Petar Božović: Život je jeftiniji od smrti

Milan Babović

22. 09. 2012. u 20:59

Glumac za Novosti o vlasti i pljački, Kosovu i Evropi, kostima predaka i nebeskoj Srbiji, ruskim raketama...

DAVNO je patrijarhalne Crnogorce na velikom platnu uvodio u naturizam, a ne baš tako davno prešao je u asketizam. Tamo mu nisu tražili da iscepa člansku kartu hedonista, a i karta pića ostala mu je ista.

Dok u prstima vrti čašicu domaće šljivovice na terasi "Madere", glumačka legenda i gorostas nežnog srca - Petar Božović, priseća se scene iz "Ljepote poroka": snalažljivom kicošu Žoržu, kojem se na kraju usana oklembesila cigara, konobar snishodljivo čestita na izboru za direktora:

- Realno, ja sam to i očekiva. Đe bi vam bio kraj da ste me još prošle godine izabrali - odgovorio je "skromno" Žorž.

Iz te maestralne role đilkoša sa Ade Bojane izrodilo se i naše prvo pitanje za barda, koji nikada nije bežao ni od političkih tema:

BEOGRAD JE BRIŽNA STRINA SVOJEVREMENO ste emigrirali iz "Briona" jer su ukinuli karirane stolnjake i postavili eloksirana vrata. Da li je zatvaranjem starih kafana stavljen katanac i na boemski duh Beograda?
- Pravio sam nedavno jednu seriju o poznatim kafanama - od "Znaka pitanja" do Skadarlije. Gašenjem kafana uzimaju duh ovom gradu. Ali bez obzira na to, Beograd je zadržao nešto što malo ko ima. On svakog prigrli. Najveća je majka, najbolja i najbrižnija strina, dirljiva tetka. Brat svakome. Dođeš na Železničku stanicu, pređeš 200 metara i eto te na Terazijama. Na krovu sveta. Odatle možeš da ideš gde hoćeš.

Gde bi nam bio kraj da su ovi novi došli ranije, ili da su oni stari produžili još koju godinu?

- Taj tekst smo Živko Nikolić i ja izmišljali na licu mesta. Te replike vreme nije pojelo. Dolazi mi na um ono Matijino: "Dokle će ovo, zna li iko? Da mi je neko pričao da će ovo ovoliko, ne bi verovao ni ovo". To sam govorio u Titovo i u Slobino vreme i mislio sam da će proći. Ali tek se izgleda sad izoštrava. Sramno je kakvi su nam političari. Govorim uopšte, da mi ne zamere ni ova nova ni stara vlast. Njihova otuđenost od naroda prosto vređa. Kod nas je politika postala mogućnost za bogaćenje. Ako ništa drugo, nadam se da će ova vlast sprečiti mogućnost da se "legalno" pljačka.

Ostajete, dakle, verni vašoj teoriji da i dalje letimo u mestu iako se menjaju politički sistemi, vlade, ministri...

- I gore od toga. Srbija je danas duhovna grobnica. Ostavljena na vetrometini, bez ikakvih institucija. Uništena je porodica, selo, prosveta... Danas je jeftinije biti živ nego umreti. Ne možete se sahraniti ako nemate para. Mladi pop govori kako onaj drugi ima bolju eparhiju jer tamo plaćaju više. Plaća se rođenje, plaća se krštenje. A ljudi imaju penziju od 9.000 dinara.

Za prvu glumačku nagradu dobili ste komplet čaša jagodinske pivare. Pošto više nemamo ni domaće pivo, verujete li cinicima da ćemo rasprodati i vodu i vazduh?

- Recite prvo vi meni odakle ovoliko stranih banaka ovde? A narod sve siromašniji. Kako to da nemamo jednu nacionalnu banku u kojoj bi mogao da držim neku crkavicu, ma kako zvučalo primitivno patriotski? Nema je pošto je sve transparentno organizovano. Dosta mi je raznih Đelića i Vlahovića koji su ovde došli kao spasioci. Meni je majka od Vlahovića, pa mi je on možda i neki rod, ali manite me više tih njihovih priča.

Priča Evropa ili Kosovo je opet neizbežna. Šta da biramo?

