Obnova manastira na KiM posle Uskrsa

Dragana MATOVIĆ

16. 03. 2012. u 20:59

Novosti saznaju - Završen Uneskov tender za obnovu manastira na Kosovu. Sredstva vredna dva miliona dolara obezbedila ruska vlada

KONKURS Uneska za radove na Dečanima, Gračanici i Pećkoj patrijaršiji je završen, posao su dobile srpska firma "Koto" i italijanska "Intersos", saznaju "Novosti". Sredstva za obnovu, dva miliona dolara, obezbedila je ruska vlada. Radovi će početi posle Uskrsa.

Od 68 podignutih tendera, "Koto" je bila jedina zainteresovana srpska firma. Na tenderu za osam poslova, koliko je bilo raspisano, dobili su šest.

- Tender je raspisan za radove na konzervaciji i restauraciji manastira na Kosovu i Metohiji, koji su na listi Uneska - objašnjava Vera Pavlović Lončarski, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. - Tender za obnovu crkve u Gračanici nije uspeo, a radove na fasadi crkve manastira Dečani dobio je "Intersos". To je italijanska firma, duže vreme prisutna na Kosovu, sa svetski priznatim referencama. "Koto" će se baviti konzervacijom i restauracijom živopisa u sva tri manastira i sigurna sam da će sarađivati sa Republičkim zavodom.

NA LISTI SVETSKE BAŠTINE
KRAJEM novembra 2010. godine ruska vlada donirala je Unesku dva miliona dolara za obnovu srpskih manastira Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkve Bogorodica Ljeviška na Kosovu i Metohiji, koji su upisani i na Listu svetske baštine. Sporazum o toj donaciji potpisale su u Parizu generalna direktorka Uneska Irina Bokova i stalni delegat Rusije pri UN Eleonora Mitrofanova. Predviđeno je da se sredstva u iznosu od dva miliona dolara iskoriste za obnovu manastira, u skladu sa projektom koji je sastavni deo ugovora.
Ni Republički zavod, niti Srpska pravoslavna crkva nisu, nažalost, mogle da učestvuju na konkursu. Pravilo Uneska je da na tender mogu da se prijave samo privatne firme. Drugi Uneskov zahtev da mogu da učestvuju preduzeća koja imaju bar petnaestogodišnje iskustvo u radovima na zaštiti kulturnih dobara preporučio je "Koto", a diskvalifikovao neke albanske firme koje se poslednjih godina otvaraju po inostranstvu. Osim referenci, među kojima je i Velika licenca za rad na spomenicima od izuzetnog značaja, "Koto" je morao da da i bankarske garancije.

- Veoma mi je drago što smo dobili ovaj posao, bilo bi tužno da živopis u ovim manastirima rade stranci - kaže Zlatan Tomić, vlasnik "Kotoa". - Već nekoliko dana sam na Kosovu, pripremamo se za početak radova. I u Gračanici, i u Dečanima i u Pećkoj patrijaršiji biće dosta posla, freske su u dosta zapuštenom stanju, decenijama nisu očišćene.

Za obnovu fasade na crkvi u Dečanima "Intersos" je dobio 750.000 dolara, a "Koto" za konzervaciju živopisa u manastirima pola miliona. "Koto" će angažovati stručnjake sa iskustvom na zaštiti i restauraciji zidnih slika.

- Nismo u potpunosti formirali ekipu - kaže Tomić. - U svakom slučaju biće tu iskusni konzervatori, sa referencama iza sebe, ali i mladi ljudi sa obe akademije i iz instituta za konzervaciju.

Unesko je predvideo da svaki manastir radi šest restauratora i šest pomagača. Radovi u Pećkoj patrijaršiji trebalo bi da budu završeni u narednih sedam-osam meseci, dok će u Gračanici i Dečanima sve biti gotovo za pola godine. Do kraja meseca Unesko će formirati komisiju koja će nadzirati radove.

REPUBLIČKI ZAVOD

PROJEKAT sanacije i restauracije dečanskih fasada, prema kojem je napravljen tender konkursa uradili su konzervatori Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Oni su, podsetimo, pola veka radili na zaštiti Pećke patrijaršije, Dečana i Gračanice, obavili istraživanja, izradili dokumentaciju o stanju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miro Markovic

20.03.2012. 05:57

Predsedniku Medvedevu i premijeru Putinu, kao i sveukupnoj Ruskoj vladi, kao donatorima ovog bogougodnog dela, neka svevisnji Bog podari zdravlje i pomogne im da budu jos uspesniji. Svi manastiri su podignuti u slavu Boga i oni su za sve Srbe sveta mesta na srpskom svetom Kosovu i Metohiji. Srbi ce vam uvek biti zahvalni, mada to nekada ne umemo da kazemo, pa cak i da se setimo. Oprostite nam, jer ne znamo bolje!