Ana Ristović: Stihovi iz helikoptera

B. Đ.

20. 04. 2012. u 20:58

Ana Ristović predstavlja Srbiju na predstojećoj pesničkoj Olimpijadi u Londonu

NA Olimpijadi u Londonu boje Srbije braniće pesnikinja Ana Ristović, čitajući svoje stihove na obali Temze!

U pitanju je, zapravo, tradicionalni i najveći britanski pesnički festival „Pesnički Parnas“, koji će ove godine biti deo festivala „London 2012“ i time povezan sa Olimpijskim igrama. Organizator je londonski „Sautbenk centar“, jedan od vodećih evropskih centara umetnosti. Ideja je da se obnovi poetski duh drevnih igara, pa su organizatori smislili da pozovu po jednog pesnika iz svake od 204 zemlje koje će se takmičiti na londonskoj Olimpijadi i tako naprave najveće okupljanje pesnika u istoriji sveta.

Čast da predstavlja Srbiju na kulturnoj, netakmičarskoj Olimpijadi, od 26. juna do 1. jula, imaće pesnikinja Ana Ristović (1972).

SNEG U CIPELAMA Ne gradi se kuća na zbirkama escajga
mada koja kašika više
ponekad dobro dođe.
Ne gradi se kuća na novim zavesama
mada drugačije poglede
s vremena na vreme
treba zakloniti novim platnom.
Da bi dom bio dom, između ostalog
treba ti i mnogo toga
čega bi se unapred odrekao, vrlo rado.
Slušaj šta kažu Eskimi:
da bi sagradio dobar iglo
godinama moraš da nosiš
sneg u cipelama.
I špenadlu, zaboravljenu
u okovratniku kaputa,
blizu žile kucavice.
(Pesma sa kojom Ana Ristović učestvuje na Olimpijadi)

- Predviđeno je i da svaki pesnik priloži po jednu pesmu za antologiju koja će se na kraju štampati. U dinamičnom programu manifestacije predviđeno je dosta čitanja, učešće u radionicama kreativnog pisanja i prevođenja. Ono što se čini posebno atraktivnim je što će iz helikoptera na publiku bacati naše stihove - kaže pesnikinja za „Novosti“.

Spektakl iz vazduha, koji pominje naša sagovornica, zvaće se „Kiša pesama“, i dogodiće se na ceremoniji otvaranja festivala. Londonskim nebom poleteće sto hiljada obeleživača stranica za knjige, sa pesmama učesnika, ukupno teških oko pola tone.

Dolazak je već potvrdilo više od 150 pozvanih pesnika. Širokoj publici većina imena nije poznata, ali na listi „olimpijaca“ našli su se i irski i nigerijski nobelovci, Šejmas Hini i Vol Sojinka. Ameriku će predstavljati slavna Kej Rajan, dobitnica „Pulicera“ i naslednica Čarlsa Simića na laskavom mestu američkog državnog pesnika. I Novi Zeland šalje svog „poetu laureata“ Bila Manhajera. Severnu Koreju će predstavljati Jan Jing Seong, bivši dvorski pesnik Kim Džong Ila, koji je razočaran režimom pobegao iz zemlje u Južnu Koreju.

London dočekuje svet ovog leta, a tih nedelju dana pesničke svetkovine uoči Olimpijskih igara, obalom Temze oriće se stihovi na više od pedeset jezika. Najmlađi učesnik biće dvadesetčetvorogodišnji Kazahstanac Akerke Musabekov, a najstarija, osamdesettrogodišnja Anis Kolc iz Luksemburga.

Festival „Poetri Parnasus“ inspirisan je grčkom mitologijom i planinom Parnas, domom Muza - boginja književnosti i umetnosti.


U ANTOLOGIJAMA

ANA Ristović je rođena 1972. godine u Beogradu. Diplomirala je srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Njene pesme su prevođene na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija. Dobila je „Brankovu nagradu“ za knjigu „Snovidna voda“, nagradu „Branko Miljković“ za knjigu „Zabava za dokone kćeri“, nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ za zbirku „P. S.“, kao i Nemačku nagradu „Hubert Burda“ za mladu evropsku poeziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Грујица

01.05.2012. 02:55

...а дериват мога живота, та мала игла дође до arteriae coronariae. И тачка. Сад чекам крај. И, читам поезију (умало да заборавим).

Njenja

01.05.2012. 14:10

ZENA ZMAJ! A TEK PESNIKINJA, :)) RAZREDNA :))) JEDNA VELIKA DUSA !! Ovakvi ljudi treba da se promovisu,i da budu uzor OMLADINI I ZRELIM MATORCIMA :)) Ja verujem da svi koji je poznaju su PONOSNI na nju,i sto je imaju kraj sebe,sto imaju priliku da pricaju sa njom. :D ANU ZA PREDSEDNICU :D :D !!