Šta znači najkontroverznija i najprodavanija hrvatska spisateljica? Da li je kontroverzno to što pišem onako kako svi govorimo a najprodavanije neke izmišnjene brojke izdavača? Ako je tako onda sigurno nisam!”

Odsečno, u svom prepoznatljivom maniru, riječka književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan komentarisala je epitete koji je najčešće prate, predstavljajući roman “Kosturi okruga Medison” u Subotici u Kulturnom centru “Skladište”.

- Brak je legalizovana doživotna robija za žene - tvrdi Vadrana Rudan. - Od nje se uvek očekuje da je, do poznih godina, raspoložena za seks, da voli da kuva, da sve razume... Ženama je izuzetno teško, ništa se nije promenilo a promeniće se na ovim našim prostorima kada žena počne da živi kao što živi na zapadu - sama i nezavisna.

KUSTURICA U svojim blogovima, koji su za kratko vreme pobrojali više od 22.000 fanova, javno je podržala Emira Kusturicu i njegovu borbu protiv “niklovanja” Srbije. - Podržao je svoj narod i otvorio oči ljudima, a to sada mogu samo umetnici, jer političarima niko ništa više ne veruje.

Govoreći o životima parova koji su zagazili u osmu deceniju, književnica na neki način isključuje duhovni i telesni kontakt u zrelom, trećem dobu.

- Žena u ovom romanu teži ljubavi, ali ne seksu, i ja se svim snagama borim za to pravo - dodaje riječka spisateljica. - Paru koji je prešao 70. prava ljubav dolazi kada je isključen seksualni kontakt. Zato i postavljam pitanje kad žena može reći ne. Zbog tekstova u kojima nikoga ne štedi, često je na meti žustrih kritika, a najglasniji među kritičarima su predstavnici katoličke crkve.

- Katoličku crkvu smatram najvećom zločinačkom organizacijom, kao i papu, jer sve što govore govore protiv žene - izričita je Rudanova. Međutim, iako ne volim popove, obožavam crkvu i crkvena zvona.