Molijer na sceni Narodnog pozorišta

V. V. S.

17. 05. 2012. u 07:00

Molijerov „Mizantrop“, sa potpisom Egona Savina imaće u subotu premijerno izvođenje na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

REDITELj Egon Savin ponovo je u prilici da režira svog omiljenog pisca: s njegovim potpisom, Molijerov „Mizantrop“ imaće u subotu premijerno izvođenje na Velikoj sceni Narodnog pozorišta:

- Molijer je zaista nešto posebno u pozorištu, najveći komediograf u svetskoj literaturi. Najveći, jer tragične sudbine prikazuje na smešan način - ističe reditelj. - Kroz nekoliko adaptacija došli smo do nečega što možemo nazvati „molijerovskom“ predstavom. Ovaj pisac je univerzalan začin,dobro ga je stavljati u svako jelo, u svaki teatarski gurmanluk.

Savin dodaje da je sa glumačkom ekipom želeo da ispriča priču o savremenom visokom društvu i mladima koji žele u njega da uđu, a s njim i u krugove vlasti:

- Sa svim piščevim žaokama, napravili smo jednu duhovitu,pitku i jednostavnu predstavu. Molijer je govorio da ljudi žele da budu rđavi, ali nikako ne žele da budu smešni. Najdragoceniji, najplemenitiji, najuzvišeniji doprinos kritičkom pogledu na svet je, zapravo, podsmevanje ljudima od kojih zavise naši životi.

Predstava je rađena na osnovu proznog prevoda (adaptacija Jan Kot - Egon Savin), a u njoj igraju Nikola Jovanović, Aleksandar Đurica, u alternaciji su Branko Vidaković i Nebojša Kundačina, Nina Janković, Dušanka Stojanović Glid, Zlatija Ivanović, Ljubivoje Tadić, Miloš Đorđević, Miloš Lalović, Maja Lukić i Valentina Velikov. Scenograf je Boris Maksimović, a kostimograf Lana Cvijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije