Usnija Redžepova: Nacionalna penzija najveće priznanje

S. DOBROSAVLJEVIĆ

07. 01. 2012. u 21:13

Velika je čast naći se u društvu vrhunskih umetnika, za ovo sam radila tokom čitave karijere

PEVAČICA narodne muzike Usnija Redžepova, koja se ovih dana našla na spisku dobitnika nacionalne penzije, ističe da je to za nju izuzetna čast. Estradna umetnica, koja je autentičnim pevačkim stilom proslavila muziku južne Srbije, priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi smatra najznačajnijim u svojoj karijeri.

- S obzirom na to da sam već nekoliko puta konkurisala za nacionalnu penziju, donekla sam očekivala da ću je dobiti - rekla nam je Usnija Redžepova. - Iskreno, prijavila sam se u poslednjem trenutku, malo je falilo da odustanem, ali mi se, ipak, posrećilo. Ovo je jedno od najvećih priznanja u karijeri, velika je čast dobiti nacionalnu penziju i naći se u društvu vrhunskih umetnika. Za to sam radila tokom čitave karijere i ovo je najlepši način da zaokružite dugogodišnji rad.

* Šta je, po vašem mišljenju, presudilo da dobijete nacionalnu penziju?

- Pre svega mislim da ima mnogo umetnika koji zaslužuju nacionalnu penziju. Čovek treba da ostavi trag iza sebe i da to što radi bude vredno poštovanja. Trudila sam se da sve što radim bude dobro i da ostane. Nadam se da sam uspela u tome. Među prvima sam počela da radim sa trubačima, koji su danas naš prepoznatljiv brend u svetu. Ostala sam verna tradiciji i nikad nisam zalazila u nešto što nije naša muzika i što se ne naslanja na tradiciju. Mada sam rođena u Makedoniji, mnogi su godinama mislili da sam Vranjanka ili Nišlijka, što najbolje govori o tome da sam na pravi način uspela da predstavim muziku južne Srbije. Sigurno je na odluku da dobijem nacionalnu penziju uticala i uloga Koštane, koju sam u Narodnom pozorištu u Beogradu igrala 25 godina.

* Koliko vas je ovo priznanje podstaklo da budete još aktivniji na muzičkoj sceni?

- Nisam prestala da radim nijednog trenutka. Ima me svuda, na svim televizijama. Prošle godine sam objavila novi album za "BN mjuzik". Ponudili su mi saradnju i ja sam prihvatila sa zadovoljstvom. Nemam planove, niti sam ikad pravila velike planove, ali mogu da obećam da će publika i u narednom periodu uživati u mojim pesmama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

munza

07.01.2012. 21:55

Osobe Sa Invaliditetom (OSI) 100% po jednom osnovu su strajkovali da im se poveca tudja nega i pomoc ali vlast kaze da nema para ,Za kockare i probisvete ima i to previse ,Da su bar uplacivali radni staz i socijalno osigurane ali mnogi od njih su zaradjivali basnoslovne sume novca a porez drzavi su na svaki nacin zaobilazili i sada im se drzava oduzuje za kriminal koji su cinili decenijama...Bruka???

kolubara

08.01.2012. 00:16

ovo je segacenje sa srbijom ,sa poreskim obveznicima srbije.za to sto su radili primali su pare,dobili dzabe stanove i jos i nacionalna penzija.gde su sad te stranke koje traze da glasamo za njih?stranka srba iz srbije mora nastati,neko vec mora zastititi srbiju ,srbe iz srbije,poreske obveznike srbije.ukidanje nacionalnih penzija!

Mirko

08.01.2012. 05:53

I ja sam celog zivota saradjivao sa trubacima. Pola kuce mi je otislo na trubace, ali na mene niko ne misli.

Orvel

08.01.2012. 07:51

Osobama koje su na kocku,provod i bunde dale vise nego sto 100 ,pristojno placenih,zaradi za ceo zivot,pokloniti one pare koje su hiljadama gladnih mogle pomoci.... Sramota za drzavu ali i sramota za te osobe koje su te "nacionalno-stranacke" penzije i trazile.I drzava i ti zasluzni dokazali su da nam moral nije samo u krizi vec i kod takvih ni ne postoji.

Dejan Dunic

08.01.2012. 15:48

Ja sam roker u penziji (66g) ali tvrdim da je Esma Redzepova bila ubbedljivo najbolji vokalni umetnik na teritoriji stare Jugoslavije. Pored glasnih zica ona je koristila i DUSHU!