Omaž Danilu Kišu

V. N.

11. 09. 2012. u 20:33

Izložbom koja će biti otvorena u holu Narodne biblioteke Srbije, obeležava se pola veka od objavljivanja prvih Kišovih romana

IZLOŽBOM “Omaž Danilu Kišu”, koja će biti otvorena četvrtak u holu Narodne biblioteke Srbije, obeležava se pola veka od objavljivanja prvih romana Danila Kiša - “Mansarda” i “Psalm 44” (“Kosmos”, 1962). Izložba, čiji je autor Petar Kras, sastoji se iz tri segmenta postavke koju čine prostorna instalacija na zidu od crnog satena pod naslovom “Dunav 1942”, video-rad “Dunav 2012” i serija od 27 printova “Omaž Danilu Kišu”.

Mansarda” i “Psalm 44” nisu bile Kišovi književni prvenci jer se već pojavio na književnoj sceni, objavljujući u književnim časopisima prve pesme i eseje. Ipak, u životu svakog književnika značajan je trenutak kada iz štampe izađu prvi romani, a to se Kišu dogodilo pre 50 godina, navodi se u Krasovim beleškama o izložbi. Postavka se oslanja i na Kišov dijalog sa Gabijem Glanhmajnom koji je objavio “Gradac” 1987. godine, a unet je u četrnaesti tom sabranih dela (“Prosveta”, 2007) pod nazivom “Život, literatura”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije