Obnavljaju se freske u manastiru Gračanica

Dragana MATOVIĆ

12. 08. 2012. u 20:46

Raskošan živopis bio je prekriven tamnom masnom čađi, i debelim slojem paučine

TEK što su završili čišćenje fresaka u Dečanima, ekipa slikara-konzervatora, koju predvodi mr Miroslav Stanojlović, preselila se u Gračanicu. U južnom paraklisu Crkve uspenja Bogorodice, okruženi ventilatorima, veći deo dana provode na skelama pokušavajući da se izbore sa oštećenjima na životopisu koji bezmalo pola veka nije dodirnula ruka konzervatora.

- Životopis je prekriven tamnom masnom čađi i debelim slojem prašine. Po dugačkim fronclama paučine koja visi u uglovima vidi se da decenijama nije taknut - kaže Stanojlović. - To ne priliči manastiru takvog značaja. Objekat koji se nalazi na listi svetske baštine mora stalno da se neguje. Mi ćemo se potruditi da uradimo sve neophodne konzervatorske postupke, pre svega da očistimo životopis, tako da prosvetli.

Konzervatori rade u poslednjoj zadužbini kralja Milutina zahvaljujući donaciji ruske vlade za obnovu spomenika na Kosovu i Metohiji. Posao je putem tendera, koji je raspisao Unesko, dobila srpska firma „Koto“, koja je angažovala restauratore. Ista firma izvodi radove u Pećkoj patrijaršiji, a rukovodili su poslovima i u manastiru Dečani.

- Ovo je projekat u kome se stručne snage iz srpskog naroda proveravaju da li mogu da ispune stroge zahteve Uneska - smatra Stanojlović. - Nadamo se da ćemo opravdati poverenje.

DEČANI OBEZBEĐENI STANOJLOVIĆ je bio vođa ekipe koja je konzervirala deo životopisa u Dečanima - celinu iznad južnih vrata u priprati hrama i paraklis Svetog Nikole. - Pridržavali smo se etičkog principa minimalne intervencije - objašnjava.
- Preovlađivalo je čišćenje, pošto je zapadni zid bio izuzetno oslabljen, verovatno od prodiranja vode u nekoj ranijoj istoriji. U krstastim svodovima su bila velika odvajanja. Taj zidni životopis „lebdi“ i po sili zemljine teže imao je najveće šanse da se odvoji usled čak i malog potresa i da se obruši dole. Sada su sve te površine obezbeđene za dugi niz godina.

Gračanička osnivačka povelja, ispisana na zidu đakonikona 1321, proći će, takođe, konzervatorski tretman. U njoj su jasno naznačeni pravni parametri koji govore o dobro organizovanoj srpskoj državi toga doba.

- Gračanička povelja smatra se jednim od najvrednijih pisanih dokumenata slovenskog ambijenta i naše države iz doba kralja Milutina. Veoma je dragocena kao neki reper u srpskoj istoriji - objašnjava Stanojlović. - Po mojoj slikarskoj čulnosti smatrao sam da prvo treba da se očiste najugroženiji delovi životopisa gde su stajali gorionici. Odlučeno je, međutim, da se uradi deo u kome je i Gračanička povelja. Pretpostavljam da je to urađeno zbog toga što je veoma važno da se ovo istorijsko svedočanstvo sačuva od propadanja.

Povelja je pri dnu odvojena od zida. Taj deo lebdi kao neka zavesa.

- Pored toga što ćemo je očistiti od okamenjene prašine, masne čađi i drugih aero-taloga, moraćemo da je određenim materijalima dobro pričvrstimo za zid i za drvenu gredu, preko koje jednim delom prelazi - kaže Stanojlović.

Životopis u paraklisu najviše je oštećen u donjim delovima. Freska „Smrt episkopa lipljanskog Teodora“ dobrim delom je već sanirana.

- Oštećenja postoje u odvojenim delovima koja jednostavno lociramo kuckanjem, zatim ih, da se ne bi pogoršala situacija, učvršćujemo ubrizgavanjem injekcionih masa koje su u saglasju sa originalnim malterom.

Jedan od razloga zašto je prelepim srednjovekovnim freskama potrebna ruka konzervatora su i ugrebani natpisi. Iznad male niše gde je lik arhiđakona Stefena na njegovoj odeždi velikim slovima je urezano „Rada“. Pored imena i drugih žvrljotina, na svim zidovima iscrtane su brojne petokrake.

- U Gračanici je to česta pojava. Pretpostavljam da su mnoge natpise ugrebala deca, ne iz neke loše namere, već iz neznanja. Ali nailazimo i na imena nekih posetilaca i sveštenika koji su, kada je hram bio opustošen, na taj način ostavljali trag da su dolazili ovde. Iz tih razloga su tokom dolaska moštiju kneza Lazara zastaklili pripratu.

Prvi put Stanojlović je u Gračanici radio 1989, kasnije joj se često vraćao. Freskama treba konstantna pažnja, a glavno žarište, po njegovim rečima, nalazi se u južnom brodu, gde je kompjutersko merenje pokazalo da na dubini od 30 centimetara postoji vlaga.

