poklon koji je bio “nepodoban” za tadašnju socrealističku umetnost.

SUDSKI SPOR SA RTS

SAMO u ovoj godini, “Filmske novosti” završile su dokumentarne filmove “Nezavisna država Hrvatska” i “Lepenski vir”, dok se još tri projekta privode kraju. Dnevno se snimaju svi važni događaji iz domena politike, kulture i sporta, a u pripremi je i dokumentarni film o Svetozaru Gligoriću...

- Značajno je da se kapitalni materijali “Filmskih novosti” prikazuju, pre svega, na Medijskom Javnom servisu Srbije. Nažalost, ni “sirovi materijal”, ni kvalitetni dokumentarni filmovi ne mogu doći do gladalaca. Indikativno je što smo sa Javnim servisom morali da uđemo čak i u sudski spor, pošto su neovlašćeno koristili mnoge naše materijale, i to često na neprimeren način. Sva dokumenta “Filmskih novosti” imaju svoje holograme, naknada za njihovo korišćenje je skoro minimalna, a RTS nije u stanju ni to da plati, nego nas potkrada - kaže Vladimir Tomčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (135)

Zoran1

24.12.2012. 04:12

@roki - On je dosao bez icega a ziveo je kao najbogatiji tajkun i bolje, sve na racun Srpskog naroda. Galeb, Plavi voz, lovista, carske palate, beli dvor i ostalo a Srpski narod je bio jeftina radna snaga Evrope i ostalog sveta i placao njegov provod.

Srboljub

24.12.2012. 11:11

@roki - Dusko Radovic je rekao :" Glupom coveku nista nemoze da se objasni pa cak ni to da je glup". Da bi neko shvatio i razumeo velicinu Tita , jedine istorijske licnosti svetskog formata sa ovih prostora, na prvom mestu je potrebna inteligencija i moc rasudjivanja. Svi ovi sto blate Tita, na prvom mestu koriste EMOCIJE a ne RAZUM i sve su to samo prazne price. Najvecu licnost u nasoj istoriji koju je ceo svet postovao, mi blatimo umesto da od toga profitiramo. U srbiji je poremecen sistem vrednosti.

Ruben Lonuestro

24.12.2012. 13:15

@roki - @SrboljubSasvim se slazem gospodine sa svim vasim argumentima ; a posebno sa tim da je u srbiji je poremecen sistem vrednosti. Vi verovatno i ne slutite koliko ste u pravu ; volio bih da mogu da vam objasnim al' ona Radoviceva - sto citirate - mi izgleda toliko istinita da sumnjam da se vama nesto moze objasniti ; mozda, ako vas vid jos sluzi i ako imate dovoljno prisebnosti da vidite ambis u kojem se vas narod nalazi... i da potrazite genezu propasti.... mozda ; al sumnjam.

Vlada

24.12.2012. 13:34

@roki - Srboljube dasu ti roditelji znali da ces tako razmisljati nebi ti garant dali takvo ime, drugo najveci covek i um sa ovih prostora je Nikola Tesla a ne Tito. Koliko nas je on unazadio sa svojom politikom jugoslovenstva ( a ne samo on nego i Kralj Aleksandar) to nas je kostalo citav 20 vek i dan danas nas kosta. Dok su Srbi bili istinski Jugosloveni drugi su jugoslovenstvo koristili za svoje nacionalne ciljeve (Slovenci, Hrvati i Albanci) e maj Srboljube.

Montenegrin

23.12.2012. 21:58

Proci ce jos mnogo vakta a da neko od juznih Slovena zasjeni najveceg.Moze razna zgadija govoriti da sta im na pamet ali u njegovo doba smo bili ugledni ma dje da smo krocili za razliku od sad kan nas gledaju sa podozrenjem i prezirom.Pogledajte ovu sliku sa Ceom svakako dovoljno ...

Bozo

24.12.2012. 00:52

@Montenegrin - Ti si jevtina publika i za takve kao ti taj lupez je bio odlican. Kupio te za male pare jer si pre toga bio golja.

Montenegrin

24.12.2012. 12:23

@Montenegrin - Bozo moj otac sa jos 4 brata ostao je siroce od 4 godine bez oca i majke 45-te i vi su postali akademski gradjani.Jeli dovoljno?Ja sam zahvalan i nisam dvolican.

Miomir Maksimcev

23.12.2012. 22:00

"Ranković je zapisao: Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema”. Objasnjenje je veoma jednostavno. Rankovic je kontrolisao spoljni krug a uzi krug su kontrolisali i njega prisluskivali niotkoga izabrani ili imenovani agenti koji su odgovarali i bili potcinjeni samo prevejanom hohstapleru i srbozderu Brozu!

Montenegrin

23.12.2012. 23:19

@Miomir Maksimcev - Momo Tito je Srbima dao vise od bilo kojeg njihovog vodje u istoriji.Demantuj me!?!Molim te nemoj se koristiti nebulozama vec inenicama.

Vasojevic

24.12.2012. 00:01

@Miomir Maksimcev - Posle 500 godisnjeg ropstva i stradanja,posle Balkanskih ratova,prvog i drugog svjetskog i milionskih zrtava srpskog naroda,copavi zagorac nam je dao: bratoubilacki rat,Jasenovac i ostala stratista,"velike" ofanzive na JVO (srpsku vojsku),otimanje imovine Srbima,zatvaranja,strijeljanja najumnijih srpskih glava,Sremski front nepotreban,podijeljenja Srbija na dvije AP!! E to je dao narodu koji je u dva rata oslobadjao tebe i ostale....Samo za Srbe pitanje: zasto nikad nije oslobodjen Jasenovac?

bb

24.12.2012. 02:52

@Miomir Maksimcev - Jasenovac je patizanima bio ''ZLATNI RUDNIK'' za regrutaciju kadrova...Znas onu partizansku:oni iz sume ili zasjede ubiju Svabu ili ustasu a ovi zapale i pobiju celo selo...Ako neko ostane ziv on ide u partizane...Seti se streljanja u Kragujevcu...Tako su oni isli (uglavnom kroz srpske krajeve i ''sirili''ustanak.Komunisti su ''drugi rat''iskoristili da se docepaju vlasti...Sav svet to zna osim Srba...

