Radoš Bajić: Ravna gora će promeniti Srbiju

Predrag VASILJEVIĆ

30. 06. 2012. u 20:55

Радош Бајић: Равна гора ће променити Србију
Bajić najavljuje seriju o srpskoj kataklizmi tokom Drugog svetskog rata: Istina o bratoubilačkoj tragediji pomoći će nam da bolje shvatimo današnje beznađe. Srbija posle ove serije više neće biti ista

DOSTA smo žmurili. Pre sedamdeset godina u Srbiji je brat na brata povukao oroz od puške i potegao nož. Stradali smo kao narod. Moramo da otvorimo oči, skinemo kataraktu i vidimo jasno šta nam se to tada desilo. Jer, još sluđeni tumaramo i ne pronalazimo put. Nismo izvukli pouke te velike tragedije.

Tako Radoš Bajić, srpski glumac, scenarista i režiser, ekskluzivno za „Novosti“, najavljuje početak snimanja produkcijski najveće igrane serije RTS.

Radi se o dramskoj trilogiji „1941-1945“ o srpskoj kataklizmi tokom Drugog svetskog rata, čiji će prvi serijal „Ravna gora“ imati 15 epizoda po sat vremena, a koji će u produkciji RTS i „Kontrast studija“ početi da se snima 24. jula na mokrogorskoj Šarganskoj osmici.

- Posle tri i po godine rada na scenariju i temeljnog istraživanja, prvi put će iz istorijski tačnog i objektivnog ugla biti ispričana priča o tragici srpskog naroda 1941. godine, ali i o protagonistima velike tragedije, pukovniku Mihailoviću, Titu, Nediću i ostalima. Bez ideoloških predrasuda, bez ambicije i namere da stvaramo nove podele, da ravnogorce pretvaramo u anđele, a partizane da demonizujemo i kaljamo im ordenje i slavu, prvi put će biti prikazana istina, bespuće i nacionalni sunovrat srpskog naroda - zaneseno priča Radoš, u beogradskom studiju gde se priprema za prvu klapu.

POVIKA NA VUKA * Dobili ste „ulogu“ i u postizbornom trileru. Dinkić vas je optužio da vrbujete Verka Stevanovića da pređe u DS...
- Nisam znao da imam toliku moć i da sam toliko važan da tako silovito uzdrmam političku scenu. Politika me u tom smislu uopšte ne zanima i nikad joj se neću dati, niti se njome baviti. Sve to mi je opet ličilo na našu staru mudrost: Na vuka povika - a lisice jedu meso.

* Posle serije „Selo gori, a baba se češlja“ i rehabilitacije srpskog seljaka kraj Morave, napisali ste scenario i spremate režiju velike ratne drame. Šta je suštinska ideja vaše nove misije?

- Ovo je projekat koji ima ogromnu društvenu odgovornost, a nastaje po ideji RTS i na predlog Aleksandra Tijanića, koji mi je poverio pretešku ulogu da budem autor. Uveren sam da Srbija više neće biti ista posle serije „Ravna gora“. Progovorićemo o užasnom vremenu na jedan potpuno drugačiji način. Ovo nije ideološki pamflet niti nam je pretenzija da presuđujemo. Biće to priča o Srbima kao stradalničkom narodu i jezivom bratoubilačkom ratu čije posledice i danas osećamo. Užasne podele i duboke ideološke razlike traju do današnjih dana i razaraju nam društvo. Korene sadašnjih nedaća moramo naći i u zlu koje nam se desilo za vreme Drugog svetskog rata.

* Koliko je politički raspolućena Srbija uopšte sazrela za novu verziju istine o Draži i Titu i za suočavanje sa tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata? Zar nam nije dosta aktuelnih kontroverzi?

- Osetljivo je i, što bi moji seljaci rekli, veoma pipavo otvarati ponovo ovu prašnjavu knjigu naše tragedije. Ali naš je zadatak da shvatimo šta nam se desilo, da se zagledamo jedni drugima u oči i tako možda lakše izađemo iz ove konfuzije. Sluđeni smo i dezorijentisani, a slepo verujemo da nas mogu izbaviti plitka pamet, fraze, političke kampanje i nakaradne koalicije koje nas vode u nove i dublje podele. Ne. Samo ako se pomirimo, moći ćemo napred.

* Zar ne strahujete da će grebanje po bolnoj prošlosti samo probuditi nove podele i dublje iskopati srpske ideološke rovove?

- Još nismo ni počeli da radimo na seriji „Ravna gora“, a SUBNOR je protestno pisao direktoru RTS tvrdeći da je istina jednom zasvagda rečena i osporavajući nam pravo da se uopšte bavimo ovom temom. Tada mi je ponovo bilo jasno da moramo uraditi seriju, da bratoubilački rat između Srba jednom zauvek mora da prestane. Četnici i partizani konačno moraju da polože oružje. Uz sve poštovanje našim dedovima i očevima, ma na kojoj strani oni bili - mi to dugujemo našoj deci. Moramo da izađemo iz rovova i višedecenijskih zabluda. Sa velikim poštovanjem ću uputiti zvaničan poziv delegaciji SUBNOR-a da prisustvuje snimanju pojedinih scena. Moj posao nije da skrnavim revolucionarne tekovine NOB-a i krv koju su komunisti prolili protiv fašista. Istovremeno sam veoma uzbuđen što mi je pripala čast da kroz igranu seriju u mediju filma i televizije prvi progovorim o najvećoj nacionalnoj nepravdi koja je učinjena patriotskom pokretu srpskog naroda na čijem čelu je bio đeneral Mihailović. Neka mi bude dozvoljeno da citiram Bibliju - i da kažem: mir braćo!

* Da li je i to paradigma srpskih preokreta i ideoloških akrobacija koje vidimo na političkoj sceni, da vi koji ste se proslavili kao partizan na filmu sada snimate o Draži Mihailoviću?

- Godinama sebi ne mogu da objasnim zašto je brat na brata potegao pištolj i nož i zašto je Žikica Jovanović Španac opalio dva kuršuma u jednog Bogdana 7. jula u Beloj Crkvi. Ali mogu da shvatim zanos komunističkog sna i njihovog tadašnjeg iskrenog verovanja da je negde na istoku rođeno društvo socijalne pravde i jednakosti kome treba da teži čovečanstvo. Pa i da se za to da život. Proslavio sam se kao Dalibor iz „Partizanske eskadrile“, nosilac sam zlatne značke RVO PVO, rukovao sam se sa drugom Titom u Puli 1975. godine, ali mi je istina najvažnija.

* Zar istinu ne pišu pobednici? Zašto nam treba povratak u prošlost kad često deluje da ne razumemo najbolje ni sadašnjost?

- Mi smo 70 godina slušali samo jednu, falsifikovanu verziju rata, koju su nam servirali pobednici. Mora se čuti priča i o patriotskom, slobodarskom srpskom narodu koji je ginuo na Solunskom frontu sa vojvodom Mišićem. O Srbima koji su kad je 1941. Hitler udario rešili da ne padnu Nemcima u ruke, da ne izađu iz šuma i ne siđu sa brda, da se ne predaju, da ne polože oružje. To je priča sa pijetetom o pukovniku jugoslovenske kraljeve vojske Dragoljubu Mihailoviću i grupi oficira i rodoljuba koji su u Struganiku, u kući vojvode Mišića, u proleće 1941. doneli odluku da se brane i da se popnu na Ravnu goru.

* Koliko projekti kao što je „Ravna gora“ zavise od dnevne politike i promene vlasti u Srbiji?

- „Ravna gora“ nije nikakav privatluk Radoša Bajića. Po temi koju obrađuje ona ima sve nacionalne atribute i mora imati podršku države. Pre nego što sam krenuo u sve ovo u svojstvu autora, razgovarao sam sa svim relevantnim pojednicima, intelektualcima, kao i političarima vlasti i opozicije: sa Tadićem, Nikolićem, Dačićem... Od svih sam dobio punu moralnu i verbalnu podršku, na čemu sam im zahvalan. Iza ove ideje stali su velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, kao i visoki zvaničnici SANU.

* Ide li vam u prilog ova simbolična kohabitacija između nekadašnjeg četničkog pristalice Tomislava Nikolića na čelu države i Ivice Dačića, kao naslednika komunističkih i socijalističkih tekovina?

- Osnovna ideja mi je da prihvatimo sve razlike, što se uklapa i u naše nove kohabitacije. Moramo da prestanemo a priori i bez razloga da prepoznajemo neprijatelje u nama samima. I ako različito mislimo, moramo da se poštujemo. Nema nam napretka dok ne shvatimo: ovo je naša kuća, naše dvorište, tu su nam deca, izvori, reke, oranice. Ničiji interes ne može nam biti važniji od našeg. Dakle, kao kod najboljeg domaćina naša vrata će biti širom otvorena za sve dobronamernike, pa i za predsednika Srbije i budućeg premijera.

KORIST I ŠTETA OD PODRŠKE * Zašto ste se kao čovek koji poziva na sabornost i pomirenje ipak uključili u dnevnu politiku i podržali Tadića na predsedničkim izborima?
- Sa Nikolićem sam godinama u prijateljskim odnosima, a podržao sam Tadića jer je to bio moj stav i moje demokratsko pravo. Građani su rekli što su rekli i Nikolić sada kao predsednik od mene kao građanina ima punu podršku da pomogne Srbiji. Od podrške Tadiću nisam imao nikakve koristi, a da li ću imati štete što nisam podržao Nikolića - vreme će pokazati. 

* Uticaj velikih sila na istorijsko ishodište Mihailovića i Tita je neporeciv? Zašto još ne uspevamo da odolimo velikim moćnicima pa svaki dan čitamo kako nam vlast kroje Amerikanci ili Rusi?

- Nešto smo skrivili pa nas je Bog namestio tu gde smo. Na raskrsnici svakome. Svakih nekoliko decenija nam iznova ruše crkve, razgrađuju plotove, gaze mlade vinograde i čupaju kukuruz koji je tek nikao. Ono što se desilo 1941. ponovilo se i devedesetih. I danas nam serviraju zahteve koje moramo da ispunjavamo. Nismo još našli rešenje i dostojanstveno mesto u učionici. Čekam dan da bar jedna stolica u tom razredu bude naša i da kažemo: E, ovo smo mi - Srbi! Da mirno sedimo, da nam niko ne gura laktove u rebra i ne šutira u zadnjicu.

* Koliko je Srbija raspeta u dilemi EU ili Istok? Možemo li smoći snage da kažemo: „Ni Neva ni Temza nego Morava i Drina“?

- Globalna strateška politika promenila se na našu štetu. Sad se još teže opiremo kad veliki igrači ne zauzimaju planetu samo bombama i kuršumima nego na daljinu, softverski, suptilnom, zakulisnom diplomatijom, ciničnim pritiscima i ekonomskim ucenama. Nažalost, još nam stranci govore gde da u kući stavimo krevet, a gde komodu. Uvek se pitam zašto naši susedi imaju bolju komunikaciju sa svetom nego mi? Šta je u pitanju? Bolje se češljaju? Koji je to oblik naklonosti koji svet ima prema kosovskim Albancima, koji šta god da urade dobiju podršku? Čak i kad ruše i skrnave naše svetinje i crkve. Gledali smo kako posle „Oluje“ 250.000 jadnih Srba stiže na traktorima u Srbiju. I to nije nikad bio genocid? Ne razumem!

* Prvi scenario vam je bio za film „Na putu za Katangu“ Žike Pavlovića. Na kom smo sad putu kad je sirotinja iz „crnog talasa“ još crnja, a srednji sloj uništen?

- Često mi sve pomalo liči na onu - kako vetar duva. Još nismo rekli narodu šta je naš iskreni cilj, gde smo se uputili: na istok ili na zapad. Još nije postignut nacionalni dogovor kojim putem treba da krenemo. Poučeni istorijom, nisam siguran da bi ona narodna - da umiljato jagnje dve majke sisa - mogla danas da nam bude najbolja vodilja.


BJELA TITO, GLOGOVAC DRAŽA

BAJIĆ nam otkriva da će Dragoljuba Mihailovića igrati Nebojša Glogovac, a lik Josiipa Broza Tita ovekovečiće Dragan Bjelogrlić. Uz njih dvojicu, u projektu učestvuje glumačka postava od preko 200 glumaca.

Uz Dražu i Tita u seriji će se pojaviti i sve najvažnije ličnosti tog vremena: kralj Petar Drugi, Dušan Simović, Slobodan Penezić Krcun, Žikica Jovanović Španac, Dimitrije Ljotić, Milan Nedić, Slobodan Jovanović, Tempo, Koča Popović, Sreten Žujović, Aca Mišić, Miodrag Palošević, Kosta Pećanac i mnogi drugi.

Emitovanje će početi u novembru 2013. godine na RTS. To je samo prvi deo ratne trilogije „1941-1945“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (134)

Miljenko

30.06.2012. 21:25

Jedva cekam. Meni jedan deda bio partizan a drugi cetnik, i sta sad, i jedno i drugo istorija, ali hocu znati kako i zasto.

OMG

01.07.2012. 00:33

@Miljenko - A meni jedan te isti deda i u Ljoticevoj vojsci i u Nedicevoj pa u cetnicima i na kraju u partizanima, pa ti vidi!Mnogi su sticajem okolnosti morali da se pridruze nekom pokretu nebi li ispali izdajice i ostali bez glave. Hoces, neces, moras!Ovim putem bih da se zahvalim dedi na mudrosti jer bez nje mene sada nebi bilo :)

Vasilije

01.07.2012. 12:45

@Miljenko - Eto, slazem se. Da se danas isto desi, otkud ja da znam sta ce deca da pisu o kojem pokretu i sta je ucinio, spasavam zivu glavu i ne gubim cojstvo koliko je moguce. U vrijeme kada se rat desavao, jos nije bio zavrsen da se zna gdje koga da svrstamo.

Smaranje

30.06.2012. 21:41

istina je da su jedan i drugi pokret napravljeni da bi napravili podelu.Istina je i da su Nemcu tada imali ideologiju uništenja Slovena,pa čekanje neke pomoći,ne bi pomoglo,nego bi bilo još gore.Istina je da je svaki nezadovoljni i indisponirani idiot streljao onoga koji mu je smetao-i primoravao čak rođenu braće tih koji su mu smetali da potpisuju smrtne kazne za svoju braću.Umesto da lepo svi shvatimo da je ovo bio nečiji cilj,i batalimo te priče,mi ih vraćamo iz prošlosti

djura cvorovic

30.06.2012. 21:43

e ako nam ti otvoris oci...onaj kome se dopada serija baba se ceslja i to,treba da se zapita

dragan bozic

30.06.2012. 22:05

Napokon da neko iz filmskog sveta ima petlju da velica ravnogorski pokret i Cica Drazu.Dali ce Rados da zbaci sa trona Veljka Bulajica tek ce da se vidi, ali ako bude sledio put svog duha i istinske istorije vezane za Drugi svetski rat...Ja sam optimista.Voleo bi braco Srbi da Vuk Draskovic i Rados Bajic ucestvuju u jednom zajednickom filmskom projektu.RAVNA GORA POBEDITI MORA...

