Narodna biblioteka Srbije: Umesto u knjige ulagali u kafiće

Dragana MATOVIĆ

četvrtak, 02. 08. 2012. u 20:52

Народна библиотека Србије: Уместо у књиге улагали у кафиће
Umesto opreme za konzervaciju i restauraciju Biblioteka je dobila moderne kafiće, stolice od punog drveta teške po četrdeset kilograma, specijalne podne prekrivače. Uloženo četiri miliona i tri stotine hiljada evra

ZGRADA obnovljene Narodne biblioteke Srbije, deo vidljiv građanstvu, od čijih se poreza godinama odvajalo za njenu rekonstrukciju, velelepno je zdanje moderne arhitekture i dizajna. Manje svetlu stranu, ove “kulturne iluzije”, vide, međutim, samo zaposleni. Mnogi od njih postavljaju pitanje zar je bilo potrebno uložiti četiri miliona i tri stotine hiljada evra za nešto što čak ni polovično nije privedeno kraju.

Očekivalo se da će veliki deo investicija biti utrošen na opremanje depoa u kojima se čuvaju dragocena književna dela, ali i kupovinu neophodne opreme za odeljenje za konzervaciju i restauraciju, kao i preko potrebnih polica za knjige. Umesto toga Biblioteka je dobila moderne kafiće, stolice od punog drveta teške po četrdeset kilograma, specijalne podne prekrivače tkane od najmodernijih vlakana...a knjige i dalje čame u neuslovnim depoima.

Zbog loše klimatizacije, neprocenjivo vredan knjiški fond prepušten je na milost i nemilost visokim temperaturama. Počasno mesto, u bezbednoj hladovini, sa desne strane ulaza u hram knjige, postoji slika napravljena od isečenih i skuvanih tomova nacionalne bibliografije, plaćena deset hiljada evra. Za razliku od nje, dela Šumanovića, Lubarde, Omčikusa, Cuce Sokić... iz bogate kolekcije biblioteke, “kuvaju se” na vrućini zajedno sa knjigama. Rekonstrukcija najstarije srpske institucije kulture zvanično je završena 12. septembra 2011. kada je Biblioteka svečano otvorena.

UGRIČIĆ: PO PROJEKTU BIVŠI upravnik NBS Sreten Ugričić, na naše pitanje zašto nisu rekonstruisani depoi, kaže da je projektom bila predviđena samo rekonstrukcija korisničkog dela, a ne i depoa. - Zašto nije insistirano da i depoi uđu u projekat, pitajte zaposlene, jer ja više nisam u toj ustanovi - kratko je rekao Ugričić, koji je svojevremeno učestvovao i u izradi projektnog zadatka, u kome je jasno navedeno šta je važno da se rekonstruiše.

- Svesni smo da je država uložila velika sredstva u obnovu pretežno korisničkog dela, ali srce zgrade nije bilo predmet obnove - objašnjava, za “Novosti”, Dejan Ristić, v. d. upravnika Narodne biblioteke koji je na ovu funkciju stupio ubrzo po završetku rekonstrukcije. - Od 24.000 kvadrata rekonstruisano je 6.000, dok 18.000 nije ni taknuto od kada je zgrada sazidana. Najvažniji skladišni prostor Biblioteke u je prilično lošem stanju, dok je obnovljen najmanje bitan deo.

Da su depoi prebukirani, uverio se i reporter “Novosti”. Naročito su ugrožene stare i retke knjige, koje zahtevaju posebnu temperaturu i vlažnost vazduha. Nalaze se sa ostalom građom, u prostoriji u kojoj je čak i protivpožarni sistem zastareo.

- Po svim pravilima protivpožarne bezbednosti ovo je nezamislivo - kaže Ljubomir Branković, rukovodilac sektora za čuvanje i pristup fondovima. - A čini se da je u depoima toplije nego napolju. Ovaj, u kome su i stare i retke knjige od šesnaestog veka, u funkcionalnom je, ali ne i u fizičkom stanju, kakvo bi trebalo da bude. Knjige su smeštene na neadekvatne police, jedna pored druge, neke čak i pored tek izdatih DVD ili novina, umesto da budu u namenskim plakarima.

Po njegovim rečima, pre početka rekonstrukcije depoi su bili u redu. Međutim, kada su počeli radovi u njih su prebačeni delovi enterijera ...

- Ovo bi izgledalo neuporedivo gore da kolege koje ovde rade ne brinu na sve moguće načine o građi - ističe Ristić. - Nedavno smo pokrenuli veliku akciju čišćenja.

Svesni ekonomske krize, a i toga da je država već dosta novca uložila u rekonstrukciju, u Narodnoj biblioteci su nedavno osnovali fondaciju, kako bi prikupili bar deo sredstava za kupovinu neophodne opreme. To je prva naša nacionalna institucija kulture koja uz pomoć dobrotvora pokušava da reši goruće probleme. Ostale, takođe, zaglavljene u beskonačnoj rekonstrukciji, još se nisu odlučile na taj korak.

