Danas je svetski Dan knjige

V. N.

23. 04. 2012. u 07:21

U Beogradu će danas biti obeležen svetski dan knjige, dan kada su inače 1616. godine umrli Servantes i Šekspir

STICAJEM okolnosti 23. aprila 1616. godine umrli su svetski velikani Servantes i Šekspir, i taj datum se od 1930. godine proslavlja kao Svetski dan knjige, koji će danas biti obeležen i u Beogradu nizom programa.

U Narodnoj biblioteci Srbije od 10 časova će biti izložen „Beogradski parimejnik“, dragoceni srednjovekovni rukopis nastao u prvoj četvrtini 13. veka. Rukopis će biti postavljen u specijalnoj vitrini koju je biblioteka na poklon dobila od grada Beograda.

Sat kasnije u Narodnom pozorištu biće potpisan Protokol o saradnji NBS i ovog teatra, a u podne kod Delijske česme biće predstavljen zasad jedini bibliobus, koji je Narodne biblioteka darivala biblioteci „Vuk Karadžić“ u Prijepolju.

U NBS u 13 časova biće izvršena svečana primopredaja velikog broja prevedenih dela našeg istaknutog pisca Milorada Pavića. To je poklon koji će uručiti supruga Jasmina Mihajlović. U biblioteci će biti predstavljena i edicija „100 slovenskih romana“, u izdanju „Arhipelaga“.

Zadužbina „Dositej Obradović“ prirediće večeras u Narodnoj biblioteci u 20 sati književno veče na kojem će svoje pesme i odlomke iz proza posvećene knjizi govoriti Matija Bećković, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Miroslav Josić Višnjić, Miroslav Maksimović, Tanja Kragujević, Miroslav Tešić i Ana Ristović. U umetničkom programu učestvovaće i dramski umetnik Nebojša Dugalić, sopran Dragana Radaković i gitarista Uroš Dojčinović.

U okviru akcije „Svi smo mi u biblioteci“ od 11 do 12 sati u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda nove čitaoce će učlanjivati i preporučivati im knjige poznati „bibliotekari“: Vlade Divac, Mira Bobić Mojsilović, Nele Karajlić, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić.

U podne će biti otvorena izložba „Ivo Andrić“: „Neobična bibliofilska izdanja“ na kojoj će prvoj put široj javnosti biti izloženi nepoznati primerci knjiga koje je napisao naš nobelovac, a u vlasništvu su članova Srpskog bibliofilskog društva. Takav je roman „Na Drini ćuprija“, lični primer samog Andrića na kojem je on svojeručno olovkom pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja, kao i primerak prvog izdanja knjige „Edž ponto“ iz 1918, štampano samo u 125 primeraka na kome je Andrićeva posveta.

Svetski dan knjige obeležiće i Institut „Servantes“ u kojem će se održati višejezički poetski recital kao i „Gete institut“ organizacijom programa „Čitam, saznajem, mislim“. Izdavačka kuća „Dereta“ svakom kupcu će darivati po jedan cvet uz popust na knjige od 60 odsto. Istovremeno, „Službeni glasnik“ proglasiće pobednike konkursa za najbolju kratku priču s temom „knjiga“.

NOVOBEOGRADSKI SAJAM KNjIGA

U Hali sportova na Novom Beogradu u 18 časova biće otvoren 4. Novobeogradski sajam knjiga, stripa i antikvarne knjige uz učešće oko 60 izlagača među kojima su najuglednije i najveće izdavačke kuće. Sajam će otvoriti Zoran Nikolić i Mirko Radonjić, autori knjige „Tajna Beograda“ i Nenad Milenković predsednik GO Novi Beograd. Svoj štand na sajmu imaće i kompanija „Večernje novosti“ koja će nuditi svoje poznate hitove sa velikim popustima. Poseban štand rezervisan je za „Treće oko“ i izdanja časopisa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije