DIGITALNA restaurisana kopija filma “Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa” biće prikazana u sredu u 19 časova, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, tačno na stogodišnjicu premijere u Grand bioskopu hotela “Pariz” na Terazijama - najavili su u ponedeljak u kinoteci njen direktor Radoslav Zelenović, upravnik Arhiva Aleksandar - Saša Erdeljanović i upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković.

- Srećni smo što ćemo ovaj film ponovo moći da gledamo i što je konačno ispravljena “istorijska” nepravda u kojoj se decenijama mislilo da je “Slavica” prvi film naše kinematografije - istakao je Zelenović.

Karađorđe” je poslednji put prikazan u Americi 1928. godine. Tada mu se gubi svaki trag. Pronađen je 2003, kada je Erdeljanović slučajno upoznao upravnika austrijskog Filmskog arhiva Nikolausa Vostrija i saznao da oni imaju neke stare srpske filmove. Među njima je bio i “Karađorđe”.

- Zahvaljujući novim tehnologijama uspeli smo digitalno da ga restauriramo, tako da će moći da se prikazuje i u digitalnim bioskopima. U jednoj od najboljih laboratorija u Evropi u Beču napravili smo tri filmske kopije.

Reditelj pionirskog filmskog igranog poduhvata bio je slavni srpski glumac Čiča Ilija Stanojević, koji je i igrao naslovnu ulogu Vožda, uz veliki ansambl Narodnog pozorišta i pomoć Vojske i statista.