Po rečima upravnika Ristića, prve donacije polako pristižu. Američka ambasada će dati dvadeset šest hiljada dolara za nabavku neophodne opreme za odeljenje konzervacije i restauracije, dok je Alfa banka već dala deset hiljada evra.

- Da bismo rešili smeštajne probleme u narednom periodu, potrebno nam je 200 kompakt-polica, a to košta oko dva miliona evra - objašnjava Ristić. - Svesni smo da je to velika investicija i zato smo odlučili da problem rešavamo postupno. Verujemo da ćemo odgovornim korišćenjem donacija opravdati poverenje i da će to motivisati i druge da se svrstaju u plejadu velikih zadužbinara, kojih je kroz srpsku istoriju bilo mnogo.

KOMORA ZA JEVANĐELjE

“NOVOSTI” su dobile retku priliku da zavire u trezor Arheografskog odeljenja, u kome se čuvaju najdragoceniji rukopisi među njima i Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka. Ovo rukopisno blago vlasništvo je Narodnog muzeja i čuva se u posebnoj komori, privremeno, dok se ne završi rekonstrukcija zgrade na Trgu republike. Samo se jednom u toku godine prelistava. Uslovi u trezoru su daleko bolji nego u ostalim delovima zgrade.

- Komora je slaba, pa su nam iz Narodnog muzeja pozajmili aparate za održavanje vlage i temperature - kaže Ristić. - Naš trezor ne zadovoljava nijedan od parametara, ali zahvaljujući pozajmici i ostali rukopisi se nalaze u neuporedivo boljim uslovima nego da nemamo te aparate.

( Sutra: Ugroženi i legati)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

zaposleni u NBS

02.08.2012. 21:20

konacno da istina o stetocinstvu Sretena Ugricica u Narodnoj biblioteci Srbije pocne da izlazi na videlo!!treba pomoci toj instituciji koja je tek pocela da se oporavlja posle visegodisnje nebrige...

Dragan

03.08.2012. 08:59

@zaposleni u NBS - @zaposleni u NBS, sto ne papises kakve ugostiteljske jedinice imate vi u NBS?! Ove u NBS bar ce koristiti korisnici biblioteke i za to placati realnu cenu odakle ce se finansirati rad biblioteke dok vi svoj restoran koristite po cenama za 80% nizim od realne.

zaposleni u NBS

19.08.2012. 22:48

@zaposleni u NBS - Postovani Dragane,radi informacije, i zaposleni i korisnici placaju istu cenu ugostiteljskih usluga. Ako je Vama to primarno, nemamo o cemu da razgovaramo!

Dejan Markovic

02.08.2012. 22:42

Mnogi medju nama upozoravali su sta se desavalo u Narodnoj biblioteci prethodnih deset godina.Da li ce gospodin Ugricic ikada odgovarati za bacanje knjiga, unistavanje najvece ustanove kulture i brojne propuste koje je pocinio?cini mi se da se prethodnih meseci desila velika pozitivna promena u toj ustanovi.... neka samo nastave u tom smeru!imace podrsku svih strucnih i dobronamernih gradjana, a verujem i vlasti....

Србин са КиМ

02.08.2012. 23:45

Ове штеточине су Народној нанели штету сличну оној од стране Немаца 1941. Од непријатеља се ништа добро није очекивало а ко је овим штеточинама дао право да то чине?

Khepresh

03.08.2012. 01:21

Sramota!!!! Jasno je kao dan da je ovde neko skinuo deeebeli kajmak! Bivseg direktora na proveru i uzeti mu SVE sto poseduje a ne moze da dokaze kako je zaradio - do gaca!!! SVIM clanovima komisije koji su glasali za projekat po kome se radi "kozmetika" zgrade dok depoi propadaju razrezati najmanje po 20 godina zatvora!!!!!!

zoaran1

03.08.2012. 01:42

Sa neukim narodom lakse se manipulise zato se skolstvo sirom sveta suzava na samo mali broj elite. Naravno ako se i koji evric tu moze izvuci nacice se koji dedinjas da iskoristi situaciju.

ogi og

03.08.2012. 06:59

Da li će nova vlast da sankcioniše ovu bahatost ? Ili je pojeo vuk magarca, bitnije su verovatno provizije nego nacija, katastrofa.

Srbin sa Čukarice

03.08.2012. 09:08

U vreme kada su nasi najveci muzeji zatvoreni vec 10 godina, ipak je zavrseno renoviranje dela Biblioteke. Bas da vidim sta ce nova vlast uraditi po pitanju Muzeja. U srpskoj birokratiji je pravilo da ne radis nista i onda nizasta nisi odgovoran. Ako nesto i uradis samo ces imati problema. To Ugricic nije ukapirao. To je ukapirao novi Upravnik pa samo potpisuje gomile bemislenih i nikom potrebnih protokola o kuturnoj saradnji sa besposlenim BGD ambasadorima.