- Pre mnogo godina gostovali smo sa predstavom "Gorski vijenac" u Pećkoj Patrijaršiji. Padala je kišica, a okolo je bilo sveta. Ljilja Dragutinović igra sestru Batrićevu. Plače onaj narod, plačemo i mi glumci. A po Patrijaršiji bobolja kamenje koje bacaju Šiptari. Neka kosmička sila vukla me je da ostanem tu još koji dan. Tad sam shvatio da smo svi mi u stvari sa Kosova.

Koliko dugo i nemilosrdno moramo da se suočavamo sa prošlošću da bismo bili primeran kandidat za Evropu?

- Treba da se okrenemo sebi i tu nam nije potrebna pomoć nevladinih organizacija, tih polušpijunskih ćelija koje dovode u sumnju iskonske stvari. Oni nam objašnjavaju i kako da volimo svoje dete, prema najnovijim istraživanjima sa tog i tog univerziteta. A kako bismo preživeli da nas majke u zbegovima nisu čuvale, da nas očevi na samrti nisu pominjali? Čekajte, jesu li naši prevaspitači imali stogodišnje ratove? Gospodo Nemci, nadmena arijevska raso, jeste li vi imali Holokaust? Hoće li lekcije o humanosti da nam drže oni što su decu u Mačvi nabadali na bajonete, dok mi držimo njihove kosti iz Prvog svetskog rata u Lazarevcu, na Oplencu i kojekuda...

NEMA PESME
ZA DUKLjANE
POGAĐA li vas to što su Srbija i Crna Gora sve udaljenije? - Zli nam govore da smo terazijski Crnogorci. Oni nisu čuli onu staru "Pekove su divizije osvojile Terazije". Ja sam Srbin iz Crne Gore, ali po mentalitetu nisam Lala ili Šumadinac. Rekoše onomad i da su Dukljani. Nisam čuo ni za jednog vojvodu dukljanskog za kojim je zažalila narodna pesma. Kad ih pitam gde su se krili do sada, onda oni pređu na Monte, moj te... Tragično. Meni je Crna Gora jedan od dva roditelja i ne odričem se nje. Što bi bila više njihova nego moja?

Izgleda da ste od onih koji ne veruju da naša anarhična priroda može da se udene u striktne evropske kalupe?

- Nećemo krepati ako ne uđemo u Evropu. Nismo propali ni kada smo prebegli preko Albanije sa kraljem i celom otadžbinom. Na Ubu sam pre dva dana priredio donatorsko veče za izgradnju spomen-kosturnice suvoborskim junacima. Bilo je divno. Pitaju me posle toga novinari šta to za vas znači? Kako šta mi znači? Ako ne osećamo kosti svojih predaka, ko će drugi? Decu moramo učiti da poštuju pretke, da se vrate roditeljima i veri.

Prihvatate li podelu na nebesku i pragmatičnu Srbiju?

- Ovo pragmatična nikako ne stoji. Bez prave nebeske Srbije, u duhovnom slislu, nema ni ove druge. Mi smo biološki uništeni posle Prvog svetskog rata, a Drugi svetski rat nam je doneo bratoubilaštvo koje i danas postoji. To je najveća kazna za naš narod.

Jeste li razmišljali o tome da bi neko novo spajanje republika bivše SFRJ u EU bilo dobro i po vaše zdravlje? Da li je tačno da ste tugu zbog raspada Juge gasili u piću i hrani i da ste se od tada drastično ugojili?

- Tačno je. Ali šta ćemo mi ovakvoj Evropi i ona nama? Prvo su nas rastavili, pa nas opet sastavljaju. Mi smo od jednog jezika napravili šest. A bog nam je dao jezik da nas odvoji od životinje.

Neki tvrde da je opstanak ovde moguć samo priklanjanjem NATO paktu, ili ćemo biti ubogo pusto ostrvo. Da li je to suviše fatalistički?

- O kako bi bilo lepo živeti na pustom ostrvu. Pogotovo kada bismo kojim čudom stekli tu duhovnu punoću o kojoj maštam. Ovde bombardovanje traje i dan danas. Svakog meseca neko pogine od kasetne bombe. Zar ne bi bilo pristojno da nam ta najveća armada koja je bombardovala malu Srbiju da i neku paru da sklonimo te bombe, pošto su ih oni posejali? Ali neće. I dalje ćemo da ginemo i ližemo im cipele. To izgleda i odgovara onima koji su od naše vojske napravili lovačku družinu. Kako da ti se sin očeliči i da sutra bude domaćin kada nije služio vojsku? Ne zna šta je toplo, šta je hladno. Taj viče: žLadna mi je voda, maaamaaa. Ameri se spremaju za rat, stavili su Rusima rakete pod nos. A kad Putin izvede stare rakete za prvomajsku paradu, onda kažu da Rusija zvecka oružjem.

Možda vas nova vlast odobrovolji ovim približavanjem Rusiji...

- To je odmrzavanje, a ne približavanje. Do sada je bilo kao da je Rusija tamo negde iza Japana. Srbi u Republici Srpskoj i dalje gledaju u Srbiju kao u sunce iako im je Milošević na Drini udarao sankcije. Tako i mi po slovenskom osećaju moramo verovati u Rusiju. Velike sile nemaju milosti prema malima i često je Bugarska bila veća miljenica Moskvi od Srbije, ali to ne devalvira pomoć koju su nam, recimo, pružili u Prvom svetskom ratu. Srbe istorija mora da uči i da ne budu zaboravni.

ZAVET I PARADA ČISTO zbog kontinuiteta dežurne jesenje teme moram da vas pitam i šta mislite o gej paradi?
- Predlažem Beograđanima da puste te ljude da prođu. Ako im se ne sviđa, neka okrenu glavu. To je nameštena tema. Najarcava se klima ovih drugih prema onima. Zašto u toj paradi, za nas onostranih, nema glumaca, političara, crkvenih velikodostojnika, iako se zna da tamo ima pedera. Zašto oni ne dođu i kažu mi smo jedni od vas. A ne da guraju u tu gomilu anonimnu decu, koju tuku druga deca u ime kosovskog zaveta. To je besmisleno.

Kada pogledate raspored sila na mapi sveta, da li je novi hladni rat najblaži ishod?

- Treći milenijum je doba siledžijstva. Doneo je razaranje velikih civilizacija Vavilonaca, Sumeraca, Mesopotamije... To su rane koje za sobom ostavljaju žandari sveta koji Indijance i danas drže u rezervatima. Sada su došli da usreće one koji su živeli lepo i lenjo u svojoj Africi. Padne im kokos na glavu, oni ga pojedu, ulove ribicu... A onda su došli usrećitelji koji će da vas uvedu u novu globalnu veru koju vam u dušu uteruju bombama. Kad su nacionalni interesi počeli da se protežu izvan vaše kuće, onda se to zlo teško zaustavlja. Otuda i ne čudi kada ona đubretara Olbrajt kaže: jelž Rusi misle da je Sibir samo njihov?

Slažete li se da je novo doba svelo čoveka na robotizovanog konzumenta?

- Uzavrela i nezasita aždaja kapitalizma nudi odljuđenje. Ovo je globalni robovlasnički sistem. Meni je, recimo, zapanjujuće da nova kasta ne ide za prelepim ženama. Razumem ljude koji su sve uradili da dođu do prelepe žene, ali ne razumem one kojima su u glavi kola, brend, odelo, gilje, dok lepotice špartaju pored njih. Oni nesrećnici i ne znaju kako je lepo sedeti na gajbicama ispred prodavnice mog druga Peđe i piti žladno pivce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

dusko ristanovic

22.09.2012. 22:02

@Grga - svaka cast nesto bolje i od srca izgovoreno nisam procito u novinama u zadnjih 20 god, odusevljen sam ovim covekom

L@UFER

22.09.2012. 22:51

Ja sam jedan od nostalgičara za YU, ali Vojvoda Mišić je bio u pravu, kada je savetovao Kralju da ne ujedinjuje južne slovene, da će time učiniti nepopravljivu pogrešku. Sada vidim da uvek izgibosmo, dok je sastavljamo ili branimo i da je Srbija uvek bila žrtva nas Srba van Srbije, kako bi nas zaštitila.Srbiji trebaju mudre glave, koje će donositi mudre odluke, kojima neće više nanositi sebi štetu, čineći drugima ustupke.

Грачанин

22.09.2012. 23:36

Ако Црногорци ниjeсу Срби, онда Срба и нема.

Nik

22.09.2012. 23:44

Ma legenda, covek iz naroda. Dal' veci covek, il' rodoljub, il' tek glumac? Svaka cast Petre i hvala Ti za sve i da nam jos dugo potrajes...

komandant 1001

22.09.2012. 23:56

Završni komentar Božovićev rekao je sve! Idem Petre tamo iza ćošeta do "Malog Marketa" da za 6 Kuna kupim pivce, pa da sednem na izvrnutu gajbe piva, i da razmišljam o ovom fenomenalnom članku.Pomaže Bog Petre !!

Quizzy

23.09.2012. 00:50

Sviđa mi se svaki njegov komentar, on je odličan glumac,dobar čovek i nije stao pod kalup umišljenih glumaca,kvazi intelektualaca smrknuto-kiselih lica kojima sve srpsko smeta (iako su Srbi).

vlada tekic

23.09.2012. 01:11

Bravo dobri moj druze.Od kada te znam, ostao si isti - pravedan,emotivan i VELIKI.Pozdrav iz Kalifornije od cele moje porodice i mene

MarkoBg

23.09.2012. 01:13

Petar Bozovic je Njegos danasnjih dana. Da ga Bog pozivi jos dugo godina u zdravlju i svezini uma

Зоран

23.09.2012. 02:33

Политичари свуда у свету су најгори део народа. Е сад, што су ти најгори бољи то су и политичари бољи. Потрудите се да најгори међу вама буду бољи. То је решење.

Ivan

23.09.2012. 03:32

"Meni je, recimo, zapanjujuće da nova kasta ne ide za prelepim ženama. Razumem ljude koji su sve uradili da dođu do prelepe žene, ali ne razumem one kojima su u glavi kola, brend, odelo, gilje, dok lepotice špartaju pored njih." E moj Petre, lepotice jure za brendom i kolima pa se moraju momci boriti da osvoje devojke , sve obrnuto Petre.

kisno je

23.09.2012. 09:10

Svaka rec zlatna vredna,da je neka moc svi bi imali sve pored ovog coveka.Obican covek bolje svaca ove reci nego sto ih politicari svacaju i hvala vam GOSPODINE puno! 4 puta sam procitao i svaku rec upijao u sebe iz postovanja.Opet vam hvala i ziveli vi nama.

David

23.09.2012. 10:12

Svaka cast legendo, odavno nista bolje nisam procitao, da je srece da te poslusaju ovi na vlasti gde bi nam kraj bio, ti si nas ponos

mile

23.09.2012. 10:37

Bez komentara!!!!!!!!!!!!!! Dopada mi se 1 000 000 000 000 000 000, ali mogu ti dati samo 1 nazalost!!!!!!!!!!!!!!!!

spartanac

23.09.2012. 10:40

Pametne, istinite i mudre reci, svaka mu cast.Daj Boze da ovo sto je rekao Petar ukapiraju svi koji to citaju-a pre svega nasi mladi.Jedino ako nam proradi svest, onda cemo nasu zemlju Srbijicu da spasimo.Svi za jednoga, jedan za sve - Sloga braco i sestre ;-)

Drug Marko

23.09.2012. 11:32

Pa zar je moguce da jedan ovakav covek ne moze da se kandiduje za Predsednika drzave?Ne moze jer 10ak dripaca koji se na foteljama,samo iz razlicitih stranki,menjaju 20 i vise godina,drze u svom vlasnistvu sve novine,sve televizije i sva sredstva javnog informisanja.Dovoljno je da bilo koji od pomenutih dripaca pred izbore ne silazi sa ekrana i novinskih stubaca,obecavajuci bajke nasem,inace glupom i nepismenom coveku pa da jadna rulja zaboravi na sva sr.... i opet ih zaokruzi

Beograd

23.09.2012. 12:37

Kralju, legendo. Da je u Srbiji vise ljudi koji ovako razmisljaju gde bi joj bio kraj? Ziveo nam ljudino,

bg delija

23.09.2012. 13:05

@Beograd - Kraj bi nam bio blizo. Živeli bi ko crnci u Africi ispod stabla banane.

