RIM - U Italiji je počela kampanja za vraćanje najčuvenije slike na svetu - "Mona Lize" Leonarda da Vinčija u "rodni grad" Firencu iz Francuske, gde se nalazi već oko pet stotina godina, javila je agencija ANSA.

"Mona Liza", poznata i kao "Đokonda" ("Portret gospođe Lize del Đokondo"), već skoro dva veka čuva se u pariskom muzeju "Luvr".

Nacionalni komitet Italije za istorijsko i kulturno nasleđe na čelu je pokreta za vraćanje Leonardove slike, a ispod peticije Komiteta potpise je stavilo već blizu 150.000 ljudi. Predsednik Komiteta Silvano Vinčeti uputio je zahtev sa molbom za susret novoj francuskoj ministarki kulture Oreli Filipeti (Aurelie Filippetti) kako bi se razgovaralo o toj ideji.

On je uveren da će Filipetijeva, zbog svog italijanskog porekla, ne samo pristati na susret, već će i shvatiti motive kojima se rukovodi Komitet želeći da vrati umetničko delo. Na slici je prikazana žena zagonetnog izraza lica kako sedi ispred pejzaža, a godišnje je vidi više miliona posetilaca muzeja.

"Mona Liza" su 1911. godine iz Luvra ukrali lopovi odeveni u uniforme muzejskih čuvara, a pronađena je dve godine kasnije u hotelskoj sobi italijanskog konobara Vićenca Peruđe u Firenci. U Italiji je slika izložena tek jednom.

Pre nego što će posle pronalaženja biti poslata u Pariz, bila je izložena u firentinskoj galeriji Ufici i u Rimu. Leonardo je Đokondu naslikao između 1503. i 1505. godine, a 1516. - tri godine do smrti odneo ju je sa sobom u Francusku i za života se nije rastajao od nje.

Smatra se da je francuski kralj Fransoa Prvi, koji je vladao u prvoj polovini XVI veka, kupio sliku od naslednika Leondardovih učenika. Portret je čuvan u kraljevskom zamku Fontenblo, a potom ga je Luj XIV odneo u svoju novu rezidenciju - palatu Versaj. Posle Francuske revolucije krajem 18. veka slika je odneta u Luvr, koji je pretvoren u muzej.