Dejan Ognjanović prvi doktor strave

M. R. - M. N. M.

01. 03. 2012. u 07:36

Nišlija Dejan Ognjanović odbranio je na Filološkom fakultetu u Beogradu prvu doktorsku disertaciju u Srbiji koja se bavi nastankom i razvojem poetike horora

PISAC, filmski kritičar i publicista, Nišlija Dejan Ognjanović odbranio je na Filološkom fakultetu u Beogradu prvu doktorsku disertaciju u Srbiji, koja se bavi nastankom i razvojem poetike horora. Rad "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" predstavlja prvi pokušaj da se u srpskoj teoriji zasnuje i odbrani, definiše i objasni horor kao književni žanr.

- Poetiku horora sam izučavao na primerima ključnih tačaka u njenoj istoriji, kroz analizu dela - kaže Ognjanović. - Do sada se kod nas time niko nije bavio na akademski način, uzgred je pominjan u okviru retkih napisa o fantastici uopšte ili radova o motivu vampira u književnosti, ali u njima je horor bio samopodrazumevajuća kategorija koja ne zahteva definisanje niti analizu. A on to itekako zahteva, budući da ovaj termin čak i ne postoji u najnovijem Rečniku književnih termina, a srodni "gotski roman" netačno se proglašava njegovim sinonimom.

Poetiku horora autor prikazuje u varijacijama kroz koje je prolazila od nastanka, u 18. veku (gotik), preko kratkih Poovih priča, priča o duhovima, viktorijanskog neo-gotika, "čudne priče" sa elementima SF-a, pa do horor besteselera Stivena Kinga i pisaca koji su usledili za njim.

ESEJI I ROMAN DEJAN Ognjanović je pored više od stotinu članaka u domaćim i stranim časopisima, objavio horor roman "Naživo", zbirku eseja "Studija strave: eseji o horor žanru", studije "U brdima, horori: srpski film strave", "Faustovski ekran: Đavo na filmu". Priredio je zbornik "Novi kadrovi" (sa Ivanom Velisavljevićem) i zbirku najboljih priča H.F. Lavkrafta "Nekronomikon".

- Ovaj neretko potcenjen, a još češće ignorisan žanr u svetu se izborio za ravnopravnost još 1980-ih, sa usponom tzv. "gotskih studija", što je ubrzo dovelo i do njegovog izučavanja na univerzitetima - navodi novopečeni doktor i najavljuje mogućnost da bi njegov doktorat u dogledno vreme mogao da se nađe u knjižarama.

- Dalji pravci mojih izučavanja zavisiće od toga da li ću se ograničiti na dela iz anglo-američke sfere, ili ću u nekom komparativističkom kontekstu moći, a voleo bih, da primenim svoje definicije horora na dela drugih evropskih književnosti (francusku, nemačku, rusku...) pa i na srpsku - otkriva Ognjanović. - Svoju teoriju horora uskoro ću primeniti i u praksi, u horor romanu koji sam počeo da pišem...GRANICE KAO IZAZOV

ISTINSKI talentovanom i kreativnom umetniku pravila ma kog žanra mogu poslužiti samo kao izazov, nikako kao ograničenje, što pokazuju horor priče E. A. Poa, Henrija Džejmsa, Embrouza Birsa, H. F. Lavkrafta i drugih pisaca - uveren je Ognjanović. - Svest o tradiciji žanra, na koju se ukazuje u mom radu, korisna je radi kreiranja (i variranja) horizonta očekivanja ovog žanra, ali najbolja dela horora upravo rastežu i modifikuju taj horizont i tako stalno preobražavaju žanr.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

e moj doktore ....

01.03.2012. 09:26

e skratiste istoriju jednog zanra..elementi horora su prisutni vec u Homerovim delima...jednooko cudoviste kiklop nije sigurno element knjizevnog dela koji se ne moze povezati sa zanrom horora...dakle i u epskoj narodnoj tadiciji vise evriopskih i azijskih i latinoamerickih naroda takodje ima elemenata horora...koji su temelj nastajanja znara. falsifikovanje istorije knizevnosti nije cilj doktoranata , nadam se...svakoako moguci su i nenamerni previdi.

Simpson

01.03.2012. 16:31

@e moj doktore .... - Homer se ne može svrstati u anglo-američku književnost.

Lena

01.03.2012. 11:17

Jako mi je drago da u ovako sivim danima mozemo procitati i nesto ovako pozitivno.Cestitam Dejanu, s obzirom da znam kakve probleme je imao na fakultetu u Nisu.Rad je o anglo-americkoj knjizevnosti, to nema nikakve veze sa Homerom, ne treba ici tako nasiroko.Moguce je da su britanski i americki pisci videli uzore u antickoj knjizevnosti ali to i nije uvek slucaj.I sama se bavim proucavanjem anglo-americke knjizevnosti i svaka cast Dejanu i zelim mu uspeha u daljem radu.

gospojic e susii su vam se vidici

01.03.2012. 12:32

@Lena - .da li biste opravdali knjigu " tehnike crteza u likovnoj umetnosti" koj a bi analizirala crtez tek od pojave Durera...takav pristup koji ne trazi prave korene nekog znara vec prepisivacki siri tezu kako je horor nastao tek sa delima anglosaksonsih autora vi branite..ici nasiroko je bolje nego ne sagledavati pra uzore zanra... ili vam se svidja da idolopoklonicki sluzite "anglosaksonskoj literaturi: koja by the way ima katedre za Slavonic languages..jer ne razlikuju slavonski od slavenskog..

good_ol_rebel

01.03.2012. 13:35

Čestitke, Ognjenoviću! I hvala za Net blog-ovanja na "The Cult of Doctor Ghoul" i "Chetnixploitation". Maestralno si istranžirao "slikopisni u-radak" hAndželine-hAnke Đolić, "In The Land of Blood(y) (PROPAGANDA) and M(h)oney". Keep on rockin' !

old friend

01.03.2012. 16:11

Ovaj tip prepisuje i (bez ovlascenja) potpisuje tekstove stranih autora iz kojih izvlaci delove koje prevodi. Dakle, gradi karijeru na tudjoj muci. Dobar je dokaz kako u Srbji svako moze doktorirati - i to koju god temu da izabere. Zanima me ko je bi u komisiji na odbrani doktorata?