Krleža ponovo pred čitaocima

D. Bt.

nedelja, 15. 04. 2012. u 20:58

Крлежа поново пред читаоцима
Zrenjaninska "Agora" ponovo je iznela pred čitaoce roman "Na rubu pameti" Miroslava Krleže. Ovaj Krležin roman popisuje simbole jednog „obezglavljenog vremena
POSLE niza godina visokoocenjeni roman „Na rubu pameti“ Miroslava Krleže ponovo je pred našim čitaocima u izdanju zrenjaninske „Agore“.

Ovaj za mnoge najprohodniji Krležin roman popisuje simbole jednog „obezglavljenog vremena koje nema ni intelektualnog, ni moralnog, ni estetskog lica“. Iako pisan u međuratnom razdoblju, i sapet u protivrečnosti svoga vremena, roman nam uverljivo govori i o ovom našem aktuelnom društvu na početku 21. veka, kaže urednik i kritičar Nenad Šaponja. Prateći individualnu pobunu sredovečnog intelektualca, koji se jedan jedini put usudio da kaže šta zaista misli, u kaleidoskopu jednog života, u ovoj svojevrsnoj bibliji nekonformizma, pratimo inscenaciju društvenih mehanizama, lomljenja svakog otpora zlu i bahatosti. Pukotina na slici malograđanskog sveta, u kome obitava junak, počinje da se širi u svim pravcima, a njegova želja da živi neposrednost vlastitog života i izađe iz sistema laži, biva surovo sankcionsana od pravih instanci tog lažnog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

qwerty

16.04.2012. 08:18

Paralela je dobro i tacno povucena. Stranci su vlasnici svega, demokratija - parodija, radnici i seljaci prezreni i nista nije izvjesno, ukljucujuci i drzavu.