GLUMCI Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici) posle trinaest godina će se okupiti u svom gradu: u porti Crkve Sveti Nikola odigraće Molijerovog „Građanina plemića“ (režija Darjan Mihajlović), predstavu koja je nastala u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Beogradu.

Posle prvog izvođenja ansambl će poznatu komediju izvesti i pred publikom Prizrena, Orahovca i Peći.

- Ovo je prva premijera kosovskih umetnika u Prištini od 1999. godine, a mnogi među njima su tamo i rođeni - kaže reditelj Mihajlović.

PODRŠKA - Srpska drama iz Prištine već duže vreme koristi sve naše resurse, osim umetničkih - ističe Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.
- Kad god mogu, igraju na našoj sceni, a mi želimo da im kao i svim ostalim teatrima u unutrašnjosti, budemo matična kuća i podrška. Prva koprodukcija sa kosovskim kolegama bila je na relaciji Šabac - Beograd - Priština (predstava „Kosovska“, u režiji Nenada Todorovića). Ovog puta, omogućili smo im prostor za probe, izradu kostima i druge opreme u našim radionicama. Beogradska premijera je 3. oktobra na sceni „Raša Plaović“.

- Molijer i „Građanin plemić“ otvaraju pitanje građanskog duha, ali i pozorišne komunikacije. Radeći komad kroz jedan antiistorijski događaj postavljamo na scenu svojevrsni oksimoron. Jer, ne samo da stvaramo pozorište tamo gde mu nije mesto, nego i sprovodimo sociološko istraživanje da li je uopšte danas moguće biti građanin na Kosovu.

Večerašnji kulturni događaj imaće i nesvakidašnju pažnju. Osim domaćih medija, o dolasku srpskih glumaca u Prištinu jedna producentska kuća iz Minhena snimiće dokumentarni film, a premijernom izvođenju prisustvovaće i Mauricij Fare (umetnički direktor pozorišta „Folksbine“) koji je na „neviđeno“ već uputio poziv našem ansamblu da u decembru gostuje u Berlinu.

- Nas dvojica se poznajemo iz vremena dok sam bio član pozorišne trupe „Torpedo“ - objašnjava Mihajlović. - Pre deset godina smo, zainteresovani za multimedijalne projekte, zajedno uradili komad „Amzelfeld“ (na nemačkom „Kosovo“) koji se bavio mogućnostima zejedničkog života na ovom prostoru.

Zanimljivo je da će celoj ekipi posle premijere domaćin biti kolega Enver Petrovci, koji je dobar deo svoje plodne karijere ostvario u Beogradu.

Drama Narodnog pozorišta u Beogradu do sada je gostovala na Kosovu sa predstavom „Kovači“ koja je imala četiri izvođenja po enklavama.