Marko

24.12.2012. 06:35

@Miomir Maksimcev - Dao je Tito, svakako. Poceo je da daje Srbima pocev od Prvog Svetskog rata gde je bio pripadnik 25. domobranske pukovnije i u borbama protiv Srba u Sremu bio odlikovan. Inace, u Sremu su tada pocinjena nezapamcena zverstva.A nakon II Svetskog rata pobio je vise Srba nego Nemci u periodu 41 - 45.

Vasojevic

23.12.2012. 23:53

@Branko - Dobro bi bilo kad ga toliko volis ako imas zemlje, da ga sahranis i oplakujes po cijeli dan na tvojoj zemlji a da on oslobodi onaj najljepsi dio Beograda! Tako bi i tebi bilo lijepo a i drzavi Srbiji!

Dragica

24.12.2012. 00:45

@Branko - Branko, ja bi tebi najradje pljunula u lice jer ti je krvnik "legenda". Zasigurno ti je i Pavelic i Hitler legenda.

Zoran1

24.12.2012. 04:00

@Branko - Posto se tvrdi da je Broz Hrvat iako ja verujem da nije, rado bi da se njegovi ostatci prenesu u Hrvatsku, pa neka usreci Hrvate.

TnT

24.12.2012. 10:21

@Branko - E moja gospoja,pljuvanje je odraz nekulture i nevaspitanja a ti si to od porodice dobila.Blago nama ako nam takvi pljuvaci vode politiku.Manje pljuj i krivi druge za nesposobnost i komplekse a vise radi.

zoks

24.12.2012. 11:09

@Branko - Dragica@ imas takvih "bistroumnika" po Srbiji koliko ti volja,gluvi pored usiju slepi pored ociju!Vazno im je samo da je korito puno iz kojega kusaju,a sve ostalo nije uopste bitno!Njima je uzalud govoriti!

Branko

24.12.2012. 21:17

@Branko - Ispeglajte se Vasojevići, pa će i Vaša zemlja biti velika "ka Rusija".

Obozavatelj istorije

23.12.2012. 23:51

tito je tvorevina geoplitickih nagodbi i nadmudrivanja izmedju Staljina i Cercila. Sa ovom dvojicom je dobio vise nego sto je ocekivao (i ojadio Srbe ko' besan), a bez nih bi bio zapamcen samo kao ruzno pace. Bas kao na fotografiji sa Ce Gevarom.

M

24.12.2012. 00:53

@Obozavatelj istorije - Goeopolitickih nagobi velis.Zivio sam neko vrijeme u ruskom mondesnkom ljetovalistu Sochi.Prvi komsija mi je bio Cecen ofiicir NKVD.Bojali su se Tita jer im je bio nocna mora.Znali su da ga narod voli.Vjeruj im to .Sto se ove slike tice i uopste povodom tzv"Kube i Revolution"malo se bolje informisi ko je placo muziku zapravo?Koga je to bilo duboko zasintrigiralo?Tamo dje si ti sad zar ne?Nemoj !!!

Miroslav GTA

24.12.2012. 03:56

Tek sad mi je, citajuci hvalospeve ovom nusproduktu istorije t.j. ostatku od deljenja izmedju Istoka i Zapada, zao sto je 21.12.2012. omasio. To je bio jedini nacin da se izbrisu sranja iz nase svesti tpa: "Tito dao Srbiji....Tito zaduzio Srbiju..."

dragan

24.12.2012. 04:15

Za vrijeme Josipa Broza i njegove "nazadne"Yu u Srbiji je bio Pozetivan prirodni prirastaj ,zanemarljiv broj samoubistava u odnosu na populaciju i naravski o skolovanju ,lijecenju ili infra strukturi necu pricat.Mozete ga pljuvat koliko god hocete ,ali On je bio bolji i sposbniji vladar nego svi Knjazevi ,Kraljevi i demokratski izabrani vladari danasnjice .Ja rekoh svoje misljenje ,a vi me dislajkujte koliko god hocete .

gago

24.12.2012. 12:25

@dragan - "Позитиван" природни прираштај али шиптара (посебно оних досељених из Албаније на српска огњишта КиМ!),"занемарљив" број самоубистава ако не рачунамо оне његових политичких противника и чланова њихових породица (!?)

gago

24.12.2012. 12:32

@dragan - Управо ови који су нас данас на власти и "усрећили" нас својим "знањем" о политици,патротизму,медицини...завршили су тe школе које је су радиле по програму непоменика и његове банде!

Branko

24.12.2012. 21:15

@dragan - Gago, gramatiku u šake, pa bukvar i tek kada se to prođe krenite u komentarisanje. Svako dobro.

gago

25.12.2012. 11:22

@dragan - Штампарске грешке се дешавају свакоме (поготово када се пише на брзину!) али бити злобан је одлика појединаца!Поради мало на себи па друге "учи"!Свако добро!

veronika

24.12.2012. 05:11

Samo da kazem nekako mi je lakse kada nas manipulise neko ko nije Srbin, ali je strasno kada nas nasi gaze i prodaju za svasta, nase srpske prodane duse.........to boli. Osvesti se srpski tj moj narode. da vecina razmislja kao ja i moja porodica nebih nam ljudi bili gladni ...bez srestava za zivot.

jovandeka

24.12.2012. 06:16

Zagonetka bio,zagonetka ostao.Za života bio idolopoklonstvom doveden do visine svetinje,a posle smrti ostala "zablombirana" istina o Titu i njegovom vremenu,koja verovatno će još dugo vremena biti sakrivena,.Ovi sakriveni filmovi će nam još više "pomutiti" našu istinu o Brozu,po gotovo nakon ovoga što smo proživili posle njega i na koji nivo življenja smo dovedeni.Ostaće uvijek za neke bolji,a za neke gori,kao večita dilema.

Boban iz Kanade

24.12.2012. 06:53

Najveci hohstapler 20 veka je upravo bio Tito. Izjednacio je ustase sa cetnicima, kakav paradoks. Sve knonkurente je ubio ili sklonio. Veliki srbomrzac. Milosevic je za njega bio genije sto se tice Srpskog pitanja. Ostavio je jaos iza sebe, Tito posle Tita na ustrb Srba. Da je hteo Jugoslaviju nebi crtao administrativne granice. Jedino je voleo Fadilja i Edvarda jer mu nisu bili direktni konkurenti. Bolje rat nego pakt je Engleska parola nego Jugoslovenska. Jednik 20 stoleca je JB Tito,Ua, ua...

vojkan

24.12.2012. 08:22

Ljudi pričajte šta hocete,znalo se šta se moze a šta ne u Titovo doba.Nije bilo narko bosova,kriminala,i razbojništva.A zašto?!! Pa jer je svako imao sasvim dovoljno.Samo neupućeni mogu da pljuju po njemu.Za jednu platu majka je kupovala knjige za školu meni i bratu,garderobu i hranu, bez očeve plate samo sa njenom.A danas?!! Place ti se kada dobijes platu.ramota!!!!!! Zato kad kerenete da pricate o Titu prvo skocite pa recite hop.

An

24.12.2012. 19:39

@vojkan - Neki ljudi do dana današnjeg nisu shvatili da su tada trošili NEZARAĐENO.

Glup Gluplji do Glipog

25.12.2012. 19:04

@vojkan - An@"tada trošili neyarađeno"- A sada nedobijas zarađeno.

ljupko

24.12.2012. 11:18

@Sasha - Ovaj Sasha, ne zna ni gramatiku ali zato dozvoljava sebi da da misljenje o Titu. Takvi su uglavnom svi ovi sto blate Tita. Tito je veci drzavnik od svih srpskih vladara zajedno, to je istorijska cinjenica a ne misljenje. Umesto da smo ponosni sto smo imali u ovoj balkanskoj kasabi nekoga kome je ceo svet dolazio i kada je umro dosao da se pokloni, mi po njemu pljujemo. Nije ni cudo sto nas svet onda tako i tretira kao neuroticnog i raspamecenog bolesnika. Dok je Tito vodio Srbiju imali smo Sve...

zoks

24.12.2012. 11:47

@Sasha - ljupko@ bolje da i ti ne znas gramatiku a da znas sta je taj tvoj voljeni Tito uradio Srbima!Znas o njemu samo ono sto ti je punilo korito iz kojeg kusas!Dok je Istoku i Zapadu odgovarala Jugoslavija ona je postojala,a sada kada su se izmenili geostrateski uticaji ta drzava nikome nije vise trebala!I to je srz postanka i trajanja te drzave!A koliko je Tito bio dobar pitaj one sa Golog otoka sto su tamo robijali,kao i deljenje Srbije(samo Srbije) na pokrajine,pa Ustav iz 1974,pa smaknuca,itd.itd

nasa posla

24.12.2012. 09:52

Pamtim vreme Broza jer sam i sam tada proveo detinjstvo pa ne mogu reci ni lose ni dobro za Tita ali se uvek pitam zasto su Srbi svo vreme njegove vladavine cutali, zasto se nisu tada bunili, Srbija pobednik svih svetskih ratova, Srbija dala najvise zrtava za biv.Jugoslaviju, Broz prekrajao granice Srbije i pravio pokrajine.....a sta su Srbi radili ?? Svima je bilo sto bi rekli "po taman" , vazno da se provodilo, slavilo, pilo i zdralo sa raznja a za drzavu ko te pita...sami smo krivi !!

zoks

24.12.2012. 11:04

@nasa posla - nasa posla@ upravo tako....sami smo krivi!Tito i njegovi saborci niskoSrbi su zedne preveli preko vode celo srpstvo!A Titovu politiku su i dalje sprovodili u delo Dos-manlije isporukom svega srpskog onom cirkusu od nazovi suda u Hadu!I posle nam neko drugi kriv!Ne postoji primer gde je jedan narod isporucio svojeg predsednika nekome drugom do u nas Srba!Ako neko ne zna kakav je prototip ljigavog coveka onda neka pogleda ove niskoSrbe i sve ce mu biti jasno!

Ruben Lonuestro

24.12.2012. 11:11

@nasa posla - zbog cega? Sile, brutalnosti... i naravno same defectuozne prirode tog naroda. Narod koji je iskrvario trecinu svog stanovnistva izmedju 14 i 18-e jednostavno nije imao dovoljno energije da se odupre bilo cemu.

gago

24.12.2012. 12:10

@nasa posla - Наша интелигенција је поприлично страдала у оба рата (за разлику од наших комшија!) а они који су случајно и преживели,ишли су на Голи оток па тако није имао ко да поведе народ против аустомаркиста на челу са оним непомеником!

goran

24.12.2012. 13:32

@nasa posla - ako zaista hoces da znas zasto....zato sto srbi (a narocito crnogorci) vole da budu u politici...nije vazno kakvoj...samo da ne mora da se radi, to je za budale. pogledaj danasnje vreme...tako je bilo i u vreme Broza. njegove srpske skutonose su ga najvise podrzavale a ko god se pobunio oni su mu presudjivali

Ana

24.12.2012. 19:35

@nasa posla - Zato što je mašina za ubijanje bila jaka i vrlo dobro organizovana. Zato što si i za najveću glupost završavao na Golom otoku. Zato što normalan Srbin nije obučeni komandos koji bi bio u stanju da se toj mašineriji suprotstavi.

neko i niko

24.12.2012. 10:05

Pitam se kako moze da ne budu proglaseni,regan,bush,tacer,miteran,bush junior,bler...nego nam uvek serviraju da su diktatori samo ljudi tako reci trecih zemalja,nije li ovo cudno i nebih reko slucajno.svaki predsednik koji se suprostavi njihovim plajckama,ubistvima,otimacini,porobljivanju on je diktator a oni cudo uvek milosrdni andjeli,hmm.