Dejan J

30.06.2012. 22:11

Gluposti nikakve podele nije ni bilo kakvi cetnici kakvi partizani.kroz jedno selo prodju jedni pokupe jadne nepismene seljake a kroz drugo prodju drugi i to isto ucine,niko od tih ljudi nije znao ni sta je komunizam niti sta je Kraljevska vojska niti ih je ko sta i pitao.Srbi se nisu pitali nego su terani da ratuju i za jedne i za druge,prema tome nema podela nije ih ni bilo,samo je u ratu izasao kukolj koji je bio tu i pre rata i pocino zlocine i sa jedne i sa druge strane nezavizno od ideolo

Smaranje

30.06.2012. 22:24

@Dejan J - Kukolj u ratu nije podela? Ok ja ću onda ,da bi lakše razumljivo-smislio ih je neko sa stare da bi bilo "kukolja u ratu" zadovoljan?

Idler

30.06.2012. 22:30

Kod nas su se ta "posvađana" braća nakon kapitulacije Italije odmah pomirili. Jedan od rezultata tog mirenja vam je i 6. lička. Što se tiče "genocida" onih na traktorima, nit ih je tko protjerao, nit ubijao, čak smo im sokove i sendviče davali....a što su otišli to pitajte svoju ondašnju političku vrhušku !!!

Мистер Но

01.07.2012. 01:45

@Idler - Да, да.... И кафицу приде. Не лупетај!!!

дуца

01.07.2012. 09:46

@Idler - Знамо ми те ваше сендвиче, поједите их сами.

Sumadinac

30.06.2012. 22:32

Rados Bajic zasluzuje svaku pohvalu za svoj rad i ideje koje promovise. Zelim mu da za to dobije i drzavno priznanje u vidu odlikovanja.

Dragan

30.06.2012. 22:51

Sta znaci to "Revolucionarna oslobodilacka borba".To znaci da su se ti revolucionari borili za komunizam a ne za oslobodjenje od Nemaca.I moj otac i moj deda su dobili od komunista karakteristike. Imam ta dokumenta sada su kod mene i u njima pise:"Narodnooslobodilacku borbu je smatrao kao borbu protiv okupatora ali njen revolucionarni znacaj nije uvidjao".To je bila negativna karakteristika zbog koje su celog zivota imali problema. A oboje su digli glas protiv masovnog ubijanja ljudi posle rata

bas-celik

01.07.2012. 00:30

@Dragan - Kazes: "To znaci da su se ti revolucionari borili za komunizam a ne za oslobodjenje od Nemaca.". To bi znacilo da su se oni borili za komunisticko drustvo u okviru nacistickog poretka. Da li ti je jasno sta si rekao? Pa u ono vreme nije bilo moguce razdvojiti te dve stvari. Ako si se borio za jedno, morao si da se boris i za drugo. Hej, glupi narode, nahuskali su vas protiv komunizma da bi vas sto bolje opljackali. Gde su vam sada hiljade preduzeca u kojima je radilo na stotine hiljada radnika?

Darko

01.07.2012. 07:58

@Dragan - @Dragan 30. jun 2012. 22:51....."Narodnooslobodilacku borbu je smatrao kao borbu protiv okupatora ali njen revolucionarni znacaj nije uvidjao"....Znacaj smo videli posle rata,gde smo svi ziveli kao bubreg u loju.Kako zivimo danas u kapitalizmu koji je na izdisaju?Morat ce opet da se pojavi novi Tito,koji je imao mana,ali je u vecini bio u pravu i jedini je,koji je uspeo da drzi Balkan pod kontrolom gde je vecina odlicno zivela.To nije uspelo do sada nikome.

zoks

01.07.2012. 15:34

@Dragan - Darko@ u kojoj si ti zabludi!!!!!!! Dok je zapadu i istoku bio interes da tito i jugoslavija postoje postojali su,a kad im to nije vise bio interes rasturili su je,i neka su!Mi upravo zbog komunizma osecamo danas i ko zna jos do kada cemo posledice,jer da je taj sistem bio izgradjen na zdravim nogama ne bi mi danas trpeli ovakve posledice,a najgore se odrazavaju u moralu i bezboznosti!Mladim ljudima ne zameram sto grese,ali kad odrasli prave najelementarnije greske onda je to za plakati!

koautor

30.06.2012. 22:53

Odlican intervju!Ipak je Bajic autenticni predstavnik Srpstva,bez obzira na mozda neke promasaje u karijeri.Apelujem na njega da projekat bude jak umetnicki-da vrvi od emocija i da ga prati vrhunska muzicka podloga(neka obrati paznju na filmove Stoleta Jankovica iz 70ih).I da-mislim da je Glogovac promasaj za uloge Draze,dok Bjela kao Tito mozda i moze da prodje.

Саша, Пожаревац

30.06.2012. 23:12

Поздрављам госп. Бајића и сва подршка да заврши тај посао до краја. Велика је ово ствар за нас поштоваоце Равногорског покрета. Мало је да се само Вук Драшковић бори за истину о Чичи и осталим јунацима. Потребно је да се укључи и неко као што је Радош Бајић...

Maki

30.06.2012. 23:33

Odlično si to rekao Šumadinac. Mislim da ćemo dobiti u ovoj seriji neke odgovore na pitanja koja nas muče i mnogo prije drugog svjetskog rata. To je nešto što ja lično očekujem od našeg proslavljenog glumca Radoša Bajića.

Srbinovic

30.06.2012. 23:37

Bravo Radose! Kao da su iz mojih usta izasle sve ove tvoje reci!!! Moji su svi redom bili u partizanima ali je napravljena velika nepravda prema pristalicama JVUO. I oni su bili Srbi i patriote i zeleli su najbolje svom narodu.

Dragan

30.06.2012. 23:42

Napokon da i to dozivimo, i da napokon ta debelo sakrivana istina ispliva na svetlo dana.Moram proznati , da sam nestrpljiv, da vidim, na sta ce sve liciti, ali imam i odredjene sumnje, kad procitam da u tom projektu ne ucestvuje na bilo koji nacin V.Draskovic, kao najveci borac za rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta i Ravne gore, kako sam procitao, Bajic cak nije ni pricao sa njim, ali da ne gresimo dusu, i da sacekamo i da vidimo seriju.

Dogodine u Prizrenu

01.07.2012. 01:27

@Dragan - Hvala Bogu, kad sam i ovo dočekao! Dolazim u Srbiju na odmor, i u nedelju, 12. avgusta, ako još budu u Mokroj Gori, priređujem ručak za filmsku ekipu!

Mishula

01.07.2012. 12:32

@Dragan - Jesi siguran, biće samo preko 200 glumaca, a gde je ekipa iza kamere. Rođače, ne zaleći se, bolje sa tom kintom podrži neku humanitarnu akciju na KiM, tim ljudima je ručak neophodniji.

chika pera

01.07.2012. 00:06

drago mi je da se konacno snima istina o jvo i nasem cici nasoj svetinji ali mislim da glumci kao sto su glogovac i bjelogrlic nisu zreli za uloge draze i tita! bajicu uzmi nekog starijeg i iskusnijeg glumca jer ova dvojca to nece moci verodostojno da prenesu!

bravo

01.07.2012. 00:20

svaka cast! i da budete pametni i to lepo odradite i da naravno ne nadjete mesta za onog tipa sto se "proslavio" u zemlji krvi i meda.

mazz

01.07.2012. 01:22

Bravo Bajicu!neka se sazna jednom za svagda istina o patrioti Drazi Mihailovicu!i mislim da treba da se ukljuce i ratni zlocini i jednih i drugih..koji je naravno vise bilo komunistickih!o kojim narod malo zna!

Dragan

01.07.2012. 01:25

Svaka cast Radosu na ovom projektu, to je velika stvar, ali mislim da bi se i ministar prosvete trebao zapitati kakovu i koju istoriju nam deca uce.

Boro Manjaca

01.07.2012. 03:13

Bas lepo. Voleo bi da se serija prosiri i na ostale cisto srpske krajeve u toku drugog svetskog rata kao na Dalmaciju, Kordun, Liku, Baniju a posebno na Bosansku i Kninsku Krajinu te na Hercegovinu i Crnu Goru. Voleo bi Rados uzme u obzir cinjenice da su Partizani skoro sve ofanzive koje su izveli pokrenuli na cisto srpskoj zemlji i to nakon sto su NDH i njeni saveznici pobili sta su stigli.

nebo

01.07.2012. 04:16

samo da nema "baba" i da produkciju dovedes na mnogo veci nivi nego sto radis,pa i da se pogleda serija....

Lala Tamiski

01.07.2012. 05:44

Mi u Vojvodini nismo imali te dileme. Nije bilo Četnika. A sta se danas sa tom istorijom dogadja, a sta ce se posle ove serije verovatno i dogadjati, evo price pa sami zakljucite: U jednom selu u Banatu, 1943 god streljano je sest rodoljubaNa taj dan sluzebenik mesne zajednice sela, sluzbeno postavlja venac na mestu gde se taj zlocin desio. I niko od mestana ne dodje. Cuo sam price da nece Komunistima da odaju pocast. A ko je tu 1943 bio Komunist ? kada su svi bili oko 20 god. starosti

gadza cetnik

01.07.2012. 06:17

hvala bogu da konacno ovi sto su 70 godina pljuvali po poslednjem najvecem ratniku za srbiju moci da vide ko je u stvari bio djeneral Dragoljub Mihajlovic.Ravna gora pobediti mora

zoks

01.07.2012. 06:39

Mozete misliti,braco Srbi,kako je bilo onima koji su prosli svu torturu,lazi,ubitstva,koja su u ime "diktature proleterijata"(voleo bih znati koja je to diktatura dobra,pa makar bila i proleterska)i internacionalizacije komunistickog sistema radili Srbi komunisti predvodjeni ni manje ni vise nego bravarom!Eto dokle je srpska "pamet" bila dostigla kad je bravara za vodju izabrala?????I malo im je bilo uvodjenje zloglasnog i bezboznog sistema,komunizma,nego jos i digli ruku na rodjenu bracu!...

zoks

01.07.2012. 06:45

Nikada se vise braco Srbi ne sme desiti da dignemo ruku jedni na druge!Ako smo politicki razlicitog shvatanja,ideoloski razliciti,bilo kako da se razlikujemo niko ne sme vise nikada da digne ruku na brata! Niti da dozvolimo da nas tudjin vodi ! Niko nas na svetu nece niti postovati,niti smatrati za ozbiljne ako se medju sobom tamanimo! Pred Bogom stojimo ponizno,a pred covekom ponosno! Nismo bolji od drugih,ali nismo ni losiji !

Kosta

01.07.2012. 07:51

Sve nam je vec poznato.Znamo ko je oslobodio bivsu Jugoslaviju od nacizma,a ko je bio sa nacistima.Vanjski faktor odavno unosi nemir u srpski narod,deleci ih na ove i one,jer znaju da kad smo slozni,da nam niko ne moze nista.Titova diktatura,koja nije imala veze sa komunizmom je bila raj na zemlji.Vidimo sta je kapitalizam,gde milioni moraju da umru od gladi,da bi manjina zivela u izobilju.

srbin nestranacki opredeljen

01.07.2012. 09:10

Nadam se da ce biti snimljen film i o Vuku Draskovicu,istinskom borcu za Ravnu Goru,sto je posekao korov,sagradio crkvu i ostavio pokoljenjima,Radose svaka cast i puno uspeha na projektu.Ravna gora pobediti mora!

rados

01.07.2012. 09:39

Zadatak koji je preuzeo na sebe Rados Bajic prevazilazi njegove moci i drustveno vreme u kome zivimo.O Drugom svetskom ratu objektivno ce se pisati tek za sto godina,kad histerija komunizma i antikomunizma budu daleko iz ledja napacenog srpskog naroda.Serija ce samo da podeli Srbiju a ne da je ujedini.Po mom misljenju ravnogorski pokret nije bio jednak nedicevcima i ustasama.Ipak cinjenica je da je saradjivao sa okupatorom zbog svog antikomunizma a ne nacistickog ili fastickog opredeljanja.

CipiRipi

01.07.2012. 09:50

To je tema prvenstveno za stručno istorijsko sučeljavanje. Fakat je da su po mom selu krali stoku i prodavali ustašama, silovali starice, nazivali sebe kraljevskom vojskom, brukali i kralja i državu. Svako je na svoj način zloupotrebljavao ratno stanje na hiljadu načina tako da će ovaj serijal teško reći neoborivu istinu o bilo kome.

DRAGAN

01.07.2012. 10:04

Šta je ovo, nazovi ravnogorci potrčali da se jave? Ne sumnjam da radoš možda i ima dobre namere, ali ljudi ta priča je toliko udaljena od nas i problema koje danas imamo, isto kao i boljševička! Zašto gurate nož u teka zaraslu ranu? Nema te istine koju vi možete da kažete ovde, a da se druga polovina ne javi da je osporava. Kad ćete da shvatite da je jedini put ujedinjenja, zaborav i na jedne i na druge? Jedini!

Ljubivoje I

01.07.2012. 10:08

Pozdravljam najavljenu seriju i ona je dug prema nama i potomcima.Uvek ću se setiti jedna scene iz filma Katin slavnog režisera Vajde. Po završetku rata u Poljskoj dolazi bivši student u vojničkoj uniformi, na fakultet kod svog profesora. Profesor ga pita ko ste vi u tim uniformana dotada nepoznatim u poljskoj istoriji. Čovek u uniformi mu odgovara, ne interesuje nas istorija Poljske mi sada izgrađujemo novu Poljsku. Na to mu profesor kaže:Na lažima se ništa ne može izgraditi

DRAGAN

01.07.2012. 11:37

@Ljubivoje I - Zanimljiva anegdota! Pa da vidimo. koja je njihova istina! Švabe su im pobile 10 miliona stanovnika i najveći su im prijatelji, Rusi su im ubili 30 hiljada vojnika i oslobodili ih od nacizma i sada su im krvni neprijatelji! To je istina, pa poveži je sa svojom anegdotom. Svi ste u pravu i niko nije u pravu i zato nema konačne istine! Ovde više nikog nije briga za partizane i četnike, jer pristalice i jednih i drugih podjednako umiru od gladi!

lepi

01.07.2012. 12:11

@Ljubivoje I - Svabe im nisu pobile 10 miliona nego 6 miliona ,a od tog broja 95% su Jevreji.

JA

01.07.2012. 10:34

Bjela da glumi Tita,a Glogovac Drazu?Radose,ako vec pravis seriju,napravi je kako treba,nadji glumce!

MarkoBg

01.07.2012. 13:25

@JA - Glogovac je glumcina i po a i kao covek je dobar. Bas mi je drago sto ce on igrati generala Mihailovica. Voleo bih jedino da Ceda LJDP-Jovanovic dobije ulogu Josipa :)

zoks

01.07.2012. 18:05

@JA - MarkoBG@ poodavno je cedo mamino dobilo ulogu broza bravara!Dodelili mu je upravo oni koji su i nametnuli Srbima bravara i degradirani bezboznicki komunizam!

ff

01.07.2012. 11:12

@ - svi znamo da matija i njemu slični će prokomentarisati da je on seljak itd itd no radoše be obaziri se imaju cilj a ti imaš svoj da dobro odradiš seriju pozz iz valjevske mijonice ispod ravne gore

Jabre

01.07.2012. 11:13

Većina gleda na drugi svetski rat kao na fudbalske klubove izabereš jedan i onda navijaš a druge mrziš. Istina je da su i četnici i partizani bili antifašisti ali i da su sarađivali sa okupatorima kada im je to odgovaralo. Samo neprijateljima Srbije odgovara satanizacija jednog ili drugog pokreta. A bilo je i drugih koji su pokušali da pomognu svom narodu kao što su Nedić, Ljotić, Pećanac, na svoj način svako sa svojom ideologijom ...

vesna

01.07.2012. 11:32

Prica mojih roditelja, na zalost pokojnih, sasvim je drugacija od mnogih prica ovde, pa i od osnovne Radoseve price.U selima severne Crne Gore, gde je rodjena moja majka, po njenom svedocenju da nije bilo Italijana, pa cak i Nemaca, niko ziv od strasnog cetnickog zuluma, ne bi ostao.Istu, cak i strasniju pricu je pricao moj otac. Da ne gnjavim, moze se ponositi svako i svacim, ali u mojoj porodici cetnici nisu bili pojam cojstva i junastva i borbe protiv fasizma!

DejanBg

01.07.2012. 15:14

@vesna - A moji preci jos nose crninu za onima koje su partizani pobili. Osim crnog, nose i dokrat opljackanog. Zar ne bi zbog zajednickog gubitka trebali da pogledamo istini u oci? Niti su partizani andjeli, niti su cetnici djavoli. Svaka vojska je oduvek cinila i zlocine (od kad je sveta i oruzja) a mi treba da sagledamo uzroke toga i naucimo lekciju. Da se nikad vise ne ponovi da Srbin ubija Srbina po nalogu austrougarskog prasinara i placenika necije partije.

zoks

01.07.2012. 15:27

@vesna - vesna@ to ne treba uopste da te cudi,eto naprimer Kosta Pecanac je bio partizan koji se preobukao u cetnika i radio svakakva zverstva u "ime" Cica Draze,a Cica ga se bio odrekao,jer je Pecanac radio sve svesno na stetu Ravnogorskog pokreta jer je komunistima i bravaru bilo najvaznije da slome Cicu Drazu ! Ukljucite malo logiku i pitajte se zasto tito nije otisao dizati ustanak u hvatsku,pa da i tamo bude 100 za jednoga,nego bas u Srbiju dosao!Tito i pavelic su proizvod iste "kuhinje"!!

duska

01.07.2012. 11:57

Rodjena sam na 18 km od centra Beograda. Secam se reci moga dede koji je rodjen 1901. znaci pamtio je mnogo, kada smo ucili o Titu i uopste kada mu je u citankama video sliku, govorio je: "deco nije bilo tako kao sto kazu "pobednici", kad odrastete saznacete...Sve sto Bajic kaze reci su mog dede, oca, a u samoj porodici je moglo to da mi se desi, 41. stric je otisao u partizane, otac je ostao kuci, jer je imao 14 godina, deda je bio Drazin, a Draza nije bio izdajica nego kraljev vojnik...

Миодраг

01.07.2012. 14:14

@duska - Па зашто се деда није борио против немаца?

zoks

01.07.2012. 16:58

@duska - Miodrag@ protiv Nemaca se nije u tom momentu moglo boriti,Nemci su pola sveta u tom momentu bili bacili pod noge,Rusi napustili Moskvu,i ti mislis da su Srbi u tom momentu imali bilo kakve sanse protiv Nemaca?!Nikakve sanse nismo imali!Tok rata se odlucio i zavrsio negde drugo a ne u Srbiji,i to je Cica Draza znao vrlo dobro!Cica Draza je na pocetku rata organizovao narod za borbu onog momenta kad bude prilika za to,a ne da se mi pravimo heroji prema Nemcima!

Aleksandar

01.07.2012. 12:14

Zašto nam Radoš Bajić unapred otkriva šta želi da postigne kao scenarista nove serije ? Možda zato što nije siguran kako će uraditi domaći zadatak.Ko mu daje za pravo da tvrdi kako će baš njegova serija srpskom narodu razjasniti istorijske činjenice i zablude.Niko nije naivan da poveruje kako će on u tom najvećem projektu RTS-a biti potpuno samostalan u pisanju scenarija i serviranju " istorijskih činjenica ".

???

01.07.2012. 12:14

pa dosta smo gledali komunisticke filmove,,, ziveli smo 45 god u mraku,jevreji su svoje zrtve na svakom koraku gurali a mi nase nismo vec smo sirili bratstvo i jedinstvo sa onima koji su nas klali pa jel ima ima nesto gore od toga

Nikola

01.07.2012. 17:09

@??? - ...ima.....ne mogu da verujem da jos neko moze da velica ono copavo djubre zagoracko i ne mogu da verujem da jos neko moze sa nostalgijom da gleda onu socijalnu bolest od djavoljske drzave cije je mesto na djubristu a ime joj je SFRJ

zoks

01.07.2012. 18:02

@??? - Nikola@ zlo seme zvano komunizam i komunisti je psejano po Srbiji i nazalost daje plodove! Mozes zamisliti koliko moze covek biti mentalno degradiran da velica tudjina,bravara,i u njegovo ime i njegov zahtev ubija svoje sunarodnike! Koji su to bolesnici!

lepi

01.07.2012. 12:28

Osnovni razlog svega ovog sto Bajic govori je siromastvo drustva i nezaposlenost.Dok god u Srbiji 40% nezaposleno ,a 50% nezadovoljno svoim prihodima i zaradom,a samo 10% zivi dobro bice isto.Ovakvo stanje dovodi do ljubomore,zlobe i zavisti ,a to vodi u ovakvu situaciju u kakvoj je Srbija zadnjih 100 ,a i vise godina.Ratovi se nikad ne vode u bogatim zemljama i zadovoljnim drustvima ,nego samo u siromasnim zemljama jer je tu nezadovoljstvo naroda maksimalno i treba im mali povod za sukob.

zoks

01.07.2012. 15:22

@lepi - lepi@ kazes zadovoljna drustva,je li? A to sto upravo ta zadovoljna drustva pljackaju i izazivaju sukobe u ovim siromasnim zemljama?Sta sa time?I ja bih bio "zadovoljan" k

Partizansko dete

01.07.2012. 12:42

Ja bih voleo da mi neko nabroji tri cetnicke bitke protiv nemaca? Mozda pocetkom 1941 i bi po neka, al od 1943-45 sigurno nije bila ni jedna. Koliko je bilo ofanziva protiv cetnika za 4 god. rata? Ni jedna. Od 7 ofanziva cetnici su u 3 ili 4 bili na strani nemaca.Da cetnici nisu slucajno oslobodili BGD uz crvenu armiju? Pokusavate da izvrdate istoriju i da se ponosite sa onim cime se ne ponosi.

koautor

01.07.2012. 15:37

@Partizansko dete - Mogu instant da ti navedem 50.Zbog prostora-samo specificne za svaku god.1941-Zavlaka(38 mrtvih i 169 zarobljenih Nemaca);1942-paljenje 17 tona sena kod Vidina i dizanje u vazduh voza sa nem ranjenicima kod Stare Zagore u Bug,Operac.Kopaonik oktobar mali br gubitaka ali pokrenute velike snage;43-oslobadjanje Prijepolja 11 sep-200 mrtvih N,5 okt Visegrad-ista cifra; sep 1944-kod Trebinja 350 N i Us zarobljeno,kod Ljiga 7+72 N stradalo i ranj/1945 januar-od Us oslobodjena Modrica.

zoks

01.07.2012. 17:02

@Partizansko dete - Partizansko dete@ hahahahahahahahahaha.....partizanske bitke su se svodile na bezaniju!Ni jednu jedinu bitku protiv Nemaca partizani nisu niti imali niti vodili,sve do dolaska Crvene Armije! U kojoj ti zabludi zivis! Tipicno za komuniste,laz vam je majka,a otac obmana! Nego na svu srecu crknulo je nametnuto zloglasno bratstvo i jedinstvo!

sl

01.07.2012. 18:28

@Partizansko dete - partizansko dete, jel ti to rekao Bata Zivojinivic kroz svoje filmske uloge?

Ненад

01.07.2012. 12:48

Г-дину Бајићу све најлепше жеље у сусрет првој клапи. Нека би Господ дао да се коначно сложимо, обожимо и умножимо у Његову Славу!

zoks

01.07.2012. 15:18

@Ненад - Nenad@ po minusima vidis koliko bezboznika hoda Srbijom! Mozete kako hocete,ali necete dokle hocete! Ljudsku pravdu i istinu mozete ubiti,ali pravdu i istinu datu od Gospoda necete moci nikada! Jeste li vi bezboznici razmisljali,ako imate sa cime,zasto je Gospod udesio tako da sa svim blagom ovog sveta ne mozete kupiti ljubav,prijatelje,osecaje,ljudskost,....?

istina i pravda

01.07.2012. 12:55

Ne dajte glumcima da nas uce istoriji.Zato nam je i sve naopako u drzavi , jer uvek neko kome to nije posao pokusava da nas ubedi da se on u to najbolje razume.Dosta nam je kvazi istoricara.Bajic je glumac a bavi se rezijom,a sada hoce i istorijom.

md-conf01@hotmail.com

01.07.2012. 13:21

Fenomenalno , jedva cekam pocetak pocetak serije. Svaka cast gosp , Bajicu .

kibura

01.07.2012. 15:48

@Ravnogorac - Evo ga Ravnogorac u dve reci odslika celu filozofiju cetnika i njegovih sledbenika.Nije mi jasno ko ce pobediti? Nemci ili Srbocetnici?Pa oni su oboje izgubili.Ali nema veze,jos zla za prodaju oni imaju.A posle ce doci neki novi klinci da nam objasne kako svet pocinje od njih i kako nismo imali prave naocare da prepoznamo ZLO.A Nemci i Cetnici su bili kuga za Srpski narod bez obzira koliko se (Vi )novopeceni storicari upinjali da nas ubedite u suprotno.Dotle,pisite im hvalospeve.

Gavrilija Principovic

01.07.2012. 18:23

@Ravnogorac - Druze,providan si!Hoces da iskompromitujes kraljeve cete,sram te bilo,kad su cetnici voleli Nemacku,komunjaro!

sl

01.07.2012. 18:32

@Ravnogorac - kibura, znaci cetnici su stvorili ZLO na Kosovu, Hrvatskoj, Bosni...

crvena kuga

01.07.2012. 19:23

@Ravnogorac - Ti si Kumrovčanin, druže! Vi crvendaći ste uvek bili lažovi i provokatori!

mile

01.07.2012. 14:27

Radoše, oladi malo. Ne "skidaš" se sa RTS-e. Ne interesuje me ni ko te toliko "gura", ni koliko RTS kosta serija "Selo gori......" ne intereuje me ni to kako postade najbolji glumac, reziser, scenarista itd ali pusti i druge da zive.

Miki

01.07.2012. 14:29

Vise bi voleo da se isprica laz o bratstvu i jedinstvu od 50 pa do 90.Vecina srpskog naroda nikad nisu shvatili da su samo srbi postajali J U G O S L O V E N I svi ostali su zadrzavali svoje.To se najbolje vidi i oseti kad odes u emigraciju.Da prestane da se velica lik Jozin jel je on S R B O M R Z A C i on nas je i doveo do svih podela medju Srbima.Sa bogom

cis

01.07.2012. 19:38

@Miki - Pre ce biti da je do podela doslo zbog bajnog zivota u kraljevini Jugoslaviji. Seti se kako je poceo gradjanski rat u SFRJ: kada su prestali strani krediti poceli su da se bude nacionalizmi. Dakle, los zivot stvara bolesne umove.

carapan

01.07.2012. 14:51

Zemljace Radose, drzi se ti tvoje komendije, mani se Tijanica, jos malo ode on u anale. Poznati su nasi krajevi po cetnickom zulumu, koga to rehabilitujes?

MilanNS

01.07.2012. 15:45

Moju pokjanu babu i njenu drugaricu cetnici su uhvatili zime 42' , njenu drugaricu koja je tada imala 17 god i bila u 7 mesecu trudoce so odmah zaklazi pred njom, a moju babu je spasao komshija koji je bio u toj jedinici cetnika.

smile

01.07.2012. 16:56

O, ne! Kako podneti ovakve vesti? Supermen Radasin u ulozi "dobrog" cetnika? Vec vidim naslove epizoda: "Filantropija cetnickog pokreta", "Empaticni egzekutor"... Konacno, ova serija ce uspeti da "ispravi" sliku Srba u Srbiji, okruzenju, svetu! Kako? Reprizirati, reprizirati...

ljotic

01.07.2012. 17:21

Muka mi je i od engleskih sluga cetnika i crvenih krvoloka koji su pobili pola Srbije kad su dosli na vlast.

hehehe

01.07.2012. 17:42

Ostavi se ti Bajicu mirenja!Imao si od zutih i previse interesa,uzalud se sad peres!neces vise dinara videti!

mile

01.07.2012. 18:49

Pa, da si profesor istorije, akademik mozda, pa ajde da razumem. Ali kod nas, u Srbiji, čim neko imalo, postane vazan (u svojim očima) piše memoare ili menja istoriju. Razume se u sve i svašta i u sve se meša. Pa umesto da se bavi poslom koji najbolje zna, glumom, ispada smešan. Te gluposti, Radoše, uči svoju decu i unuke. Moju vala nećeš.

sas

01.07.2012. 18:51

Istina nije POTREBNA Istina je POZNATA! Srbiju su Vekovima tukli sa Istoka i Zapada! Zavadi pa vladaj ! Nista novo se nece reci sve je poznato Poslije najezde osvajaca Su uvijek buktali gradjanski ratovi. Zavadi pa vladaj! Istorija je jasna i cista ko SUZA!

