NA svečanosti u Patrijaršiji u sredu je novoustanovljeni Orden Svetog despota Stefana Lazarevića, Svetog arhijerejskog sinoda SPC, uručen piscu Milovanu Vitezoviću (1944) za celokupan književni opus.

Orden je uručio patrijarh Irinej u prisustvu svih članova Sinoda. Zahvaljujući se u svoje, i u ime Miše Vujovića, vlasnika izdavačke kuće „Princip pres“, koji je takođe dobio ovo priznanje, Vitezović je istakao:

- Ako mislimo, a šta drugo možemo, na teška i najteža vremena srpske istorije, u kojima je i epski i istorijski najteže ono poslekosovsko, i tražimo prve ljude dostojne tih vremena, onda nam je najprva misao o despotu Stefanu Lazareviću, koga zovemo i Visoki, jer je bio ne samo dorastao prilikama vremena, već se uzdizao iznad njega, kao što se despotova kula uz Manasiju uzdiže iznad svega do tada sazidanog u Srbiji. Spasavao je Srbiju, spasavao je Carigrad, i spasao dušu za vekove, što ga je i posvetilo.

Despot Stefan, podsetio je Vitezović, imao je velikih čelnika i hrabrih vojskovođa, ali mu je najumniji čelnik bio Konstantin Filosof:

- Sa njim je stvorio Resavsku školu koja će svojim knjigama starostavnim sačuvati narod. U svojoj istorijskoj saradnji sa Mađarima despot Stefan je ušao u najprestižniji viteški red Zelenog zmaja, koji određuje i njegov grb.

Svoju besedu Milovan Vitezović završio je pesmom „Pomenik“ koja govori o prohujalim vekovima srpske istorije.