Dusan Maric

24.12.2012. 10:52

@neko i niko - Slazem se u potpunosti.Ovi sto su najvise profitirali u onom sistemu najsadrzajnije laju na Starog i sistem.Sram nek ih bude,uzli su nam sve,zivote,buducnost nas i nase djece.

Panter

24.12.2012. 10:58

U drzavi u kojoj lustracija nije izvrsena nakon 5. Oktobra suocavanje sa posloscu, a na to mislim pogotovo na onu iz doba nakon Drugog svetskog rata pa do kraja devedesetih godina, moze se samo uporediti samo sa opštim ludilom.

dr.goranis.raniss

24.12.2012. 12:16

Ima li u toj "tajnoj sobi" još neka interesantna ličnost iz naše istorije?

Detektiv Joca

24.12.2012. 12:44

Dali je doslo vreme da se negira lazna prica o Titu i napise istina??? Tito je rodjen u Warsavi u poljskom getu a ne u Kumrovcu. Nije nikada bio bravar vec je bio jedan od poznatijih lopova koji je pljackao sa svojom druzinom samo najskuplje juvelirnice po Evropi. Bio je 12 godina u Kanadi u mesto Osava u Maklinovoj spijunskoj skoli. Sve te iformacije su stampane u Maklinovoj knjizi "Intrepid". Objavite istinu a ne velicajte ga i ne pravite ponovo "dogmu" jer ona nikome nije potrebna.

tajna

24.12.2012. 13:30

Srbska soba tajnih! jer tito bez srba nije mogao opstati! ni provesti svoje ideje. Tito je samo komunisticko srbski paravan! svega sto se dogadjalo. Naravno uz podrsku zapadnih sila Kao sto to cine i danas;) svugde po svetu. Juce gradi danas rusi i jopet!:)ce

mikica

24.12.2012. 14:01

@tajna - soba tajni,... mos misliti,...niko nas ne zarezuje,neki ne znaju gdje se nalazimo, a oni najpametniji ni da uopste i postojimo,..jadni smo mi sa svojim tajnama i njihovim cuvarima,...neupuceno stvorenje iz druge galaksije bi pomislilo da su srbi neki faktor u mlijecnom putu...

zoks

24.12.2012. 14:41

@tajna - mikica@ grdno se ti varas da su Srbi niko i nista!Kad smo niko i nista sto nas pritiskaju vec decenijama?Zato sto je srpski narod protiv evro-americke tiranije koja se namece celom svetu,a vi koji cutite ste saradnici tih terorista,jer cutanjem odobravate njihovu tiraniju!Grci,Srbi,Rusi,nesto malo Poljaka,Ceha,Slovaka,Rumuna,Ukrajinaca,Belorusa,se jos uvek protive,zato nas sve zajedno pritiskaju!Nece uspeti da nas slome,jer je oravda Gospoda Boga uz nas!Zivi bili pa videli!

posteno govoreci

24.12.2012. 13:42

Jugoslavija je Srbe unistila...samo se pitam dal postoji 1% sanse da Hrvati daju srpskim rediteljima da dodju do nekog znacajnog materijala pa da oni iz svog ugla prikazu stanje u Hrvatskoj tih godina...e moji Srbi...nikad vi pameti necete doci...djeca komunistickih bandita i dan danas vedre i oblace u Srbiji...a mnogi od njih su bas Hrvati...za to vrijeme 600 000 izbjeglica u Srbiji, mnogi od njih zive u barakama ili necemu gorem...ali de da mi vidimo sta hoce Hrvati...dusa me moja boli...

VP7710BG

24.12.2012. 14:30

@posteno govoreci - U vrijeme 91 je Hrvatska brinula o 800000 tisuca izbjeglica i financirala svoju obranu i prezivjela je. Vama danas najvece nepravde cine djeca bivsih komunista vaseg porijekla i to ne mozete promijeniti, pa nek onda budu Hrvati ako se moraju okriviti i mrziti. Tako vam je lakse da netko ne pomisli da Srbin mrzi Srbina.....

VP7710BG

24.12.2012. 14:59

@posteno govoreci - Sto zive u barakama kad mogu u svojim kucama koje su ostavili u Hrvatskoj ?

posteno govoreci

24.12.2012. 15:25

@posteno govoreci - zato sto su srusene ili zapaljene...zato sto su im izvori vode zagadjeni...zato sto bi zivjeli u neprijateljskom okruzenju...zato sto ne bi smjeli reci da su Srbi...zato sto bi ti to trebao sebe zapitati...kakva muka covjeka tjera da pored rodjene kuce zivi u barakama....i jos hiljadu zato...

VP7710BG

24.12.2012. 15:53

@posteno govoreci - Sto prodaju kuce u Hrvatskoj i imanja za sitne pare s kojima ne mogu zivjeti normalno u svojoj otadjbini....

VP7710BG

24.12.2012. 15:56

@posteno govoreci - Samo je jedan odgovor a to je da se ne mogu pomiriti s cinjenicama da im je prije u Hrvatskoj bilo bolje, da rata nije trebalo biti kao i da su bili prevareni i izmanipulirani .....

VP7710BG

24.12.2012. 16:00

@posteno govoreci - @posteno govoreci Ponavljas istu pricu kao oni koji su zeljeli rat i koji su obecavali veliku Srbiju a sami nisu dali nista osim bajke o Zemlji cudesa .....

posteno govoreci

24.12.2012. 17:03

@posteno govoreci - ukidanje konstitutivnosti Srbima je prva odluka Nove ND Hrvatske...otpustanje sa poslova...pojedinacni napadi na srpske porodice...povampirenje Ustastva...dokaz ogromna popularnost Tompsona...Srbi su se osjecali ugrozenima...zasto se Srbi nisu bunili prije obnavljanja nacisticke vlasti ovaj put umjesto Pavelica u licu Franje Tudjmana...pokusali su da se spasu...ali im kao ni 1941. ni 1991. Njemacka nije dozvolila...i istrijebljeni su...vratilo se nesto malo staraca da umru na rodnoj grudi...

