Ko sve dobija nacionalnu penziju?

D. Bt. - D. B. M.

20. 11. 2012. u 20:58

Novosti saznaju: Konkurisalo 396 kulturnih poslenika, a izabraće se 58 zaslužnih.Na spisku su Milovan Vitezović, Tanja Bošković, Predrag Ejdus, Slobodan Šijan, Miki Manojlović

KAKO je naš list nezvanično saznao, ove godine biće dodeljeno 58 nacionalnih penzija, za koje je konkurisalo 396 umetnika i kulturnih poslenika. I ovoga puta, dakle, novoformirana komisija Ministarstva kulture biće na velikim mukama, jer će priznanje za doprinos nacionalnoj kulturi moći da dodele tek svakom sedmom.

Prema zakonu članovi komisije (Bojana Borić Brešković, Miodrag Radovanović, Tihomir Stanić, Svetislav Božić, Živorad Ajdačić, Viktor Šećerovski i Zvonko Petković) moraju da završe izbor do kraja januara 2013, ali se pretpostavlja da će se kao i svih prethodnih godina imena dobitnika znati već u decembru.

Među slikarima kandidati su Milan Blanuša, Božidar Damjanoviski, Danica Basta, Miroslav Stojanović Pirke, Šemsa Gavrankapetanović, Ružica Beba Pavlović, Balša Rajčević... ULUS je dao mišljenje i za istoričare umetnosti Stanislava Živkovića i Nikolu Kusovca.

Od pisaca priznanju se nadaju Vito Marković, Marko Nedić, Milovan Vitezović, Božidar Šujica, Ljiljana Šop, Simon Simonović, Laza Lazić, Bogdan A. Popović, Đoko Stojičić, Dragan Tomić, Miodrag Ilić, Jakov Grobarov, Božo Koprivica... a od filmskih umetnika: Miki Manojlović, Predrag Ejdus, Tanja Bošković, Slobodan Šijan, Dragomir Zupanc, Dragoslav Lazić, Nikola Lorencin, Ivan Bekjarev...

Među tridesetak imena sa spiska ULUPUDS-a našli su se Dragoljub Zamurović, Jovan Prokopljević, Spasoje Krunić, Borka Božović, Aleksandar Blatnik,Ljiljana Ćinkul, Novak Koloman... dok je Udruženje baletskih umetnika kandidovalo: Kseniju Kecojević, Petra Pjer Rajković, Krunislava Simića, Ranka Tomanovića, Ljiljanu Šaranović, Dejana Pajovića, Gordanu Simić, Snežanu Vesković Zablaćanski, Zoju Begoli i Žarka Prebila.

Udruženje estradnih umetnika predložilo je Gordanu Stojičević, Miru Vasiljević, Jasnu Kočijašević, Žiku Radenkovića, Aleksandra Stepića i Dragoslava Mihailovića Kanarinca. U Ministarstvu finansija su obezbedili po 50.000 dinara na redovnu penziju za ukupno 450 penzionera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Danica Mašić

21.11.2012. 08:04

@Velimir Cubic - Nacionalna penzija je samo plaćena ulaznica do večnosti. Ko će ući u večnost odlučiće glavni žiri - VREDNOST.

gde su tu zasluzni oficiri, policajci, lekari. profesori. poljoprivrdnici...

20.11.2012. 22:08

Gde su zasluzni oficiri, policajci, lekari. profesori. poljoprivrdnici i dr. za nacionalnu penziju? TReba izmeniti zakon i dodeljivati nacionalne penzije za zasluzne oficire, policajce, lekare , profesore., novinare, poljoprivrdnike i dr

sasa

21.11.2012. 00:15

@gde su tu zasluzni oficiri, policajci, lekari. profesori. poljoprivrdnici... - Gde nađe oficire...Samo Ratko Mladic moze..

nena

21.11.2012. 00:48

@gde su tu zasluzni oficiri, policajci, lekari. profesori. poljoprivrdnici... - Potpuno ste u pravu.Zasto bi neki glumac imao nac.penziju,a ne i lekar-hirurg koji je svojim postenim radom i trudom spasao desetine zivota.Postujem rad i glumaca i baletskih umenika i knjizevnika,ali oni su sami birali svoj poziv po talentu i osecaju i zaradili su svoje penzije koje verujem ne spadaju u grupu najnizih,koje ima vecina penzionera.Bezocno je da te penzije dobije po 20-30 umetnika,a ni jedan lekar ili oficir ili policajac koji su se narocito istakli u svojim strukama.

