Kako je budvanska srednja škola ponela ime Danila Kiša

S. Gregović

14. 11. 2012. u 08:16

Ovdašnji Srednjoškolski centar je, naime, prva institucija u Crnoj Gori koja nosi ime jednog od najvećih pisaca druge polovine dvadesetog veka

PREDLOG najmlađih Cetinjana (Đački parlament) da se na kući u Bajovoj ulici, u kojoj je živeo posle rata Danilo Kiš, postavi spomen-obeležje, obradovala je i - Budvane. Ovdašnji Srednjoškolski centar je, naime, prva institucija u Crnoj Gori koja nosi ime jednog od najvećih pisaca druge polovine dvadesetog veka.

Profesor književnosti u penziji Mihailo Backović, tadašnji direktor Centra za srednje obrazovanje i vaspitanje u Budvi bio je "kum". Bilo je to tačno pre dve decenije.

- Siguran sam bio da naš centar treba da nosi ime pisca - kaže za "Novosti" Backović. - Tada je postojala ružna praksa da se škole nazivaju po ljudima za koje su se vezivale ideologija i politika. Pored opštih razloga, jer je reč o piscu i prevodiocu velikog formata za kojega je čuo svet, imao sam i konkretan motiv: Kiš je živeo na Cetinju odakle je njegova majka, sestra mu je bila udata u Miločeru, pa je često dolazio u Budvu.

Ipak, veli Backović, prevagnulo je nešto drugo:

- Voleo sam te pisce koji su živeli i radili po nekom nepisanom pravilu "sam protiv svih". Buntovan i kao mladić koji je uspravno hodao cetinjskim ulicama dok je učio gimnaziju u staroj crnogorskoj prestonici, i kasnije kao zreo pisac, ostavio je na mene upečatljiv trag. I na mnoge druge, i te kako i na đake i studente. I moj predlog je prošao bez problema.

I današnji direktor Srednjoškolskog centra u Budvi Srđa Popović, oduševljen je idejom cetinjskih đaka. Veruje da će uskoro na kući Dragićevića u Bajovoj ulici spomen-ploča podsećati da je u njoj neko vreme živeo Danilo Kiš.

- To je, najmanje što se može učiniti - kaže Popović. - Ima dosta razloga da i neka ulica, pa i neka institucija iz oblasti umetnosti i kulture, pre svega, ponese Kišovo ime. Tu nema politike, on je pisac koji pripada svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije