Afro festival u Beogradu

Tanjug

17. 06. 2012. u 11:03

Афро фестивал у Београду
Afro festival biće održan 23. i 24. juna u Muzeju afričke umetnosti, a obuhvatiće izložbe, radionice i degustaciju kulinarskih specijaliteta
Afro festival biće održan 23. i 24. juna u Muzeju afričke umetnosti, a obuhvatiće izložbe, radionice i degustaciju kulinarskih specijaliteta, koji će Beograđanima približiti umetnost i kulturu Afrike.

Prvog dana, kako je najavio muzej, biće održan popularni "Afrički bazar", zamišljen kao prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, batika, nakita, dekorativnih predmeta za enterijer.

Tema ovogodišnjeg Afro festivala je vez, te će biti organizovana i umetnička radionica "Afrički motivi u tehnici veza" koja će biti prilika da građani istraže istoriju i kulturno značenje pojedinih vrsta veza u Africi.

Tehnike veza prikazaće koordinator udruženja "Re:Crafts" (Klaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji) Vesna Rusić i saradnici udruženja - modelar kože Zoltan Varga, (osnivač brenda "Zolika") i primenjeni umetnik Vera Lajko-Bajac.

Predviđene su i dečje radionice u okviru kojih će se mališani upoznati sa simbolima na tkaninama naroda Fon i motivima tkanina Filafani.

Imaće priliku da nauče oblikovanje predmeta od gline - u formi skulptura, reljefa ili dekorativnih i upotrebnih predmeta.

Aktivnosti za decu vodiće antropolog Milica Naumov, primenjeni umetnik Marija Dimitrijević i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu - Milan Rakić, Olga Uzelac, Ana Lazić i Olivera Ercegović.

Tokom dana održaće se i kraće sesije radionica afričkih perkusija u organizaciji Branka Trijića, instruktora kursa "Đembe".

U večernjim časovima nastupiće bend "Salsa y Punto", koji je značajno uticao na popularnost salse i afro-kubanske muzike u Srbiji.

Sastavljen je od kubanskih i srpskih muzičara: Raul Pulido Sandoval (vokal/marakas/gviro), Horhe Enrike Rivera Legat (piano/bas/vokal), Roberto Hustis Vinales (bubnjevi/bongosi/zvona), Igor Vincetić (konge), Katarina Jovanović (vokal/gviro), Vladimir Jovanović (truba), Dragan Risteski (truba).

Za nedelju, 24. jun, planiran je centralni događaj manifestacije "Durbar: festival festivala" - dan prijateljstva, muzike i plesa.

U bašti Muzeja afričke umetnosti biće postavljeni aranžirani štandovi sa tkaninama, nakitom, figurama u drvetu, a posetioci će moći da probaju kulinarske specijalitete iz različitih krajeva Afrike: Angole, Alžira, Egipta, Gane, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa.

Događaju će prisustvovati i predstavnici ambasada afričkih zemalja u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)