Radoje

03.08.2012. 09:44

Dobro, a šta kaže na sve ovo Nevladin sektor. Hoće li biti neki komentar povodom rezultata rada njihovog ljubimca.

opet ja

03.08.2012. 10:04

To se oni ugledali na onu seruju "Dva smo sveta razlicita" mesto u pozoriste ulagali u kafanu u njemu i rasprodavali sva odela iz pozorista,tako izgleda i ovde u biblioteku.

jelena thessaloniki

03.08.2012. 10:25

Tako su se samo nacisti odnosili prema knjigama. Sramota. Nevezano za ovu pricu, tako propadaju i kjige sa spiskovima palih junaka na Zejtinliku. Vise ne mozete da procitate imena, jer se cuvaju u kripti, na stepeniku! gde je vlaga i promaja. Kako ce ih pogledati buduce generacije? Raspitivala sam se kako da nesto ucinim, ali su mi rekli da ne znaju u cijoj je nadleznosti problem, a cena restauracije je bila malo prevelika za moj dzep. Nadam se da ce neko procitati ovo, ko je nadlezan.

ana

04.08.2012. 11:28

@jelena thessaloniki - Jelena, pre7 godina izrađđen je projekat sanacije spomen kosturnice na Zejtinliku. Tada je organizacija radova poverena konzulatu a nadzor nije poveren projektanrima .Angažovan je grčki izvođač koji je upropastio objekat više nego srpska dugogodišnja nebriga .Potrošene su velike pare nekoliko činovnika je pozvano na odgovornost i premešteno u druge resore i pojeo vuk magarca. Zejtinljik i sa njim pokretni dokumenti još brže propada. Aktuelna direktorka Zavoda to dobro zna .

voja

03.08.2012. 11:21

Šta radi agencija za "borbu" protiv korupcije??? Ko njih kontroliše ??? Sveti petar!!! Ko su zaposleni, ko ih je birao??? Ako u ovoj državi u periodu koji sledi ne bude osumnjičenih-okrivljenih-optuženih i osuđenih za ovakva i slična krivična dela, onda je jedino rešenje "protektorat" ili "češki model". E taj "češki model" (otpuštena državna uprava, pa onda vraćeno po pozivu svega oko 40%) to nama treba!!! To će morati, kad tad!

Joca Detektiv

03.08.2012. 13:38

Mnogi u Srbiji veruju da su to crnogorci u Srbiji, opet bili u akciji sabotaze, te iste zemlje, pa umesto da grade civilizaciju a oni grade sobe za pijance-kafice. Bravo crnogorci, opet ste uspeli da potrosite novac iz pozajmica, za lopovske akcije kao i obico. Vi znate da vasi zemljaci u sudstvu Srbije vas, da vas nece sigurno suditi, jer ste vi crnogorci. Do sada je iz Srbije nestalo vise od 60 milijarde Evra ali niko nije osudjen jer su to bili samo crnogorci u akciji.

buda

03.08.2012. 14:39

Sasvim je jasno da je članak naručen i jako žalosno da to skoro niko ne primećuje.

jaran

03.08.2012. 15:19

Budimo realni, sindrom pijanih milionera je odomacen na ovim prostorima od 2008, pa i ne treba cuditi tehnolosko unapredjenje dzepova, nije samo u biblioteci, vec svuda, unaokolo.

branko

03.08.2012. 21:03

Pobegulja nema na koga da svali odgovornost, pa su zaposleni odgovorni. Na vreme je on pobegao jer zna sta je sve radio. Cetiri godine nam nije dao da krocimo u biblioteku, a sada istina dolazi na videlo. Zamazali su nam oci sa onim sto vidimo, dok gradja u trezoru trune. Bas da vidimo sta ce sada da bude i da li ce konacno taj odgovarati.Pobegao covek u Svajcarsku, visoko sa stilom, nema sta. To samo govori kako je sebe obezbedio za prethodnih 10 godina.

Sahrana

03.08.2012. 21:09

Sramota! Gore sjaj i glamur, a trezor ko groblje knjiga. Pod hitno Ugricia treba pozvati na odgovornost.

starac

03.08.2012. 21:36

Leto je, nema dovoljno zanimljivih tema, ali to nije dovoljan razlog da Ugricica jos jednom provlacite kroz blato. On je nastradao samo zato sto iz sebe nije imao ni jedan mafijaski klan, partiju. Pa posto niko nije hteo da ga zastiti onda su svi kao copor vukova navalili na njega jer su videli da je to bezopasno. Posle njega niti jedan posten i vredan covek nece hteti da se prihvati drzavnih poslova. To je kao da silazite u kanalizaciju.

zaposleni u NBS

03.08.2012. 22:20

@starac - ,,Starac``,o cemu Vi govorite?O cijem postenju i vrednoci?Pokusajte da budete objektivni i razumete da je osnovna funkcija NBS zapostavljana godinama, a da sada svi mi ,,uzivamo`` u rezultatima takvog ponasanja.Na koji nacin opravdati ocigledne propuste?