Cole

20.11.2012. 23:38

Dajte svima koji su konkurisali, nema veze sto i ne znamo ko su.Sami sebe proglase zasluznima.Ostale profesije neka dirince i rade za njihove ekstra penzije.Tako nam i treba.Tanju Boskovic poznajemo samo golu iz nekih filmova, ako je to za nacionalnu penziju,onda joj dajte.Pitace me sada neko-da li ides u pozoriste? Na zalost -retko jer para nemam jer zivim od plate na budzetu, pa i kad idem u pozoriste, biram koga cu gledati za svoj novac,ali ce joj nac.penziju dati

Sima Popovic

21.11.2012. 00:12

Sramota je da je estradni umetnik Vasilija Radojcic bila odbijena za ovu penziju a Cune je dobio. Cune nije bio veci od Vasilije. Tuzno, Vasilija je umrla sa ovim saznanjem. Vrlo tuzno...

nacija i penzije

21.11.2012. 01:27

Ima tu i onih koji su skoro pa pljuvali na naciju ciju penziju sada traze.

Slavisha

21.11.2012. 08:13

Imam predlog: Pošto se "nacionalni" sami prijavljuju, a ima 396 prijavljenih, a njih 58 će dobiti, zašto se oni koji se sami prijavljuju ne učipe po npr. 100.000 dinara (među njima i nema sirotinje), a oni koje izabere Komisija će dobiti iz tog fonda penziju. I svima lepo. Oni koji se osećaju nacionalno važni će moći da se prijavljuju kao na tombolu, a oni koji dobiju će biti zadovoljni jer su izvučeni, a fondovi za kulturu neće biti opterećeni spornim izdacima.

opet ja

21.11.2012. 13:02

Ja bih nominovao Mikaila Simsica, Pre nego bilo koga od navedenih. Bili su u situaciju da skupe lepe svote. Ako im je priznanje da budu nacionalno zasluzni neka to bude bez finansijskog dela. Posteno, zar ne?

poznavalac kulture

21.11.2012. 13:18

Kao i prethodnih godina i na aktuelnim spiskovima nalaze se imena mnogih marginalnih pojedinaca iz razlicitih oblasti kulture. Imajuci u vidu neravnopravnost gradjana po ovom pitanju, a koja je garantovana Ustavom Srbije, zasluzni gradjani drugih profesija, pitaju dokle?

misko

21.11.2012. 14:37

borka bozovic?????????pa ona mrzi sve sto je srpsko. samo izgleda voli srpske pare?

Milovan

21.11.2012. 15:06

@ - Nacionalna penzija je simbol privilegije i nepravde. Neverovatno je da niko ne pokreće ukidanje te besramne institucije

Knjiz.kriticar

21.11.2012. 16:16

Dragoslav Mihajlovic Kanarinac i Jasna Kocijasevic predlozeni za nacionalnu penziju....Sve smo doziveli jos samo to cudo nismo.....UKINITE vise taj cirkus s nacionalnim penzijama. Narod treba da ustane i trazi reviziju svih dodeljenih (ti meni ja tebi) penzija.Ponavljam,broj nacionalnih penzija nebi trebao da predje 50. iz svih oblasti.

kosta

21.11.2012. 16:18

steta za Krstica, bas me interesuje da li ce sada proci gdja Liljana Cinkul, njegova bivsa supruga, kao kandidat za nac. penziju?

D _ NYC

21.11.2012. 16:19

Zar je Srbija toliko bogata zemlja da deli nacionalne penzije ? Jedan deo onih koji su dobili proslih godina ...umaju cak i americku penziju (!) jer su kao "estradni umetnici" placali takse na dohodak od svojih koncerata ovde u Americi !! Na ovom spisku ...ima i krajnje marginalnih likova...pa se pitam : zasto se nacionalne penzije ne dodeljuju i npr. profesorima, lekarima, socijalnim radnicima, prevodiocima, zasluznim radnicima, poljoprivrednicima... ?

Немања

21.11.2012. 17:08

У истом броју објављујете чланак о хероју из тунела који нема приход,а гомила џабалебароша прима огромне цифре.Те пензије су за ратне ветеране,рударе,људе са племенитим подвизима.Где певачи плаћају порезе када им лепе евре не чело????

siromah

21.11.2012. 18:37

Uvek bilo ko stalno imao i nista proizvodno nije radio,za razliku od nas obicnih smrtnika koji mozemo i moramo da zivimo sa 11.000,dinara mesecno dok razni dodjosi u ovoj Srbiji imaju visa prava u svemu neg mi,neka ode svako iz ove Srbije odakle dosao i tamo neka prima tu nacionalnu penziju a nas neka puste da mirnije zivimo,neka budu umetnici tamo odakle dosli dosta su bili na nasa jasla jel brastvo i jedinstvo odavno ne postoji.

Dudule

21.11.2012. 20:20

mislim da bi trebalo uvesti i "nacionalne plate", za one ljude koji su na neki način zadužili ovu zemlju, al eto, sticajem kojekakvih okolnosti ostali su bez posla

Samuilo

21.11.2012. 21:51

Gospodo kako vas nije sramota.Srbija na kazanima a vi hocete nacionalne penzije. Lepa Lukic je zaduzila Srbiju sa pesmama "Od izvora dva putica"....uz to milionske svote je dobijala,a gde ih je stiskala,koga je to briga.Da li nas je ona proslavila (za novac) u Velikog brata.More ,bre, sve nacionalne penzije ponovo na uvid i reviziju.Zelite li da vam se dogodi narod?

dada

22.11.2012. 13:05

Kakva sramota , pa ima li iole pameti u ovoj drzavi?Koja nacionalna penzija pevaljkama i drekavcima koji su sramotili i obezvredili iole neceg nacionalnog i kulturnog u ovom narodu.Oni su samo arlaukali i zatupliuvali ovaj jadni narod do besvesti-a u bedi to je lako, kao u doba Nerona-malo hleba i igara. Pa ja sam radila punih 35 godina, pa dajte i meni-posto nemogu da zivim od redovne penzije, nacionalnu, sta sam ja to manje zasluzna od onih koji nisu stvorili nista a uzivaju i kockaju penzi

veki

22.11.2012. 18:23

Ne razumem te nacionalne penzije. Ovde u Svedskoj umetnici rade, placaju porez i kada idu u penziju dobijaju onoliko koliko im sleduje. Za zasluge se moze dobiti diploma,medelja odlikovanje. Umetnici su samo odabrali cime su zeleli da se bave u svom zivotu i za taj rad su bili placeni a prema zasluzi i uplati poreza i doprinosa i penzija.

razocarana

23.11.2012. 10:27

Mislim da je to stvarno sramota u ovoj krizi.Svi oni su dobijali pare spram svog kvaliteta.Ako su uplacivali staz imace normalnu penziju,ali ako nisu onda neka se cesu i razmisljaju.Ima stara izreka koja glasi.NEMOJ DA TE PITA STAROST GDE TI JE BILA MLADOST!.

goca

01.12.2012. 00:01

Prvo da Vas pitam dali ugledni profesori univerziteta,ugledni lekari,vrsni strucnjaci a tu mogu da budu i inzenjeri koji su nesto doprineli za ovu zemlju imaju pravo na nacionalnu penziju.Koliko ovde vidim na ovim spiskovima sve sami kafanski pevaci koji su doprineli da se Srbija kulturno uzdize dok su oni pevali po kafanama.Zamislite da se jednog dana pojave na spisku za nacionalnu penziju i ovi mladi grandovi pevaci i pevacice a bice ih sigurno jer su promovisali Srbiju pevajuci po belom svet