Nikolić: Vraćam dug rodu i jeziku

B. Đ.

15. 11. 2012. u 20:57

Predstavljena knjiga Đorđa Nikolića “Vi niste od ovoga sveta” u Srpskoj književnoj zadruzi

ZA velikim stolom Srpske književne zadruge u četvrtak je predstavljena knjiga pesama Đorđa Nikolića “Vi niste od ovoga sveta”.

- Ovo je moja hodočasna knjiga kojom vraćam dug rodu, jeziku i veri. Iz dalekih mora, ravnica, vrhova i proplanaka gde su pisane, ove pesme stižu u tihu luku jezika na kom su napisane, odevene u najlepše pismo - ćirilicu - rekao je autor koji je početkom sedamdesetih napustio Srbiju kao politički emigrant, nastanio se u Americi, i danas živi u Čikagu.

“GLAVA” OD odlaska u izgnanstvo, Nikolićeve knjige u otadžbini nisu objavljivane. Prva njegova knjiga objavljena u Srbiji bio je spev “Srpska glava”, koju je decembra 2000. godine objavila SKZ, sa pogovorom Predraga Palavestre.

Zavičaj u Nikolićevoj poeziji je, po oceni Dragana Lakićevića, glavnog urednika SKZ, više duhovnost i istorija, nego pejzaž i geografija. Zavičaj je Šumadija, zemlja Srbija, a Srbiju i Šumadiju čine preci i predanje, hramovi i vera, opšta i pojedinačna sudbina.

- U znatnom delu ove knjige religiozne lirike, pesnik razvija sumornu sliku o današnjici Srpstva i Srbije, kao da je skoro čitao pesmu “Naši dani” Vladislava Petkovića Disa. Ali, kao čovek koji uviđa i razloge današnjeg teškog stanja zemlje u kojoj je rođen, on toj svojoj zemlji i ljudima u njoj, sučeljava doba, kada su Srblji, kako on peva, imali u duhu i srčanosti, i poleta za ustanke, i za pregalački rad u miru. Ova knjiga je značajan pokušaj obnove srpske rodoljubive i religiozne lirike - rekao je Miroslav Egerić, autor pogovora.

O Nikolićevoj poeziji govorio je i Želidrag Nikčević koji je zaključio da nova knjiga predstavlja značajan doprinos i našem širem duhovnom otrežnjenju, a nekoliko pesama okupljenima je pročitao glumac Srba Milin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije