„Kako su me ukrali Nemci“ otvara Festival filma jugoistočne Evrope

R. RADOSAVLJEVIĆ

27. 04. 2012. u 20:56

Festival počinje Milošem Radivojevićem, kao jednim od najznačajnijih balkanskih, evropskih i svetskih autora savremenog filma – rekao Jordan Plevnes

ČAST da otvori ovogodišnji Festival filma jugoistočne Evrope u Parizu pripala je filmu iz Srbije - drami „Kako su me ukrali Nemci“ Miloša Miše Radivojevića. Organizator i jedan od osnivača filmske smotre osnovane prošle godine, Jordan Plevnes, poznati makedonski scenarist, dramski pisac, nekadašnji ambasador Makedonije u Parizu, koji je gost Beograda, odluku da se takvo poverenje ukaže našoj kinematografiji, za „Novosti“ objašnjava:

- Festival počinje Milošem Radivojevićem, kao jednim od najznačajnijih balkanskih, evropskih i svetskih autora savremenog filma, čije će delo u sledećih nekoliko decenija sigurno biti izučavano na svim važnim akademijama širom sveta. Radivojevićeva filmska estetika, na svetskom planu, smatra se jednom od najoriginalnijih. Gost festivala biće i Svetozar Cvetković, koji igra glavnu ulogu.

DOGAĐAJ TOKOM festivala, 10. maja, biće organizovan i književni događaj - program „Jugoistočna Evropa u Parizu, i Evropa u jugoistočnoj Evropi“. On je osmišljen kao promocija, na kojoj će se predstaviti savremeni pisci čije su knjige prevedene na francuski jezik, kao i francuske pisce koji su prevođeni na jezike ovih zemalja.

Interesovanje za parisku premijeru filma je veliko, prema rečima našeg sagovornika, a kao gosti već su najavljena i značajna imena francuske kinematografije:

- Festival se održava uoči Kana i biće neka vrsta kulturnog prozora jugoistočnog evropskog filma u Parizu

- kao repriza, preuzima se u više evropskih gradova - kaže Plevnes. - U tom smislu, predstavlja i jednu veliku odiseju, i mogu iskreno da kažem da sam ponosan što sam ovih dana u Beogradu, i što u Pariz dovodim jednog takvog autora kao što je Radivojević.

Ove godine festival počinje 9. maja, a sa kakvom ambicijom je formiran, kako u razgovoru za „Novosti“ ističe Plevnes, govori i činjenica što se održava u jednoj od najznačajnijih umetničkih institucija u Parizu, kulturnom centru „Antr Po“, koji godinama važi za prestižan prostor evropskog i svetskog autorskog filma.

- Centar ima četiri kino-sale, muzičku i književnu scenu, galerije, to je prostor koji je godinama vodio sadašnji ministar kulture Frederik Miteran. Meni, kao dugogodišnjem piscu koji godinama živi u Parizu, pripala je privilegija da zajedno sa Ivom Buaseom, koji je počasni predsednik festivala, koncipiram ovu manifestaciju kao svojevrsnu prezentaciju kulturnih vrednosti jugoistočne Evrope i Balkana.

Dvanaest zemalja iz ovog dela Evrope - Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Turska... imaće priliku da pokažu svoja filmska ostvarenja. Pored 12 igranih filmova, francuska publika imaće priliku da vidi i 15 dokumentarnih, pet animiranih i sedam kratkih ostvarenja, što na neki način predstavlja godišnji presek onoga što se događa u kinematografijama ovih zemalja, a biće organizovana i radionica balkanske filmske koprodukcije,

- Glavni cilj manifestacije je promocija kulturnih vrednosti Balkana. Poslednjih decenija razrušeni su mostovi na ovim prostorima, i sve istorijske traume treba da budu evakuisane da bi Balkan mogao da se uključi u evropske i svetske integracije. Grupa balkanofila okupljena oko ovog projekta veruje u ovaj civilizacijski prostor, i pokušava da sve te srušene mostove, nastale od različitih političkih avantura i različitih formi istorijske mitomanije, iznova podigne. Ovaj prostor se zaista može pretvoriti u kolevku Evrope. Jer, u prvim dokumentima Balkan se zvao Europa prima, pošto je na Balkanu, ako mogu tako da kažem, rođena Evropa - ističe Jordan Plevnes.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije