Slobodan Tišma dobitnik NIN-ove nagrade

D. Bt.

16. 01. 2012. u 12:12

Nagradu za roman godine dobio Slobodan Tišma za knjigu “Bernardijeva soba”

Ubedljivom većinom glasova članova žirija, 4:1, nagradu za roman godine, koju dodeljuje nedeljnik NIN, dobio je Slobodan Tišma (1946) za knjigu “Bernardijeva soba”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Za ovo delo glasali su Vasa Pavković (predsednik), Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, dok je Ljiljana Šop prednost dala romanu “Oda manjem zlu”, Vojislava Čolanovića, u izdanju “Mono i Manjane”.

Tišmin roman izdvojio se osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti, koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima - navodi se u saopštenju žirija, koje je Pavković pročitao na konferenciji za štampu:

- Na tragu Kafke i Hamsuna, Bernharda i ranog Crnjanskog, Slobodan Tišma opisuje odu suvišnom čoveku - a umetnik je u svakom društvu naoko suvišan.

Ljiljana Šop je istakla da je za nju od šest romana iz najužeg izbora Tišmin bio na drugom, a Čolanovićev na prvom mestu. Po njenom mišljenju “Oda manjem zlu” daje obuhvatniju i iznijansiraniju sliku sveta od nagrađene knjige.

- Za mene je najvažnija bila poezija. Pod stare dane, pre deset godina, počeo sam da pišem prozu. Moj profesor Sreten Marić je govorio da je roman dobar samo ako u njemu ima poezije - rekao je Slobodan Tišma, koji je za ovu priliku doputovao iz Novog Sada gde živi. - “Bernardijeva soba” je nastala tako što mi je jedan prijatelj tražio da napišem priču o starim automobilima, koja je zatim prerasla u roman, koji je nastajao dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vinka

16.01.2012. 12:26

A sta bi sa Vesnom Dedic i njenih 16.izdanja romana?Polovina ovih prijavljenih ne cine taj zbir,a opet ona je otpala? Sta se tu ne slaze:broj izdanja ili celokupna vrednost romana?Molio bih da mi neko upucen objasni.

slobodan

16.01.2012. 13:07

@Vinka - Romane kakve pise Vesna Dedic i slicne njoj,su se u srecna vremena prodavale na kioscima u ediciji '' Ljubavni vikend roman''.

slobodan

16.01.2012. 13:04

Roman sam procitao.Perfektan je(mada je poslednje poglavlje nedopustivo slabo).Zao mi je sto nagradu nije dobio Voja Colanoviic,jer u devedesetoj godini zivota objaviti fantastican roman,kakav je ''Oda manjem zlu'',je retkost u svetskoj knnjzevnosti,a o srpskoj da i ne govorimo.

slobodan

16.01.2012. 13:16

Prometno je da su se ove godine u najuzem izboru za nagradu nasla tri pisca iz Vojvodine(Petrinovic,Tisma,Sajtinac),kao i tri kriticara-clana zirija(Vasa,Mica,Vladislava).S obzirom da Vasi,Ljiljani i Mileti istice mandat,nadam se da ce naredne godine biti zastupljeni knjizevni kriticari i iz drugih delova Srbije,jer dva clana iz Vojvodine ostaju u ziriju jos godinu dana(Mica Vujicic i Vladislava Gordic).Zasto u ziriju nema profesora srpske knjizevnosti sa Filoloskog fakulteta.

Pjotr Cibukov

16.01.2012. 16:14

Sl. Tisma: "Svi znamo kakva je tezina NINove nagrade i sta ona znaci". G. Tisma, ocigledno zivite u proslosti. Nagrada danasnjeg NINa ne znaci mi ama bas nista jer NIN nije vise NIN i ove koji se okupljaju u njegovoj redakvciji trebalo bi tuziti zbog laznog predstavljanja. NIN vas nije nagradio vec vas je zigosao svojom nagradom. (Licno verujem da je vas roman zaista dobar, ali ova nagrada ce mnoge spreciti da ga procitaju).

Alcofribas Nasier

17.01.2012. 11:59

Ako vam NINova nagrada ništa ne znači, mislite da je nameštena, nema nikakvu vrednost - zašto onda svake godine osipate paljbu po dobitnicima? Jednostavno prestanite da kritikujete i nemojte se obazirati na nju. Ili ste možda od onih što vam nagrada ne valja dok je vi ne dobijete, poput Basare? Pročitao sam sve romane iz užeg kruga i ovaj je jednako dobar, ako ne i bolji od ostalih.

Torente

17.01.2012. 22:36

@Alcofribas Nasier - A sta kazete na Odu manjem zlu? Mislite da je Tismin roman bolji?