U ATRIJUMU Narodnog muzeja od 1. novembra izložena su remek-dela Paje Jovanovića, koja se čuvaju u našoj nacionalnoj riznici. Postavka koja prati monografski katalog sa reprodukcijama svih poznatih, ali i novootkrivenih dela najpopularnijeg srpskog slikara, dobija i specifičan "dodatak".

Svakog četvrtka, u terminu od 18 časova posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa stvaralaštvom ovog majstora. Vreme u kome je živeo, stilovi i žanrovi u kojima je stvarao, približiće se publici i zahvaljujući projekcijama filmova, predavanjima i stručnim vođenjem kroz izložbu. Tako će u četvrtak uveče viši konzervator Sofija Kajtez otkriti tajne konzervacije i restauracije njegovih slika . Biće ovo prilika da se čuju manje poznati detalji iz njegovog dugog, bogatog i uzbudljivog života. Jovanović je bio strastveni sakupljač starina, a krasila ga je i avanturistička priroda, pa je bio u stanju da krene na putovanja u egzotične predele, nekad i bez priprema, spontano - u trenutku kada prijatelja prati na voz.


DVE VERZIJE “KIĆENJA NEVESTE“

PUBLIKA će u četvrtak uveče moći da sazna i kako je izgledala prvobitna kompozicija "Kićenje neveste", jedna od najpopularnijih Pajinih slika. Videće i koje je sve izmene umetnik uneo u noviju verziju ove slike koju danas poznajemo, gde modeli imaju marame, a prvobitno su bili puštene kose.