Đurđevdan kod Stevana na Kalemegdanu

D. Bt.

06. 05. 2012. u 20:56

Otvoren prvi pesnički sastanak "Đurđevdan kod Stevana", koji su upriličili UKS i SKD. Pesma posvećena Raičkoviću

ZA PET godina, od kako je Stevan Raičković na onom svetu, nijednog trenutka nije bio mrtav. On živi na oba sveta pa smo zato i pomislili da bi đurđevdanski sastanak mogao biti ne samo hajdučki nego i pesnički, uz Stevanovu zajedno sa ostalim bistama pesnika na Kalemegdanu. Ovo je rekao akademik Matija Bećković otvarajući u nedelju u podne prvi pesnički sastanak "Đurđevdan kod Stevana", koji su upriličili UKS i SKD. Bećković je pročitao i pesmu napisanu povodom petogodišnjice Raičkovićeve smrti, a koja je objavljena u subotu u kulturnom dodatku "Večernjih novosti".

Kako je objasnila Mirjana Bulatović, sekretar UKS, spisak učesnika pozvanih da utemelje ovaj skup načinio je sam Stevan u knjizi "Jedan mogući život" navodeći imena šesnaestero svojih prijatelja i pesnika. Zbog raznih okolnosti, međutim, mnogi nisu mogli da dođu pa su se, uz Bećkovića sa tog spiska, sastanku odazvali Laza Lazić, Dragan Kolundžija, Alek Vukadinović i Miroslav Maksimović. U znak poštovanja prema velikanu skupu su prisustvovali i mnogi drugi pisci.

Lazić se prisetio šetnji sa Raičkovićem i prijateljima pre šest decenija:

- Mislili smo kako je to smela ideja da nekome od nas bude ovde spomenik, a eto, to se desilo. Iako sklon samoći i melanholiji, Stevan je bio izuzetno dragocen sagovornik, duhovit i veliki poznavalac srpske poezije.

BUDNICA I PORUKANA SKUPU je, na molbu Rajka Petrova Noga, pročitana njegova pesma posvećena Raičkoviću "Budnica i uspavanka", dok je Vera Srbinović, koja živi u Hagu, poručila da će se sigurno odazvati sledećem sastanku u svojoj 87. godini.
Pesnik je živ otišao među žive, naglasio je Dragan Kolundžija i istakao da ga danas vidi u društvu Desanke, Skendera, Pope, Daviča, Mihaila Lalića, Brane Petrovića, Božidara Milidragovića, Gordane Todorović, Miroslava Antića, Aleksandra Ristovića, Gordane Brajović, Tišme, Slobodana Marković, Mire Alečkovića, Zorana Mišića, Petra Džadžića, Dragana M. Jeremića. Kolundžija je pročitao i Stevanovu pesmu "Septembar" kao i svoje stihove.

- Stevan je kao retko ko još prvim stihovima ušao pravo u panteon srpskog pesništva. Njegova lirika pokazala je da vreme za lirsko pesništvo nikada neće prestati uprkos nekim drugačijim proročanstvima - rekao je Alek Vukadinović.

Miroslav Maksimović pročitao je svoju pesmu koju je napisao nekoliko meseci posle Raičkovićeve smrti, a u kojoj je spojio Stevana i Crnjanskog i ne sluteći da će se jednoga dana oni naći na Kalemegdanu jedan pored drugog. Oba udruženja srpskih pisaca zakazala su za sledeću godinu na istom mestu i u isto vreme drugi pesnički sastanak "Đurđevdan kod Stevana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

marija

07.05.2012. 18:42

divno je sto prijatelji-pesnici ne zaboravljaju Stevana Raickovica! I sto vi to pratite i objavljujete. Ali zar je moguce da ne nadjoste lepsu sliku. Pa Stevan je bio jedan od nasih najlepsih pesnika!