Premijera komada Pošto pašteta?

V. STRUGAR

13. 01. 2012. u 20:58

Dramski prvenac Tanje Šljivar premijerno na sceni Ateljea 212. Komad ovenčan Mihizovom nagradom

DRAMSKI prvenac Tanje Šljivar, “Pošto pašteta?” premijerno će biti izveden u nedelju na maloj sceni Ateljea 212. Komad (čiji naslov je inspirisan pesmom “Zabranjenog pušenja” iz osamdesetih godina prošlog veka) doneo je 23-godišnjoj spisateljici afirmaciju i prva, ali značajna priznanja.

Mlada autorka iz Banjaluke dramaturgiju je završila na FDU u Beogradu kao student generacije. Za najbolju diplomsku dramu pripala joj je nagrada “Slobodan Selenić”, dok je drugu, s Mihizovim imenom, dobila za ukupno dosadašnje stvaralaštvo. “Pošto pašteta?”, između ostalog, ušla je i u selekciju sto dvadeset najboljih evropskih drama u protekle dve godine, pa je tako odabrana i za publikaciju Evropske teatarske konvencije.

- Tema jeste društveno angažovana, s jakom političkom pozadinom, ali je ovo pre svega priča o ljubavi - objašnjava Tanja Šljivar. - Tačnije, o nemogućnosti nekih ljudi da ljubav osete i da je uzvrate onima koji im ih bez ikakvih “restrikcija” daju. Ta osoba je Slavica Radić (kasnije Eklston), poreklom iz Maglaja, koja je napustila zavičaj i otisnula se u svet. Priča je i groteskna i bizarna: o vezi manekenke i mesara... U pisanju veoma mi je važan jezik,lokalni način na koji likovi govore,to naše “gutanje” glasova. Ipak, mentalitet nije u prvom planu. Ima tu bosanskog humora, i naravno, ijekavice, koje ni u budućnosti nemam nameru da se odreknem.

PODELA U glumačkoj podeli su Zijah Sokolović, Aleksandra Janković, Katarina Žutić, Nataša Tapušković, Nikola Jovanović, Vladislav Mihailović i Jakov Jevtović. Scenogaf je Darko Nedeljković, kostimograf Maja Mirković, a kompozitor Irena Popović.Pisac - Tanja Šljivar

Tanja Šljivar ističe da je u savremenom evropskom teatru trend rediteljskog pozorišta, a da dramski tekst nema primarnu ulogu:

- Tačnije, deficit je teksta u klasičnom smislu. S kulisama, konvencijom četvrtog zida, glumcima koji sede u salonu. Pa i ja više volim komade koji “šamaraju”. Osobenost mog dramskog rukopisa je ekspresivna upotreba jezika, oblikovanje likova kroz monologe, kao i sam izbor tema: iz naše nedavne prošlosti, ali ne u onom dnevnopolitičkom smislu. Inače, išla sam na probe predstave “Pošto pašteta?”. Zanimao me je proces, iako nisam sujetna i ne bi mi smetalo ako bi od mog teksta napravili nešto sasvim drugo. Bez obzira na uvreženo pravilo da bi se u praizvedbi trebalo čvršće “držati” pisca. Izuzetno sam zadovoljna saradnjom s Snežanom Trišić, čak mislim da ne postoji mladi reditelj koji bi bolje postavio moju dramu na scenu. Atelje mi je, naravno, ukazao veliku čast. To je deo tradicije kuće - da neguje domaće tekstove i mlade pisce. A ja imam 23 godine i pred sobom prvu premijeru. Još mi sve izgleda neverovatno...

VELIKI UZORI

- Presrećna sam zbog priznanja i imena koje nose. Najmlađi sam dobitnik Mihizove nagrade, a donele su mi je samo dve napisane drame: “Pošto pašteta?” i “Grebanje ili kako se ubila moja baka”. Ova druga, inače diplomska,ovenčala me je Selenićevom nagradom. Kod Mihiza mi je fascinantna apartnost u to vreme, a opet potpuno neshvatanje od strane savremenika. Sve njegove četiri drame iz zbirke “Izdajnici” kao da govore o njegovoj sudbini. Posedovao je neverovatnu pronicljivost u posmatranju savremenika, o čemu najbolje svedoči “Autobiografija o drugima”. Bio je izuzetan erudita. Selenić takođe: veliki gospodin koji je mnogo uradio za našu katedru. Korak ispred vremena, znao je da uputi studente na prave izvore, a njegovi “Dramski pravci 20.veka” najlepši su prikaz svetskog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

aham...

13.01.2012. 21:23

'' lajk '' za deo o Mihizu ... o predstavi kada je pogledam ... cestitke u svakom slucaju ... :)

Nikolina Zemun

14.01.2012. 13:21

Srbija bi trebalo da više i češće prigrli prekodrinske talente. Tanja je primer velikog dara u mladim godinama. Uverena sam da će imati sjajnu karijeru. Čestitam joj pravoslavnu Novu godinu, puno ljubavi, sreće i zdravlja, uspeha i stvaranja!

Mladen

14.01.2012. 19:10

Ostani Tanja dosledna sebi i jekavici. To je tvoj koren Tu najviše možeš dati. Svaka ti čast na bistrini i talentu. Jedan od najzrelijih intervjua. Koji ne duva tiraze i trgovinu. Za plate zaposlenih. Pratiću tvoje radove rado. Živela ti nama svima koji smo pporeklom iz RS!

S.G.

19.01.2012. 14:37

Bravo Tanja, od srca ti čestitam , nadam se da ćeš mi poslati tekst da pročitam,,,,

Hellena

22.05.2012. 12:10

Sinoc sam pogledala predstavu i slobodno mogu da kazem da ulazi u tri najgore predstave koje sam u zivotu pogledala! Ne vidim sta je ovde za nagradu!?Sama prica je zanimljiva, ali je ocajno izvedena!Nista gore od dobrih glumaca u losim ulogama!

жељка

04.07.2012. 22:13

Поносна на своју суграђанку! Поздрави из БЛ.

vlada

07.10.2012. 09:20

U životu sam gledao mnogo loših predstava, ali ovo... Očaj. Zar je ovo za nagradu? Zar ovo predstava - tekst? Mučenje. Zijah Sokolović od ničeg pokušava stvortiti nešto, ali se od nekih stvari pita ne pravi.