Rudan: Ljudi smo, ne Balkanci

M. KRALJ

07. 06. 2012. u 20:53

Književnica Vedrana Rudan, za „Novosti“, pred promociju nove knjige „Kosturi okruga Medison“ o ljubavi i seksu u zlatnim godinama: Po čemu su bolji Šveđani, Amerikanci, bilo ko?

AKO žena u sedamdesetoj ostavi muža u sedamdeset i šestoj, onda o njoj pišu u novinama i svi žale njenog muža, a za ženu kažu da je stara kurvetina i još joj proveravaju poslovnu sposobnost. A kad muž u sedmdeset i šestoj ostavi ženu u sedamdesetoj i oženi se ženom u dvadeset i osmoj, onda se njemu ništa ne proverava jer su bogati muškarci provereno poslovno sposobni.

Ovako razmišlja gospođa Pavić, koju svi zovu gospođa Pavica, junakinja novog romana Vedrane Rudan „Kosturi okruga Medison“(VBZ). Knjigu, u kojoj je zagrebala po još jednom tabuu - ljubavi i seksu u trećem dobu, popularna riječka književnica predstaviće u petak od 18 časova u beogradskom Domu omladine. Na pitanje „Novosti“, zašto društvo ljudima u „zlatnim godinama“ najčešće ukida pravo na ljubav i seks, uoči promocije, Rudanova odgovara:

- To pravo je ukinuto staricama, ali ne i starcima. Starcima je dozvoljena i ljubav i seks. Pogledajte samo koliko je filmova snimljeno u kojima glavni junaci u zlatnim godinama imaju mlade ljubavnice. Moja knjiga se zato zalaže za pravo žene da kaže „da“ ljubavi u starijim godinama, ali i za pravo da kaže „ne“ seksu.

ODGAJANI ROBOVI - NEMA predrasuda koje nastaju same od sebe, one nam se sistematski usađuju - smatra Vedrana Rudan. - Mi žene odgajane smo kao robovi. Ljudska bića smo samo dok smo devojčice, čim postanemo žene - postajemo i robovi.

I u ovom romanu, Vedrana Rudan hvata se u koštac sa lažima, licemerjem i predrasudama sredine, a pored glavne teme zabranjene ljubavi, zadire i u surov odnos društva prema starima i bolesnima, ali i odnose roditelja i dece („Roditelji su samo u prahu idealni roditelji“).

- Stari i bolesni su najugroženije kategorije društva, ne samo na Balkanu, nego svuda u svetu - objašnjava autorka koja „najviše na svetu mrzi Novi svetski poredak, EU, NATO i Katoličku crkvu, a najviše voli svoju porodicu, Katju posebno, i špagete s umakom od rajčica (bez soli)“. - Mi grešimo što o sebi mislimo kao Balkancima, jer nismo ništa gori od drugih. Po čemu su bolji neki Amerikanci, Šveđani, bilo ko? Nismo mi samo Balkanci, mi smo pre svega ljudi. To su nas drugi ubedili da o sebi tako mislimo. Ako je naše klanje bilo balkansko, kakvo je onda bilo klanje u Libiji? I po čemu su vaš, ili naš predsednik više opasni, ili veći divljaci nego Barak Obama. Ali, pre svega mi sami moramo da se oslobodimo predrasuda o Balkanu i da prestanemo tako da razmišljamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aspalathos

09.06.2012. 11:45

Vedrana je institucija. Cijenim je i volin jer piše otvoreno oštro i "u sridu". Posebno mi je bliska po mentalitetu i dijalektu. Da nas je bilo više Rudana i Rudanovih, imali bismo lipu državu ka ća smo je imali kad se prostirala od Vardara pa do Triglava i od Đerdapa pa do Jadrana. Ovako smo svi skupa izili jedno veliko g...!