VP7710BG

24.12.2012. 17:54

@posteno govoreci - @posteno govoreciSto je bilo briga malog covjeka tamo iz krajine koji je zivio posteno od svojega rada za konstitututivnost u ustavu Hrvatske a niti ga je ugrozavao Tompson svojim pjevanjem bas kao sto nikoga nisu ugrozavale pevaljke koje su se vrtjele na mnogim postajama. Mali je covjek morao postati zrtva onih koji su izgubili pozicije u MUPu i ostalim institucijama u kojima su neopravdano dosli do pozicija temeljem nacionalnog kljuca ili komunistickim diktatom.

posteno govoreci

24.12.2012. 18:53

@posteno govoreci - A predlog Tudjama da u Jasenovcu budu pohranjeni ostaci Ustasa ubijenih u Blajburgu...da ubice i zrtve leze zajedno?!! Vama je sve normalno kada treba umanjiti prava Srbima...kada ih treba protjerati...jer to su zasluzilil...i da budu ubijeni, kao oni nepokretni u Dvoru na Uni...jer nisu mogli pobjeci...sve je to vama normalno...samo vam nije normalno da se Srbi pokusaju odbraniti...odakle im pravo na zivot...ako im Hrvati to ne dozvole...? 1941. - 1991. preko milion Srba je ubijeno i protjerano

VP7710BG

24.12.2012. 19:42

@posteno govoreci - @posteno govoreciSve sto nudis kao argument u raspravi samo su neistine, glasine i pretpostavke. Cemu okrivljujes Hrvate za zlocin u Dvoru na Uni ako jos uvijek traje istraga u kojoj sudjeluju obje strane i jos uvijek sluzbeno nisu imenovani pocinitelji. Za tebe je to nevazno jer je tvoja istina jedina istina iako nit si bio u to vrijeme u Dvoru ali si cuo da je to netko utvrdio. Tko god da je pocinio taj zlocin za mene nije covlek ali necu mu suditi ja nego sud koji je jedini mjerodavan za to.

posteno govoreci

24.12.2012. 20:15

@posteno govoreci - znam da kao Hrvat nepodnosis istinu u zlocinima koje ste cinili...ali to nije argument da tvrdis da lazem...pripadnici danskog kontigenta UN su izvor tih informacija u vezi ubistava u Dvoru na Uni...oni su to gledali svojim ocima...ali su imali naradjenje da ne reaguju...sto dodatno potvrdjuje ulogu Medjunarodne zajednice u sukobima u EX JU...dalje...samo mi odgovori...jesi li ikada bio u Gradini kod Prijedora (Republika Srpska) to je dio kompleksa logora Jasenovac...ili smo i Jasenovac izmislil

MilosBg

25.12.2012. 01:06

@posteno govoreci - @VP77710 Da nova NDH nije Srbe otpustala sa posla, izbacivala iz stanova ( kao moje prijatelje) i nametala im nepodnosljivu atmosferu straha i neonacizma - Srbi se ne bi pobunili. Ali, Hrvatska je iskoristila svoju prvu dobru priliku iako je Srbija dobronamerno propustila cak 3 samo u proslom veku. Ja sam lekciju naucio a nadam se i ostali Srbi.

Dudule

24.12.2012. 13:55

u vreme "Čede" daleko veći procenat ljudi je živeo bolje i bezbednije nego sada, pa vi zaključite šta hoćete !

VP7710BG

24.12.2012. 13:57

Kasno je za stotine tisuca pobijenih i toliko onih koji su robijali dugodisnje robije bez suda da bi politicke elite uzivale svoje privilegije .....

VP7710BG

24.12.2012. 13:59

Siguran sam da bilo koji srpski redatelj pozeli dokumentarne materijale iz Hrvatske da bi ih i dobio bez ikakvih uvjeta ....

marko

24.12.2012. 14:33

Ja sam rodjen 70-te i secam se dobro kako smo ziveli tih godina ,imali smo sve sto nam je trebalo i nismo gladovali ,secam se dobro mog detinjstva i cesto zalim za njim ...ne zbog mene vec zbog mog sina koji nece ni znati kako nam je bilo dobro ... prema tome necu da pisem ni lose ni dobro o Titu .znam da je nas dinar vredeo kao nikad i da smo isli u Trst da se oblacimo , da si u bilo koje vreme nocu mogao da izadjes gde si hteo i da slobodno setas po Kalemegdanu a da ti se nista ne desi !

Zoka

24.12.2012. 15:31

@marko - sve to zajedno veze nema sa Titom...taj tvoj dobrocinitelj nikada nije oslobodio Jasenovac...tako da izmedju njega i Pavelica razlika samo u tome sto je Tito na kraju rata pobjedio...znas...

Beznacajan diktator

24.12.2012. 15:34

@marko - Ma da, imao si deset godina kada je diktator umro, ali se odlicno secas sopinga u Trstu i bezbedne nocne setnje po Kalemegdanu... Nije ti dobro tata prepricao kako je stvarno bilo u to vreme.

Предраг

24.12.2012. 15:35

@marko - И ја сам рођен 1970. и могу Вам рећи да не говорите истину...Што каже Чехов: "Од безброј истина дража нам је лаж која нас уздиже". Претјеривање, претјеривање, лагање и маштање...

vuk

24.12.2012. 16:52

@marko - Ja sam rodjen 64-te i ne treba tata da mi prica kako mi je bilo. Ne ulazim u to kako su ziveli stariji, ali nase detinjstvo pa i mladost bilo je apsolutno bezbrizno i u poredjenju sa ovim danas neuporedivo bolje. Sator na ledja,na voz pa pravac Kupari ili Skadarsko Jezero ili gde god hoces. Ostavis sve otkljucano, spavas u neosvetljenom kampu nikad nam na pamet nije palo da moze bilo sta ruzno da se desi. Mozda Tito nema veze sa svim ovim ali meni je prva asocijacija na Tita bezbrizan zivot.

posteno govoreci

24.12.2012. 17:23

@marko - ja sam rodjen 1980. sa 11 godina su mi pocele strahote rata, izbjeglistvo i sto djavola...ali meni je to tad sve bilo normalno...roditelji su se mucili, kao i tvoji...kao ti danas ako si roditelj...tvoja djecu su besbrizna, fali ovo, fali im ono...ali problemi nastajukad pocnes da se suocavas sa njima...hocu da kazem da i pored svega...meni je moje djetinjstvo drago i lijepo...tako da to nije nikakvo mjerilo...pitaj svog starog kako mu je tad bilo, ako zelis pravu istinu...

Ana

24.12.2012. 19:25

@marko - Slažem se da se živelo bezbrižno. Ali upravo je ta bezbrižnost kasnije stigla na naplatu. Znate, ne može se očekivati da će neko drugi da vodi računa o vašem životu, ako to ne činite sami. Kad živite bez razmišljanja uništavajući budućnost svoje dece na ovom svetu vas pre ili posle čeka račun.

Dragan

24.12.2012. 20:03

@marko - Ja sam rodjen 68. Svake godine sam po dva puta išao na more. Sa obdaništem i roditeljima. Moj otac je za dva meseca kupio novog fiću a radio je u MIN NIš. Ako vam ovo nije dovoljno nemamo o čemu ovde da pričamo.

Luna

24.12.2012. 20:27

@marko - Bilo je super u doba Tita, imali smo sve i nista nam nije nedostajalo. Niti nas je interesovala politika niti su nas politicari davili koje kakvim glupostima kao ovi sto cine, da bi skrenuli paznju sa one glavne cinjenice da Srbija tone .

Gluposti

25.12.2012. 01:02

@marko - Isli smo na more, bili bezbrizni, sopingovali farmerke i kafu u Trstu... Dobro bre ljudi, da li Vi trepnete kad slazete ili i sami verujete u to?Isli ste na bedni Jadran za koji su Vas terali da ga nazivate najlepsim a spavali ste u radnickim bungalovima. Ako hocete takav aranzman, mozete i danas i to jos u Italiji. Da li znate zasto ste farmerke i kafu kupovali u Trstu? Zato sto ih u SFRJ nije ni bilo! Ako hocete bezbriznost - idite u Severnu Koreju i slicnu diktaturu

Dusan Zdrale

24.12.2012. 16:51

Mi ,srbi ako za sramotu znamo treba da cutimo i da se po glavi debelo pokrijemo. Isti taj  rankovic,sluzio je broza kao poslusni pas, bez srba niakda broz nebi mogao nista lose uciniti Srbiji a sa njima i prekpo ovakvih koje je ostavio kao nasledje u genima izdajnika, i danas arci vlada i unistava Srbiju.

posteno govoreci

24.12.2012. 18:39

@Dusan Zdrale - apsolutna istina...kako tad tako i danas...da mislimo na buducnost svoje djece mi bi smo sve vrijeme drugacije radili i drugacije se ponasali...sve one lazi koje su plasirali o nama, to su radili i Kubancima na celu sa Fidelom Kastrom...ali su ljudi izdrzali...i danas su jedno od najljepsih mjesta za zivot...naravno to od proamerickih medija nikada neces cuti...ali da je tamo lose ne bi milioni turista hrlili na Kubu...ali nismo, prodali smo svoje ljude a time i svoju ljepsu buducnost...

24.12.2012. 17:06

A on je, kaže Klinger, obnovio jugoslavenski imperij i pretvorio ga u svjetsku silu iako za to nije bilo stvarnih pretpostavki. Bez ekonomske snage ili populacijskog kvantiteta nepostojeće jugoslavenske nacije te s iluzijom imperija maslijeđenim od Habsburgovaca i Karađorđevića, izrastao je u faktor međunarodne politike samom superiornom državničkom vještinom. Nepogrešiv, beskrupulozan vlastodržac nadigrao je i Churchilla i Staljina. Sve je, naravno, bio blef, ali kakav!

pablo

24.12.2012. 17:32

Sad imamo svu slobodu, nezaposlenosti nema, svaki dzak i student po zavrsetku skolvanja dobije zaposlenje,svaki dan nas ima sve vise,penzionerima ne manjka para, zimi smo na skijanju , ljeti obavezno na more.....sta da vam pricam svi znamo da nam je mnogo bolje sad nego dok nas je Tito drzao u mraku i neimastini

Luna

24.12.2012. 20:23

@pablo - Da li si ti uopste procitao svoj tekst pre nego sto si poslao? Covece ti si se nalupetao strasno. U doba Tita smo ziveli kao lordovi, svi smo imali posao, isli na more, na skijanje iu ionostranstvo. Nas pasos je cenje bio bas kao i Yugoslavia i nas Tito, a sada sve je naopako, Svakim danom sve vise i vise tonemo u mulj . Zato ne pljuj po Titu

Markonni

24.12.2012. 23:20

@pablo - Živelo se na kredit draga Luna, američki. Pala gvozdena zavesa, ode Juga, nije im više trebala. Ti i dalje možeš lepo da živiš, stavi hipoteku na stan, kuću, i uživaj. Tako je bilo i u SFRJ, ali bukvalno. Svi relevantni istoričari se u tome slažu.

Vanish

25.12.2012. 00:52

@pablo - Nisam znao da lordovi cekaju u redovima za ulje, secer, brasno a automobile voze parnim danima? Vecera uz svece mi deluje lordovski ali mislim da to nema veze sa nasim "lordovima" koji su svece palili zbog restrikcija struje. I naravno, kako zaboraviti "lordovsko" zaposljavanje preko partije ili bezaniju na nemacki baustel. Dva miliona nasih "lordova" je to uradilo za vreme Josipa

Blues

25.12.2012. 01:02

@pablo - Luna, draga,to se zove SARKAZAM sto pablo napisa...To bi trebala da znas.

ranko75

25.12.2012. 06:59

@pablo - E pa nije bas tako, imali smo pri Anti Markovica dug cele Juge od 20 milijardi dolara, a devizne rezerve su bile isto tolike, a sada svaka republika ima veci dug u evrima, a nema ni pola od onih deviznih rezervi.Za vreme Tita, bas zahvaljujuci njemu mi smo svuda po svetu radili i zaradjivali devize, a nasa preduzeca imala posla u svim nesvrstanim zemljama, a danas nemamo nista osim dugova siromastva i ponizavanja. Mi nismo u stanju da okrecimo ono sti je on sagradio, i jos smo drski da zakeramo.

Godfather

24.12.2012. 18:05

Sto obozavam da gledam ljude koji sa jedne strane pate sto nema Tita, a sa druge kako sa Srbijom ide nizbro od kada je Djindjic ubijen, pa i za njim zale sto ga vise nema. Za to stanje mi padaju samo dve reci na pamet, a to su: Oxymoron Srbija.

VP7710BG

24.12.2012. 18:11

Svim citateljima koji danas slave Badnjak u iscekivanju Bozica cestitam od sveg srca te im zelim mir, zdravlje,srecu i svako dobro .......

Ana

24.12.2012. 19:17

Koji je smisao da filmove režiraju Titovi pioniri? Oni koji su čist Titov proizvod valjda treba još malo da porade na lakirovki stvarnosti i stvaranju mita o Titu kako, ne daj Bože, nove generacije ne bi izmakle tom ispiranju mozga, i danas u društvu, na bezbroj načina, toliko prisutnom?

Tajna

24.12.2012. 21:01

Jos jedna strogo cuvana "Tajna" koju su strogo cuvali anti komunisti, ponavljam ANTI komunisti cuvali tajnu. Ali eto sad je otvaraju. Tipicna propaganda kad se zeli unistiti slika nekoga posle njegove smrti. Kako je moguce da ce antikomunisti zeleti da cuvaju tajne Titove dosijeje. Pa jedva bi cekali da ga uniste a ne da sakrivaju, jedino ako se iz tih dosijeja dokazuje da je Tito bio veci nego sto jeste pa eto tek sad otvaraju dosije za koji se pre nije znalo. Tolike godine ne mogu mu nista !

Vasic

25.12.2012. 00:48

@Tajna - Prpica uhvatila pa zato lupamo gluposti? Ne brini, Josipovi batinasi su unistili na desetine hiljada "nepodobnih" ljudi pa tesko da su filmske trake postedeli

Vasojevic

25.12.2012. 00:29

A najgori su mi Srbi koji kazu dobro se zivjelo.... A pitate li se dok ste vi dobro zivjeli koliko je Srba bilo na Golom otoku? Zasto je nagradjena hrvatska za najveci pokolj? Zasto tamo nije bilo AP? Je li copavi makar jednom posjetio Jasenovac? Koliko smo gresni prema nasim pretcima nije ni cudo sto danas patimo kao narod...... Pa i posle svega hrlite na hrvatsko more,oni vas tuku a vi jos brojniji,e moj srpski narode! Tajno mu kosti prebaciti u hrvatsku a Joski oduzeti sve sto ima i dati naro

pablo

25.12.2012. 14:49

@Vasojevic - Vasojevicu@ 8/6/2009 iste ove novine objavljuju reportazu o Golom Otoku : " Zna se, doduše, da su 46 odsto svih uhapšenih tokom progona političkih neistomišljenika bili Srbi, 21 odsto Crnogorci i 15,8 odsto Hrvati."naravno tu se ubrajaju i ostali narodi samo sto su se tad izjasnjavali kao srbi ili hrvati, svi zajedno procentualno to ti je oko 0,2% od ukupnog broja stanovnika

sinisa

25.12.2012. 19:21

@Vasojevic - A sta je to Tito imao pa da se da narodu? Ma suvisno mi je da ti bilo sta objasnjavam, zao mi te sto si tako zaludjen. Vse bi se imalo dati kad bi se oduzelo od Marka Milosevica.sto je pokrao za par godina nego TITO za 40g. Toliko od mene dragi prijatelju.....

MarkoBg

25.12.2012. 20:14

@Vasojevic - @ Pablo: Interesantno je da su Hrvati cinili samo 15% zatvorenika na Golom otoku, ali su zato medju 1200 "narodnih heroja" cinili 54-55%. Postoji detaljan spisak pa potrazi na netu i proveri. Meni je najinteresantnije bilo, sto je u Drugom ratu bilo cak 1200 "heroja" a po Vermahtu nege oko 7 000 poginulih Nemaca, dok je u Prvom ratu svega 98 ljudi dobilo Karadjordjevu zvezdu sa macevima uz preko 90 000 agresorskih zrtava. Izgleda je komuniste devalvacija pratila od samog pocetka :)))

ranko75

03.02.2014. 03:06

@Vasojevic - A meni su najgori oni koji po Titu pljuju i nazivaju ga copavim, a mi smo se na svojoj kozi uverili da smo ziveli dobro, i da Goli otok nije mogao biti izbegnut.

pablo

25.12.2012. 03:59

Luna@ moj ironicni osvrt na ovaj clanak je samo odgovor vecini ostalih komentatora koji ne vide dalje od nosa i lupetaju "kó Maxim po diviziji". Rodzen sam u SFRJ, postao pionir,uspjesno zavrsio skolovanje, odsluzio JNA, imao dobar (stalan)posao, da ne navodim dalje,svi smo zivjeli dobro.Politicari odlaze i dolaze , vlast se mijenja pa nek se zapitaju svi u kom su periodu zivjeli bolje. Nikad necu pljuvati po liku i djelu Tita i zao mi je sto nisi shvatila moj komentar, vjerujem da si sad,

Vasojevic

25.12.2012. 12:25

@pablo - @ ZOLE slazem se,ali i bez citanja svi odgovori se nalaze u pitanju: zasto nije oslobodjen Jasenovac? Jedan strijeljan(po rezoluciji),dvojica poginulih (NOR) jedan poginuo(JVO) i 4 clana uze i sire porodice zavrsila na Golom otoku! Zasto? Da uzivaju hrvati i crnogorci.... Moja porodica nikad vise nece ginuti za druge,od 90-ih borimo se samo za Srbiju i tako ce biti dok postojimo! Svaka cast Gospodinu Radosovljevicu na objavljivanju komentara. Hvala!

