Ubedljivom većinom glasova članova žirija, 4:1, nagradu za roman godine, koju dodeljuje nedeljnik NIN, dobio je Slobodan Tišma (1946) za knjigu “Bernardijeva soba”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Za ovo delo glasali su Vasa Pavković (predsednik), Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, dok je Ljiljana Šop prednost dala romanu “Oda manjem zlu”, Vojislava Čolanovića, u izdanju “Mono i Manjane”.

Tišmin roman izdvojio se osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti, koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima - navodi se u saopštenju žirija, koje je Pavković pročitao na konferenciji za štampu:

- Na tragu Kafke i Hamsuna, Bernharda i ranog Crnjanskog, Slobodan Tišma opisuje odu suvišnom čoveku - a umetnik je u svakom društvu naoko suvišan.

Ljiljana Šop je istakla da je za nju od šest romana iz najužeg izbora Tišmin bio na drugom, a Čolanovićev na prvom mestu. Po njenom mišljenju “Oda manjem zlu” daje obuhvatniju i iznijansiraniju sliku sveta od nagrađene knjige.

- Za mene je najvažnija bila poezija. Pod stare dane, pre deset godina, počeo sam da pišem prozu. Moj profesor Sreten Marić je govorio da je roman dobar samo ako u njemu ima poezije - rekao je Slobodan Tišma, koji je za ovu priliku doputovao iz Novog Sada gde živi. - “Bernardijeva soba” je nastala tako što mi je jedan prijatelj tražio da napišem priču o starim automobilima, koja je zatim prerasla u roman, koji je nastajao dve godine.