Galerija RTS: Izložba Dušana Otaševića

S. P.

07. 12. 2011. u 20:59

Галерија РТС: Изложба Душана Оташевића
Publika će moći da vidi dela nastala od 1995. do 2011. godine, odnosno objekte koji imaju oblik 12 slova od kojih je sastavljeno ime i prezime autora
u Galeriji RTS u četvrtak uveče se otvara “Autoportret” - izložba akademika Dušana Otaševića, koji je odnedavno i upravnik Galerije SANU. Publika će moći da vidi dela nastala od 1995. do 2011. godine, odnosno objekte koji imaju oblik 12 slova od kojih je sastavljeno ime i prezime autora. Pored ove “premijere” na izložbi će biti i radovi pozajmljeni od Muzeja savremene umetnosti, Muzeja Cepter i iz prvatnih kolekcija.

- Niz slovnih znakova koji tvore ćirilično pismo, poređanih određenim redom, označavaju moje ime - kaže umetnik. - Prema uvreženom tumačenju ime je sudbina, te je tako reč o ličnosti. Ako se poremeti redosled slovnih znakova i zaboravi ponuđeno značenje, dobija se niz piktograma.

Svaki od njih, kako ističe Dušan Otašević, predstavljao je povod za pojedinačni rad na ovoj izložbi: svi zajedno čine njegov likovni autoportret.

U tekstu pratećeg kataloga izložbe Đorđe Kadijević piše o Otaševićevoj strategiji i ističe da je igra “jedna od retkih ljudskih radnji koje nikada nisu bile zabranjene”. Kadijević konstatuje da i ako se u igri dotaknu ozbiljne stvari, zaštićene “svetinje” na primer, to ne može biti kažnjeno, a da se i kazna ne pretvori u deo igre.

Pored slikarstva, Otašević stvara i u oblasti primenjenih umetnosti. Brzo napušta slikanje na platnu i okreće se kreiranju jedinstvenih umetničkih objekata. Izrađuje ih sečenjem, farbanjem, lakiranjem oblikovanih dasaka ili limova i njihovim sklapanjem u smislene, prepoznatljive motivske sklopove, u sažete vizuelne poruke o svetu i vremenu u kome živi i stvara. “Umetničke” pojmove u tumačenju vlastitog stvaralaštva zamenjuje “zanatskim tj. zanatlijskim”. Tako, na primer, crtanje naziva - rezanjem, slikanje - farbanjem, umetnička dela - prerađevinama, a svoje radove često naziva “igračkama za odrasle”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)