Sindjelich 2

01.07.2012. 18:54

...bravo, podrzavam, srecno brate...mnogi ce se protive vase serije,ali istina o bratoubilackog rata srbiju ce spasi.

Bogdan

01.07.2012. 19:04

Bojim se da se sa ovom serijom ne desi nešto slično kao sa sjajnim dokumentarnim serijalom "Ravnogorska čitanka"!? Ko to nije gledao, trebalo bi da pogleda, može se naći na netu!

rade

01.07.2012. 19:11

Covek hteo da sastavlja i vladu.Osilio se posle snimanja one glupe serije.E pa Bajicu mislim da je kraj tvojim sapunicama.

rade

01.07.2012. 19:14

Celu porodicu covek zaposlio u onom megaprojektu Selo gori a baba se ceslja,i to od nasih para.I ja bih to voleo!

Postenje

01.07.2012. 19:16

Citat iz teksta: "Zar istinu ne pišu pobednici? Zašto nam treba povratak u prošlost kad često deluje da ne razumemo najbolje ni sadašnjost?"Pa ko je pobednik ako se zna zasto Berlinski zid pao? To nema veze, jel'?Kako to "ne razumemo" sadasnjost? Nije li postenije reci da necemo da razumemo! A u seriji je o postenju valjda i rec?

radovan

01.07.2012. 19:52

2.7.1944.Pod nemačkim uticajem, u toku su protumere od strane D. M. Pri tome su prebačene iz severoistočne Srbije jake četničke snage i angažovane na teritoriji Knjaževca, a sa jugozapada Srbije na Ibar, odnosno na teritoriju severno od Brusa. U sadejstvu sa našim trupama, uspelo je komuniste da se zaustavi, odnosno da ih se potisne, na teritoriji Brusa i severozapadno od Knjaževca. AVII, NAV-T-311, r. 191, s. 685—694.

zoks

01.07.2012. 20:53

@Branko - Branko@ auuuuuuuu....kako "pametan" komentar!!!! A i za ocekivati je !

Branko

01.07.2012. 22:49

@Branko - Dobro je tako, sasvim je u redu da mislimo različito, neka tako ostane, bolje nego da "svi duvamo u istu tikvu" - tek tada nema sreće.

zoks

01.07.2012. 21:00

Procitajte knjigu "Treci srpski ustanak" od Sergije Zivanovic,pa ce vam biti mnoge stvari jasnije!I ja sam je procitao na sugestiju komentatora! Hvala za savet!

Realista

01.07.2012. 21:29

Jel ce u seriji da se cita i Mihailoviceva pismo Pavelicu za saradnju i zajednicku borbu protiv "komunista": Draža 15. aprila 1945. godine moli nadbiskupa Alojzija Stepinca: „Bez obzira na sve one momente i okolnosti koji su nas, ili koji bi nas mogli deliti, ja smatram za svoju dužnost, da zamolim Vašu Preuzvišenost, da uloži sav svoj uticaj i sve svoje napore u cilju aktiviranja svih nacionalnih snaga hrvatskog naroda u borbi protiv boljševizma... svidelo vam se ili ne behu zajedno!

sas

01.07.2012. 22:18

@Realista - Pa naravno da su bili zajedno Protiv komunista !Evropa je ostavila Spaniju FASISTIMA samo da je ne preuzmu komunisti!

Realista

01.07.2012. 22:31

@Realista - I silno ih usrecili ! Nije istorija tako jednostavna .Ali da znas da Frankovu Spaniju samo Jugoslavija i Meksiko nikada nisu priznali. Evropa je takodje "na tacni"dala i Cehoslovacku i Austriju Hitleru .Jel i to zbog komunista? Tvoje "naravno" u ovom tekstu znaci da su nudili direktnu saradnju ustasama? Pa jel onda cudno sto su prosli tako kako su prosli?

sas

01.07.2012. 22:31

@Realista - "Realista" To niko nikad nije izjavio iz Cetnickih krugova da su Cetnici saradjivali s komunistima Nazalost nisu ih tukli koliko su mogli:( A Hrvatska je pripadala Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca;) ps. pa je donekle bilo i normalno da saradjuju.

Realista

01.07.2012. 22:43

@Realista - Sinko moj prvi komunisti koje su cetnici kako ti kazes "tukli"su bili njihove komsije iz uzica, Cacka , Kosjerica dakle Srbi... E jaki mi zastitnici i Srba i srpstva.

zoks

01.07.2012. 22:55

@Realista - Realista@ poznata je ta prica o tom "famoznom"pismu kojeg Draza nikada nije poslao pavelicu,jer su i tito i pavelic proizvod iste kuhinje! Sto se ne nadje jedan jedini Srbin da vodi hrvate u "oslobodilacku borbu" kao sto je tito "vodio" one "bistroumne" Srbe u onim vremenima,a evo ima i dalje tih "bistroumnih" Srba po Srbiji u dobranom broju!Nazalost! Koliko je naivan ovaj narod srpski Gospode Boze!Slepi pored ociju i gluvi pored usiju!

koautor

01.07.2012. 22:56

@Realista - Pogledaj Bitku na Lijevce Polju-od 30 marta do 7 aprila 1945.Proveri ko su ratujuce strane,i da li je ovo pismo logicno samo 8 dana po zavrsetku bitke,ili je klasicni komunisticki falsifikat.

Branko

01.07.2012. 22:59

@Realista - Sas, knjige u šake, prvo gramatiku pa zatim istoriju, od 5-og do 8-og osnovne, pa tek tada za kompjuter. Iskoristi i ove dane raspusta, nikad nije kasno. Jadni su ovako i "Cetnici" i komunisti i Hrvatska i Kraljevina SHS i onaj ko je tukao i onaj ko je bio tučen a sve u cilju "normalne saradnje."

sas

02.07.2012. 11:32

@Realista - Smrt komunizmu Sloboda Narodu! Cetni su pevo ubili (doslovno zaklali) Kostu Pecanca cetnika koi je po pocetku rata prvi stupio u koaliciju sa Nemcima i Bugarima a partizani su ga rehabilitizovali! ps. komsije nemaj veze sa politikom Nego sa ratom A u ratu se ratuje a ne miluje (tako kazu Sije kad tuku Sunije;) sa istim pozdravom granate jedni drugim salju (Allahu ekber;) pasce pasce pozdravlja

sas

02.07.2012. 12:23

@Realista - "Realista" Ovo nije tema Fasizma Kapitalizma Komunizma i NATO -izma itd u nazad. Pobjednik Uvijek vlada i kroji zakone , kako se god zvao;) Nego o BRATOUBILACKOMRATU jednog naroda. PS. i u zadnjem ratu zapad prodade srbe ko i u drugom svjetskom ratu Za saku dolara;)

mile

02.07.2012. 14:54

@Realista - ovo sto si napisao je davno utvrdjeni falsifikat. svako malo informisaniji po pitanju 2. sv. rata zna za to. osim ako nije ideoloski zaslepljen

Realista

02.07.2012. 19:50

@Realista - Naravno da je rec o bratoubilackom ratu i sudaru ideologija, samo je i cinjenica da su se jedni "posluzili Nemcima" protiv drugih. Ovao sto individua R.B. prica o seriji je obicna sapunica koja treba da "izmami suze i uzdahe i kao otvori oci Srbiji" Kao da mi ne znamo sta se sve u proslosti desavalo. Problem je sto ce gro publike uzeti njegovo pisanije i glumatanje zdarvo za gotovo kao istorijske cinjenice.