Grozdimir

23.09.2012. 17:10

@Beograd - Ti kao da nisi citao ovaj tekst sa dovoljno paznje? Pa covek lepo kaze da bi lepse i srecnije ziveo na pustom ostrvu, ispod drveta kokosovog oraha (ili banane), a ne juriti i biti rob materijalnim sredstvima moderne civilizacije i vecito biti nesrecan jer ih nikada sve ne mozes imati. Ziveo ti nama Petre 100 godina, svaka tvoja zlatna rec krepi nase napacene duse...

Ivana

23.09.2012. 12:55

Divan intervju, mislim da bi citaoci uzivali da je svaki sagovornik kao gospodin Petar. Sve cestitke.

Budva

23.09.2012. 13:03

Čovek nije normalan a ova sila klikanja govori o žalosnom stanju Srpskog društva. Ovakve monologe u historiji imali su i lideri Kube, Albanije, Angole pa se vide gde su im završile njihove države. Šta bi Srbi po ovom gospodinu trebali ležati i čekati da im nešto padne sa grane. Pa mali Teodor ili Novak nisu postigli svetske uspehe zbog ležanja pod stablom nego zbog mukotrpnog rada. Naravno da je ovim "klikašima" draže kad im neko pokaže put u kome nema rada al to nije realno.

Pero zlatan si

23.09.2012. 14:33

@Budva - Nikome vise ne verujem ovaj covek je sve tacno rekao samo istina boli politicari su najveci glumci i lazovi onaj koji to nije brzo ga izbace iz svog drustva.Mnogo boli kada covek ovako iz srca govori i steta je sto ovakav covek ne moze da bude predsednik vidis on je stvari nazvao pravim imenom ne kao razni Vucici,Tadici,Djilasi,Draskovici,Djukanovic,Vujanovici i drugi koji su koristili narod na mitinzima i sve to zaboravili kako su dosli tu gde su sada i odakle su dosli.

ranko75

23.09.2012. 18:09

@Budva - Nista ti njega nisi razumeo, niti ima jezika na koji moze da ti se ovo prevede.

milan74

23.09.2012. 19:39

@Budva - Mi možda i nism ali ti mudra glavo pokušaj da nam objasniš.Znašli kako su rekli stari "Ćutanje se zlatom plaća,,

miki

24.09.2012. 06:33

@Budva - Budva- Razumeces ti ovo sto je rekao Petar ali samo ako to zrno graska u glavi zamenis mozgom !!!

dejan

24.09.2012. 10:17

@Budva - Komšija, ti si pogriješio u pretrazi na Googlu, trebao si da čitaš Večernji list, a ne Večernje novosti.

Neso93

23.09.2012. 13:28

Bravo.?????Iskreno, pametno, mudro i razborito bez filozofije.To je to.Ovo mogu da shvate i razumeju i nepismene budale, jer sve je receno kratko i sazeto.Intervju 20+...

Milivoje Kuzmanović

23.09.2012. 13:51

Bravo legendo! Svaka ti čast. To mogu reći samo slobodni ljudi i pravi intelektualci. Dođite nam ponovo u Republiku Srpsku.

banaćanin

23.09.2012. 13:52

Gosp.Božović je oduvek bio pravi umetnik i pravi čovek.Ovaj tekst godi namaobičnima.Političari mu se smeju.Vlahović naročito-onako sa velikom lovom.

Slavisa Milosevic

23.09.2012. 16:50

Istina, prava, jaka, bolna ubojita. Pravi umetnik, glumcina, velicina, uvek je uz svoj narod, zna sta ga boli, sta oseca, koliko su mu duboke rane. Zato je pravi covek onaj koji nikada ne izgubi svoje korenje, vezu sa svojim narodom, predcima i onima koji ce se tek roditi. Pitam se sta cemo im posle nas ostaviti?

baja

23.09.2012. 19:23

...od ovakvih ljudi se može mnogo naučiti...kao što i život ne počinje odjednom tako i smrt ne počinje odjednom...život i smrt se međusobno prepliču sve dok se međusobno ne razdvoje...

kerber52

23.09.2012. 20:24

da mogu dao bih ti 100 pluseva, svaka ti cast Vozovicu i ziveo ti nama jos sto godina

Rade

23.09.2012. 20:52

Пера људина је објаснио суштину у пар реченица, скрено и без увијања.Вше се на цјене непрофитабилне љуцке особине.Велика је криза морала.