ITALIJANSKI istraživači tvrde da su pronašli tragove monumentalnog dela slavnog Leonarda da Vinčija, izgubljenog pre 400 godina, u sakrivenom zidu u jednoj palati u Firenci.

Tragovi, prikupljeni pomoću minijaturnih sondi provučenih kroz rupe u zidu koji prekriva fresku u raskošnom holu firentinske gradske većnice „Palaco Vekio“, sadrže isti crni pigment koji je renesansni majstor koristio i prilikom rada na Mona Lizi, naveli su vođe ovog projekta.

Ovi podaci su jako ohrabrujući“, kazao je Mauricio Saračini, profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u San Dijegu i inicijator istraživanja, koji u potrazi za izgubljenom Da Vinčijevom freskom koristi najsavremeniju tehnologiju.

Iako smo i dalje u početnoj fazi istraživanja i ostaje nam još puno toga da obavimo kako bismo rešili ovu misteriju, podaci potvrđuju da smo na pravom putu“, dodao je on.

U sakrivenom zidu čuvene firentinske palate otkriven je i crveni lak i smeđi pigment, kao i šupljinu između starog i novog zida.

Istoričari ističu da njihovo istraživanje još nije „stopostotno“ potvrdilo postojanje freske i da je neophodno obaviti dodatne hemijske analize.

Veruje se da je Da Vinči počeo da radi na fresci „Bitka kod Angijarija“, za koju neki tvrde da je njegovo najvrednije delo, 1505. godine, ali da je nikada nije završio zbog problema sa uljanim bojama.

PORUKA

PRILIKOM renoviranja prostorije, drugi veliki majstor, Đorđo Vasari, dobio je zadatak da na tom istom zidu naslika svoju fresku „Bitka kod Marčana“. Mauricio Seračini veruje da Vasari (1511-1574) nije želeo da uništi Da Vinčijevo delo, te da ga je umesto toga prekrio novim zidom od opeke na kojem je potom naslikao svoju fresku. Svoju teoriju potkrepljuje činjenicom da jedan vojnik na Vasarijevoj fresci drži malu zastavicu s porukom „Ko traži, taj i nađe“.