Branka Katić: Porodica je moj raj na zemlji

Ana Popadić

sreda, 19. 12. 2012. u 20:59

Бранка Катић: Породица је мој рај на земљи
Glumica o filmu “Falsifikator”, životu na tri adrese, sinovima, Beogradu: Holivud nije naša bajka, već fabrika snova i zoološki vrt, ali više od svega – biznis

JEDNA od najomiljenijih glumica na ovim prostorima, Branka Katić, u novu 2013. godinu ući će sa iščekivanjem tri premijere: dva filma, srpskog “Falsifikatora” i francuskog “Mobijusa” i američke serije “Crvena udovica”. Gledaćemo je u ulozi brižne majke, ali i ruskog špijuna, a njena karijera, ali i lični život, nastaviće da se odigrava u trouglu Holivud - London - Beograd.

Branka će u četvrtak uveče u Beogradu zablistati na premijeri, ali ne na svojoj, već njenog supruga - britanskog reditelja Džulijana Farina, koji se predstavlja filmom “Ćerka najboljeg prijatelja”.

* Kakve utiske nosite sa snimanja “Mobijusa”, u kom igrate uz oskarovca Žana Dižardena i Tima Rota?

- Igramo ruske špijune, koji pokušavaju da prikupe dovoljno dokaza da sruše jednog oligarha. Agenta KGB glumila sam na ruskom, koji ne govorim. Dižarden je bio šarmantan i duhovit, sve nas je zabavljao između dublova. Tim Rot je bio u istoj dilemi kao i ja - da li ćemo ijednog Rusa na planeti uspeti da ubedimo da smo - Rusi.

* Kako balansirate između Srbije, Engleske i Amerike?

- U mom poslu uvek ima perioda kada ne radim i imam vremena za odmor, čak se i “umorim” od odmaranja. Tada akcija, ma koliko naporna zbog vremenskih razlika i prekookeanskih letova, dobro dođe.

POVRATAK SRPSKOM FILMU Posle nekoliko godine pauze, Branka Katić se vraća na srpski film ulogom u “Falsifikatoru” Gorana Markovića. - Uloga Mirjane je i smešna i tužna, ona je brižna majka dva dečaka, udata za nepopravljivog romantika, u stalnom strahu da će porodičnoj sreći doći kraj. Prvi put igram sa Tihomirom Stanićem, koji me je, sa svojim velikim tužnim očima, podsetio na Đulijetu Mesinu.

* Može li glumica vašeg renomea da dozvoli sebi luksuz da odbija uloge, posebno one u Americi?

- Dovoljno sam dugo u ovom poslu da znam sebe i nemogućnost da se predam ulozi koja mi se ne dopada. Kada sam pokušala to da uradim u prošlosti, imala sam “titl na čelu” koji je govorio - kajem se!

* Čiji savet najčešće poslušate kada je karijera u pitanju?

- Suprug i ja smo u istoj branši i to pomaže da jedno drugom damo savet iz ugla onog kome je lakše da sagleda situaciju bez suvišnih strasti i emocija. Ali, mi smo i roditelji dva dečaka, koji najviše vole kad su zajedno, pa odluke nisu samo profesionalne. Kada znamo da je jedno od nas dvoje slobodno da bude sa decom, lakše je da se odlučimo za poslove koji nas odvode iz Los Anđelesa. Ipak, iako uvek saslušam njegovo mišljenje, odluke donosim sama.

* Kažete da su umetnici često nesigurni. Kako prevazilazite sopstvene nesigurnosti i dileme?

- Ne prevazilazim ih već se trudim da ih koristim. Sakrijem ih kada im mesta nema, upotrebim kada mi ranjivost treba. Poslednjih desetak godina glumim na stranom jeziku ili onom koji i ne govorim (kao ruski u francuskom filmu), što mi izgleda kao neka šala. Ali, svi ti novi izazovi me drže “na vrhovima prstiju”.

* Vaš suprug je režirao seriju “Svita”, koja demaskira filmski svet. Liči li vaš svet na holivudsku bajku?

- Mi nismo niti sanjamo da postanemo takva bajka. Holivud je i fabrika snova i zoološki vrt, ali više od svega je biznis. To mi je u početku bilo neprihvatljivo, jer verujem da je naš posao umetnički izraz, a ne sabiranje novca na blagajni. Sada znam da sam bila naivna...

* Snimali ste sa miljenicima ženske publike Džonijem Depom i Žanom Dižardenom. Baš ste imali sreće!

- Divno je raditi sa talentovanim glumcima jer shvatite da su najbolji među njima najlakši za saradnju, darežljivi u energiji i talentu, pravi timski igrači.

* Ko je na vašoj listi želja od glumaca ili reditelja sa kojima biste voleli da sarađujete?

- Upravo mi se ostvario jedan davan san. Snimila sam scenu sa mojim dragim profesorom glume Radetom Šerbedžijom, u epizodi serije “Crvena udovica”. Snimali smo u Vankuveru, divno se družili i shvatili da se znamo već 25 godina.

* Vaši sinovi odrastaju uz dva filmska radnika u kući. Šta ako i njihov izbor bude film?

- Želim im samo jedno - da rade ono što vole! To je dobar put da radiš nadahnuto i najbolje što umeš. Neki ljudi imaju sreće da mladi odaberu svoj poziv, neki pravu strast otkriju kasnije. Neka su nam zdravi i radoznali, a u čemu god požele da se oprobaju, nas dvoje ćemo ih podržati.

* Više puta ste ponovili da niste zaljubljenik u kalifornijski način života. Gde je Brankin raj na zemlji?

- Počela sam da otkrivam čari Kalifornije, ali nepopravljivo i vazda čeznem za Evropom. Raj na zemlji su za mene lepi momenti koji me učine srećnom. U zagrljaju mojih dečaka, koji, blago mami, još uvek vole da me grle, kada sam u Beogradu sa najmilijima... Ili u kakvoj raskošnoj prirodi bilo gde na planeti... Takođe, i na setu filma u ulozi koja je zahtevna i istinita.

Pravljenje planova me zamara. Nikada se ne desi kako planiramo. Sve što zaista imam je ovaj dan koji živim i ovaj trenutak. Koliko lepote nađem u običnim stvarima, malim učincima, ljudskoj razmeni, lepoti, tako će mi biti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Danica

19.12.2012. 22:50

radujem se, Branka, čini mi se da si se udala za čoveka koga voliš i razumete se. Neka ti je srećno i da traje dugo,dugo

dance

19.12.2012. 23:06

Pametana zena, sjajna glumica! Zao mi je sto je ne gledamo u nasim filmovima poput "Ubistvo s predoumisljajem". Nema Branke, nema Gorcina, ma nema vise ni takvih filmova...

Tanja

20.12.2012. 07:24

Divna je,ulepsala mi je jutro.Neverovatno jednostavna a tako uspesna!!Kako iz njenih izjava o sinovima izbija prava ljubav skoro da se moze osetiti.Ovo nije gluma ovo je stvaran zivot jedne sjajne osobe! Veliki pozdrav.