Predstavljena knjiga o Draži Mihailoviću

V. N.

22. 06. 2012. u 20:57

Представљена књига о Дражи Михаиловићу
Knjiga Pere Simića „Draža - Smrt duža od života“ predstavljena je u Beogradu u prisustvu autora, akademika Matije Bećkovića i urednika Petra Arbutine
KNjIGA Pere Simića „Draža - Smrt duža od života“ predstavljena je u knjižari „Glasnik“ u Beogradu u prisustvu autora, akademika Matije Bećkovića i urednika Petra Arbutine. Bećković je u svojoj besedi poredio životne priče Josipa Broza Tita i Mihailovića i ocenio da su njihovi životi i sudbine isprepletani.

- Jedan je bio maršal - titula za koju se do tada u srpskoj vojsci nije znalo, a drugi general koji se celoga života borio za Srbiju. Jedan je bio „heroj“ za koji se i dalje vezuju nostalgična sećanja, dok je drugi bezgrobnik i mučenik koji i posmrtno strada - rekao je Bećković.

Autor ove biografije smatra da su o Mihailoviću do sada pisane crno-bele knjige, mahom crne, a da je on pokušao da krene težim putem i ne prećuti niti skriva istorijske činjenice.

- Pokušao sam da otkrijem što više novih činjenica kako bi čitaoci sami sudili - rekao je Pero Simić.

U knjizi se prvi put objavljuju neki dokumenti, depeše tajnih službi, Titovi dokumenti... a „u paketu“ sa njom dobija se i tonski zapis sa suđenja Mihailoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

The Smiths

23.06.2012. 17:42

Neverovatno je koliko volimo proslost.Pitam se zasto se ne objavljuju knjige (kad vec toliko volimo proslost)o Dositeju Obradovicu,Simi Sarajliji i mnogim zasluznim ljudima,koji su se svojim radom i znanjem potrudili da opismene koliko-toliko,onaj neuki narod.Ali,plamti u ovom narodu"ratnicki duh",volimo mi "brothers in arms".Oni su nam bitniji nego ljudi koji su nas perom i pismom izvukli iz blata neznanja i zaostalosti.Ratnicki duh kao les nam se pomalo,podgrejava ovakvim knjizevnim izletima.

zoks

23.06.2012. 18:56

@The Smiths - Koliko je vazan ratnicki duh,isto toliko je vazno i "pero" za pisanje!Te dve stvari razlicitog sadrzaja se ne mogu uporedjivati!Upravo zato sto ni Dositeja ni Sarajliju nije ubio nakaradni komunizam sa svim bratstvom i jedinstvom!Narod kojem proslost nije vazna nema ni buducnosti!Pokusaj francuzima,englezima,oduzeti ili zanemariti proslost pa ces odgovor dobiti vrlo brzo!To samo srpski jevrofanatosi zanemaruju svoju proslost!Kad svoje ne postujes neces ni tudje!

The Smiths

23.06.2012. 19:48

Nisam primetio da se izdavacke kuce otimaju oko objavljivanja dela D. Obradovica.Nisam eurofanatik ne znam zasto je to uopste napomenuto.Sto se tice ratnicke proslosti,ona se ovde previse potencira i ona nas je i dovela na ovaj nivo da imamo isti broj stanovnika kao pre jedan vek.Komunizam su Srbi hteli,rece onomad Zivojin Pavlovic u jednom intervjuu. Mnogi ugledni narodni tribuni su prvi,od komunista postali nacionalisti.A u komunizmu su stekli ugled,karijeru i egzistenciju.

Niksa

24.06.2012. 01:38

Da smo na stranputici, znamo, ali početak stranputice ne znamo. Ova tema je značajna, jer rasvetljava korene naših zabluda. 31 godina je od smrti jednog od dva "naša" ratna komandanta, a ni jedan medij (srpski) nije propustio, da obeleži tih dana, datum njegovog rođenja i smrti. Onog drugog, nikad.Nemci, recimo nikada nisu, niti će ikada u medijima objaviti datum rođenja i smrti njihovog satrapa. Zato su veliki narod.

Сава Савановић

26.06.2012. 10:57

@Niksa - Јел мислиш на Вилија Бранта? Датуми везани за његовог предходника на челу Немачке левице су давно објављени.