Majkica

03.07.2012. 10:44

@Realista - A gde je tu Vojvodina?Moji preci su bili neuki seljaci,a kada je došlo vreme za vojsku sve su pokupili u domobrane.Tamo su bili 2 meseca, pa kada su ukapirali gde su zapali, svi su dezertirali i završili u bazama krijući se od NDH.Da bi izašli na vazduh , plaćali su u robi samo da budu odvedeni u Bosnu gde se slobodno ide po šumama, kažu predvodi neki radnik .Toliko je znao moj čestiti otac 1942 godine.

Raša Zum

03.07.2012. 19:32

@Realista - Sonja Biserko je bila u diplomatiji službenica kod Budimira Lončara, koji je hrvatski kadar. Ti si "realista" kao i dotična persona, /čitaj agent iz ekipe koja je razbijala Jugu/ ili si totalni aucajder kome usta služe da ispušta neartikulisane zvuke i onomatopeje! E zbog takvih ko što si ti i dođosmo dovde! Da nas nije Draža vodio ovih 70 godina? Tvoja mržnja prema svemu što je srpsko je bolest koja se mora iskoreniti

Miodrag-MD BscEE

01.07.2012. 22:36

Moja sugestija g. Bajiću: nemojte, molim vas, da se upuštate u taj poduhvat! Nemojte sebi praviti štetu, a o šteti narodu ove Srbij(ic)ce da i ne govorimo.predpostavljam da vas je 'poneo uspeh' kako se 'baba češlja... Mislim da ste pogrešno shvatili da je gledanost te serije dugo trajala... Vi ste se u njoj izrugivali narodu Pomoravlja kako ima samo dva padeža....Ovo je I S T O R I J A ! Vi niste imali vremena da sve to shvatite...Nije li Vam ta porudžbina zastarela?

mile

01.07.2012. 23:33

Do juče petokraka na čelu a danas tu istu kapu okreneš, da se vidi kokarda. Kako vetar duva. Čudo jedno kako se ljudi snalaze i lepo plivaju i u onom i u ovom vremenu. Ma u svakom vremenu oni se lepo snadju.

Dex012

01.07.2012. 23:54

Pitanje je kako ce ovo da ispadne, imam sumnje da ce komunisti opet nesto napraviti. Ako kaze da je rehabilitovao seljaka u selo gori , a to uradio primerom Sina Dragana , Djode, Milasina ... onda ni ovo nece biti dobro

Prodanovic Djuro

02.07.2012. 00:28

Potez stoljeca a uci ce u istoriju filma i pricace se i kad umre,taj rudnik zlata je bio zabacen i onaj kojji ga je pronasao bit ce bogat covek."zaklela se zemlja raju".

Radovan, Australija

02.07.2012. 02:28

Bravo Majstore, odlicne si glumce izabrao. Glumci sa vise nego dovoljno iskustva i zrelosti. Vjerujem da obadvojica mogu da odglume najupecatljivije likove. Smatram da njihov izgled odgovara ulogama najblize moguce. Dobro si ih skrozirao.

vlajko

02.07.2012. 08:54

Sa koliko nula se placa ta tvoja iskonstruisana istorija. Boze ko je tebe ubedio da si umetnik da mi je znati. Sad si poceo i istoriju da konstruises.Grozno je kako najgori dobijaju toliko prostora na "nacionalnoj" TV.

Raša Zum

04.07.2012. 20:25

@vlajko - Ima li kraja ljudskoj gluposti? Ovi negatori svega srpskog, ili nisu Srbi, što bih već imalo neku logiku, ili su posle svega što nas je snašlo zreli za psihijatra! Prezreli! Ma idite bre u crkcu da vas sveštenik okadi! Moguće da je potreban i egzorcizam u ovim slučajevima! Ja sam mislio da su ostareli i shodno tome pomrli, kad ono đavo opet diže svoje podanike! Bešte, nekrsti od nas!!!

Čeda

05.07.2012. 11:37

@vlajko - Ako tebe zadovoljava ova crvena verzija istine, to je na žalost tvoj način razmišljanja ali daj molim te ne baljezgaj ovde, idi vodi revoluciju negde drugde, pusti Srpski narod na miru. Slava Gospodu, kad su prošli dani nekrštenih zlotvora!

Ljiljana

12.07.2012. 15:48

@vlajko - Nemojte se uzbudjivati, ovaj covek je veoma nesigurna osoba i na zalost nije on jedini. Nesigurnost je veoma opasna i dolazi iz njegove proslosti i to je tuzno

Ројалиста

03.07.2012. 16:48

Равна Гора победити мора!Са Вером у Бога за Краља и Отаџбину! :)Живела Краљевина Србија!

sumadinac

01.01.2013. 14:01

@Milan81 - e prijatelju, da si ti imao dedu kao ja koji je solunac, seljak i koji nije znao da postoje komunisti i ti bi sad rekao dobro ovaj pise.Moj deda je oslobodio Srbiju 1918, godine i nije znao ni sta je to fasizam isti takav je bio i 1941 kada je bio sa cetnicima u opsadi Kraljeva, o nije do 7 jula govorio da Jugoslaviju treba rasturiti kao komunisti,samo zato sto im je to Staljin rekao posto je sklopio pakt o nenapadanju sa Hitlerom.Oni komunisti su se setili Hitlera tek kad je napao Staljina.

smederevac

05.07.2012. 15:56

Ne razumemo sadasnjost jer ne poznajemo proslost. Kad tad, hvala Bogu, istina ispliva.

mar4e.etnos

19.07.2012. 18:01

Konacno smo u prilici da vidimo i konacno saznamo sta je istina!Bravo za mog zemljaka Radosa Bajica veliki pozdav iz Stalaca na obali tri Morave :))

mar4e.etnos

19.07.2012. 18:10

velika je odgovornost rezirati ovakvu seriju.Jedine antologijske serije koje su uradjene po istinitinim i istoriskim dogadjima su "Vuk Karadzic" i "Poslednja audijencija" i obe je rezirao veliki Djordje Kadijevic (pozbat jos po filmovima Karadjordjeva smrt,Leptirica i Sveto mesto),a Rados je glumeo u "Vuku" pa neka se malo ugleda na legendarnog Kadijevica

Mišarac

10.11.2013. 11:17

"Аманет ти, Вукашине краљу: "Ти не узми моју Видосаву, "Видосаву, моју невјерницу, "Јер ћ' и твоју изгубити главу, "Данас мене у тебе издала, "А сјутра ће тебе у другога; "Већ ти узми моју милу сеју, "Сеју моју милу, Јевросиму, "Она ће ти свагда вјерна бити,