ranko75

03.02.2014. 03:00

@pablo - Zasto ja treba da verujem necijoj knjizi,kada sam video svojim ocima i znam da je Tito super drzavnik.

ranko75

03.02.2014. 03:04

@pablo - Latinka Perovic je govorila da je nalazila u londonskim arhivama da je Tito mnogo puta molio engleze,koji su nam bili saveznici da bombarduju prugu,koja je vodila u Jasenovac,da ne bi ustase mogli u takoj kolicini dovoziti roblje u Jasenovac, ali englezi NISU HTELI, A MI NISMO MOGLI.

pablo

25.12.2012. 04:05

40 godina smo ziveli u" mraku" u Titovom rezimu, zasto ste upalili svetlo ....... sad je vecina slepa

Dušan

25.12.2012. 14:16

"O Titu se zna sve i gotovo ništa, zato smo odlučili da ova 24 filma rade 24 reditelja i scenarista iz svih republika bivše Jugoslavije. Smatramo da će se tako dobiti dragoceni komentari i različita mišljenja." Nema šta, najgluplji smo u regionu. Koji je to narod iz koje to tvz. republike napravio film koji je objektivan osim Srba koji idu toliko daleko da se njihovi filmovi sviđaju i njihovim neprijateljima. Daćemo materijal s kojim će nas dodatno satanizovati. fuj

miroslav

25.12.2012. 18:40

I ja sam verovao da je Josip unistio Srbiju. Pljuvao po sistemu, Titu. Zaludjen politikom hteo da se stvori velika Srbija da budemo svoji na svome. Da mi je neko dao papirnu maramicu da obrisem nos ne bih znao, a znao sam koliko je Tito pobio Srba. Lepo je govorila meni moja nepismena mati. Sine ic ices kod gazde da radis za saku brasna, tako se radilo za vreme kralja. Odgovarao sam " nece majko kad dodje demokratija i kapitalizam svi cemo ziveti bolje. Ipak TITO je KRALJ.

Left Lane Cruiser

25.12.2012. 18:48

Evo još priloga o tajnom "liku i (ne)djelu" > Broz, stvaranje montenegrinske "nacije", Njegoševa kapela na Lovćenu i Meštrovićev mauzolej > Mnogo puta se govorilo o komunističko-vatikanskoj zaveri protiv Srba. Tome su se podrugivali kao "teoriji zavere". Ali, kad se pogleda u dokumenta, vidi se da su se stavovi Kominterne o Kraljevini SHS, potonjoj Jugoslaviji, sasvim poklapali sa stavovima Vatikana i "Crkve u Hrvata" o Jugoslaviji kao "tamnici naroda", u kojoj su Srbi "hegemoni".

Left Lane Cruiser

25.12.2012. 19:11

@Left Lane Cruiser - Ta ideja Kominterne nastavila je da živi i u SFRJ - Titoslaviji. Dovoljno je samo pogledati razgovor koji je Tito imao sa delegacijom Crne Gore na Brionima 24. juna 1970. godine, pa da se shvati da je Tito vrlo dobro znao šta treba raditi sa Srbima i njihovim znamenjima da bi se raščistili putevi budućeg rasrbljavanja. (Razgovor je objavio Pero Simić, u svojoj knjizi "Raspeto Kosovo", Beograd 2006.) Naime, crnogorski komunisti su rešili da sruše Njegoševu kapelu na Lovćenu.

Left Lane Cruiser

25.12.2012. 19:12

@Left Lane Cruiser - Srbska Crkva i srbska kulturna javnost im se suprotstavlja, ali komunisti su neumoljivi. Veselin Đuranović i Vidoje Žarković su odlučni da srbskom vladiki podignu paganski Meštrovićev mauzolej. Đuranović veli Titu da je Srbska crkva "glavni propovednik tih ostataka velikosrpske politike u odnosu na crnogorsko nacionalno pitanje", u kontekstu čega se pominje i protivljenje rušenju kapele na Lovćenu. Tito dobacuje da se SPC protivi mauzoleju jer ga je "Hrvat pravio", kao i...

Left Lane Cruiser

25.12.2012. 19:15

@Left Lane Cruiser - ... kao i da je tom kapelom "Aleksandar (kralj, nap.) venčao Crnu Goru sa Srbijom", da bi im na kraju rekao da nastave kuda su naumili, a da ni on, ni Ustavni sud neće reagovati. Ne treba zaboraviti: Njegoševu kapelu na Lovćenu u Prvom svetskom ratu srušili su vojnici katoličke dinastije Habzburg, čiji je zapovednik u okupiranoj Crnoj Gori bio vatreni katolik, srbofob i Hrvat – Stjepan Sarkotić.

Left Lane Cruiser

25.12.2012. 19:02

Kapelu je, dakle, obnovio kralj Aleksandar, unuk crnogorskog kralja Nikole, u čijim venama je tekla krv Njegoševa; a ponovo su je srušili Titovi srbofobi, predstavnici od komunista stvorene veštačke crnogorske nacije."

Jessabella

25.12.2012. 19:08

Za: VP7710BGAko si Hrvat koji mirno zivi u Beogradu , sto mislim da jesi , i da "taj " isti ti je dao pravo i slobodu da govoris sta hoces, Sto zive u barakama kad mogu u svojim kucama koje su ostavili u Hrvatskoj ? Zato sto ti zivis sigurno u centru Beograda dok moji Srbi da bi sve bilo " political correct " zive u barakama do dan danas. Danas je tvoj Blagdanj , pomoli se Bogu i ostavi nas na miru .

Branko

25.12.2012. 22:35

@Jessabella - To što neko danas živi u barakama na periferiji Beograda je zasluga "vožda" Slobe, laka mu zemlja bila iako ju je u crno zavio. Zasluga je i svih srpskih političara nakon njega sve do današnjih dana a kako izgleda barake će ostati i posle ovih koji sada vladaju. Ne krivite druge zbog svoje nesposobne vlasti.