- Trebalo bi i to da se uradi, ali tek pošto arhitekta utvrdi šta je mogući izvor prodiranja vode. Taj posao je odložen, jer ono što je po projektu Uneska ima prioritet. Nadam se da će i te freske nekad doći na red.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Miro Markovic

13.08.2012. 06:49

Neka je blagosloven rad strucnih konzervatora i poznavaoca lepota zivotopisa na zidovima nasih najlepsih srednjevekovnih manastira. Ruskoj Vladi a posebno predsedniku Putinu Srbija duguje veliku zahvlanost za veoma veliki dar koji su preneli na UNESCO za islkljucivom namenom da se obnove i zastite najznacajniji srpski manastiri na Kosovu i Metohiji: Bogorodica Ljeviska, Visoki Decani, Pecka Patrijarsija i Gracanica. Hvala ti mila majko, Rusijo!

Maja

14.08.2012. 07:16

@Miro Markovic - Vidim Miro,duševan ste čovek, pun zahvalnisti ,možda bi mogli i malo kritike da uputite monahinjama koje bi morale osim što posmatraju od 89. godine kada su konzervatori očistili paućinu iz hrama ipak ponekad da to i same ućine kao brižne čuvarke manastirske crkve. Eto slikari su im to sada oposlili a kada će sledeći put ne zna se.

Slavisha

14.08.2012. 17:54

@Miro Markovic - Urednik u ruskom servisu RSE Ander Šari kaže: “Sigurno je Ruska federacija zainteresovana da kupuje srpsku ekonomiju koja je još ostala. Putinova Rusija neće nikome dati ništa džabe. Uvek će tražiti za svaki politički korak ekonomsku protivuslugu. Srbija može da očekuje da će svaki pozitivan korak Moskve morati da plati. Ne očekujem političke benefite za Srbiju od Rusije što se na primer Kosova tiče. To će biti samo propaganda. Rusija za to uopšte nije zainteresovana“.

Miro Markovic

15.08.2012. 20:48

@Miro Markovic - @Slavisha. Da li je Nemacka, Francuska, Engleska, Amerika, ili bilo ko drugi iz NATO zemalja bilo sta dao da se obnove i sacuvaju drevni srpski manastiri na Kosovu i Metohiju? Ne, umesto darova, poslali su kasetne bombe, i bombe sa osiromasenim uranijumom od kojeg ce i Siptarska i Srspka deca da umiru od raka u narednih nekoliko vekova. Da li je to Rusija uradila? Nije. Da li ce uradi tako nesto kriminlano protiv Srva? Nece. Slavisha, pokrij se usima i idi u rupu iz koje se izasao.

Stevan Stamenic

15.08.2012. 20:53

@Miro Markovic - @Maja. Obrisi ti tvoju paucinu tamo gde zivis a ne brini se za paucinu u manastirima! Monahinje cine sve da sacuvaju nase manastire, posvetile svu ceo svoj zivot Bogu i tim svetim mestima. Njima nije dozvoljeno da bilo sta rade na zidovima manastira, jer su oni pod zastitom Zavoda koji se njima brine. Otuda tvoja zlocasta primedba prema nasim poboznim monahinjama nije ni malo umesna.

Slavisha

16.08.2012. 11:53

@Miro Markovic - @Miro Markovic. Uobičajeni monaško licemerje i rečnik. Googlaj: "Volfram Mas je istakao da je 78 odsto od ukupne strane pomoći u Srbiju stiglo iz EU ili njenih članica, a kada se tome dodaju SAD, Švajcarska, Norveška i Japan, dolazi se do čak 97 odsto. Podsetimo, prema podacima Kancelarije za evropske integracije, u periodu od 2000. do 2011. godine Srbija je samo od Evropske komisije dobila donacija u vrednosti od 2,68 milijardi evra, dok od Rusije i Kine nismo dobili ni dinar."

maja

16.08.2012. 14:08

@Miro Markovic - Manastiri treba da prodaju isključivo voštane, a ne sveće nepoznatog sastava koje daju masnu čađ, ali na njima se više zarađuje Nikog ne pitaju ni za dozvolu da prepune crkve smešnim šlingerajima i plastičnim cvećem i nije tačno da ne smeju da čiste paučinu. Jednostavno od silne pobožnosti izgleda da nemaju vremena za korisno rukodelanije što inače preporučuje i Sv.Sava. Ni pobožnost ni služba zaštite ne zabranjuju monahinjama da skinu paučinu.

mrmot

18.08.2012. 10:29

@Miro Markovic - Slavisa = Matematicar. Kad ti neko nanese stete za 100 milijardi, pa ti "pomogne" sa dve, tri....sta je to Genije? Za tebe je mozda pomoc, a za nas ostale licemerje i bezobrazluk ! Ajd nazad u vecernju skolu!

Slavisha

29.08.2012. 17:16

@Miro Markovic - @mrmot A šta smo to dobili od Rusa, osim Konuzina? Licemerje je toliko im se potčinjavati i podastirati, a bezobrazluk je kad je dolazio Putin, ove naše podguzne muve mu daju doktorat, a on ni ne svrati da ga uzme, nego ode sa bajkerima na utakmicu! A mi u nesvest od sreće i ljubavi!