Žarko Laušević: Neiživljena mladost, nenađena zrelost (1)

20. 11. 2011. u 20:59

Šta je Žarko Laušević ispisao u autobiografiji „Godina prođe, dan nikad“: Politički polupismen. Vrele krvi. Ličnost renesanse. Dobar polemičar. Voleo Tita i SFRJ. Tražio Slobinu ostavku

Poslednje veče oktobra, devedeset i treće. Hladno je. Obučen ležim ispod tri ćebeta.

Mislim. O sebi. Hipohondru. Asocijalnom. Nestabilnom. Depresivnom. Melanholičnom. Sebičnom. Nepredvidivom. Nezahvalnom. Zlopamtilu. Perfekcionisti. Promašenom pesniku. Nezavršenom glumcu. Polutalentovanom slikaru. Netalentovanom pevaču. Potencijalnom taksisti. Erotomanu. Nikotinomanu. Bratu od tetke Upravniku Radomanu. Zatvorenom ocu.

O sebi to mislim. Kao o osumnjičenom licu. Kao pritvoreniku. Robijašu. Nenađene zrelosti. Neiživljene mladosti. Manijakalno-depresivnog tipa. Prepoverljiv. Nepoverljiv. Snalažljiv. Smotan. Zanimljiv. Dosadan. Rečit. Ćutljiv. Ubedljiv. Odgovoran. Nepouzdan. Tvrdoglav. Egocentrik. Povremeni muž. Biološki otac. Naivan. Prevejan. Preiskren. Luckast. Uplašen. Zbunjen. Politički polupismen. Nacionalno poluneopredeljen. Demagog. Romantik. Banalne završnice. Maštovit. Istrajan. Kratkog daha. Nepromišljen. Mazohista. Kitnjast. Daltonista. Pogrešan ocenjivač ljudi. Nedovršeni poliglota. Skeptičan. Sujetan. Ledenih nogu. Vrele krvi. Odan. Osetljiv. Netalentovani kockar. Školovani šahista. Igrač sumnjivog valcera. Druželjubiv. Neosvetoljubiv. Samostalan. Bez sočiva ne može da podseče nokte na nogama. Znači - velike dioptrije, bez obzira na kratke noge. Nosilac više ratnih i mirnodopskih priznanja iz oblasti kerebečenja pred puno ljudi. Promenljive sreće i frizure u životu.

Suicidan. Voli da nosi crno. Muromant, neizlečiv. Barokni tip. Ličnost renesanse. Čistunac. Prži povremeno dobru kajganu sa slaninom, sa i bez origana. Dobar, čak natprosečan rešavalac ukrštenih reči. Uvek namešta i koriguje usta dok isprobava nove pantalone. Nosilac šešira u sezoni 1992/93. Dva puta nosio rep u životu. Mitoman, alazon. Mistifikator. Oponent. Dobar polemičar. Operisan od slepog creva, krajnika i sluha. Čekač boljeg života. Pacifista. Veliki hrvatski glumac. Nešto manje srpski. Crnogorski, zasad ništa. Putnik po puno sveta. Voli Argentinu i Makedoniju. Ne voli železničke stanice. Izbegava koncerte Stinga i "Bijelog dugmeta". Na ostale ne odlazi. Ume, ponekad, u bilijaru da ubaci crnu kuglu u srednju rupu. Ponekad, ne. Reumatičan.

Voleo SFRJ i plakao kad su makli F. Voleo Tita, kao svi što su ga voleli. Više od tate i mame. Kad je ovaj umro, išao da ga vidi i suzio kao i svi. Danas ne može da veruje da je u tom mimohodu učestvovalo samo nekoliko ljudi. Ostali su svi slavili kod kuća što je Maršal napokon crk'o. Nikad nema ideju gde bi mogao da slavi Novu godinu. Ove godine je na vreme rezervisao mesto. Uhvaćen par puta da čita „Politikin ZABAVNIK“. Pravdao se činjenicom da je Dostojevskog već dvaput pročitao. Dugo vremena, u strahu od rata, tajno kupovao konzerve. Kad bi ostajao sam kod kuće, brojao ih i posle gledao porniće. Uvek je priznavao samo drugi porok. Zna puno stihova, pogodnih za udvaranje, uz mirišljavu so i sveće.

Tajno voli Klaudiju Šifer, a javno traži Miloševićevu ostavku. Nameravao da upiše školu okretnih i južnoameričkih igara, karate, esperanto, ali se u poslednjem trenutku zadovoljavao činjenicom što može da prati devojku do kursa za naučne i stručne prevodioce.

Ponekad se folira slušajući ozbiljnu glazbu. Neozbiljnu nikad ne sluša. Savete, vrlo retko. Samo ako mu odgovaraju. Ljubomoran. Tradicionalan. Konzervativan. Nervozan je. Često ga zatičemo u besmislenoj šetnji tamo-amo i obratno (amo-tamo), sa rukama na leđima, ili u džepovima. Nikad ruke ne drži napred dok šeta. Bilo bi nepristojno, a i nepraktično. Napisao je naučno-fantastičnu priču "Put na sunce", ali je „ZABAVNIK“ nije objavio. Od tada sa indignacijom preskače sve SF-rubrike. A voli prženice. I salate, razne. Pravi divan pire. Palačinke, takođe. Jednom je u letu uspeo da dve palačinke prebaci iz jednog tiganja u drugi. Nikad više kasnije nije ponovio taj podvig. Poznaje lično Nadu Topčagić i Liv Ulman. Obožava filmove strave i užasa. Gleda ih ubrzano, ili bez tona. Donji pritisak mu naginje gornjem. Rasipnik. Ponekad tvrdica. Negira i jedno i drugo. Zaboravan. Voli mandarine i da zavrne rukave od rolke. Prvo mu žao, zbog dece, drugo mu brane. Kad ostane sam, nekad rukave od rolke zavrne do ramena i bude bleskasto srećan.

Boji se aviona i iz istih razloga ne jede ništa što leti, čak ni zimi. Pretvara se da se razume u strane muzičke sastave i očajan je kad mu ne veruju da je grupa "Swingersingersi" zaista postojala. Prevrtljiv u dijalektici i dijalektima. Uvek govori jezikom sagovornika. Željan znanja. Bio jednom žirant i bio strašno ponosan. Pasionirani posmatrač dunje na ormanu. Bezbožnik. Sledbenik kosmičkih religija. Veruje Nostradamusu i Denikenu. Navijač reprezentacije. Upoznat sa aktuelnom političkom situacijom, kod nas, a i šire. Znao je, doskora, koji je glavni grad Obale Slonovače.

* * * * * * * * * * * * * *

* Čekam. A šta je drugo život nego čekanje smrti? Kao u nekom Čistilištu. Kao u velikoj čekaonici osluškujemo spoljašnjost.

Vrlo precizno u svesci koju mi je poslala sestra beležim svaki datum, posetu, promenu. Kao da će zbog te pedantnosti sve biti manje bolno. Kao da će ta urednost skratiti Vreme. A ovde sve traje... Od posete do posete. Od podizanja optužnice do suđenja. Od suđenja do drugog, jednom do presude. Onda do žalbe, jedne, pa druge. Do skraćenja. Do ludila. Do trena kad se izgubi mera za vreme.

* Vreme brže prolazi kad pišeš, nego kad sanjaš.

* Žaliće me tajno. Osuditi javno. Oprostiti kasno.

* Sad smo sami - moja samica i ja.

* Samo se sećanje smatra srećom.

* Jedan dan više u zatvoru. Jedan dan bliže slobodi i ma kad bilo. I jedan dan života manje.

* Polako otiče sve od mene. I porodica i prijatelji. I život. Da li ja to polako nestajem? Odlazi i ponos, dostojanstvo, hrabrost... sve ljudsko od mene. Ostaje krhotina koja će sve da otrpi. Da se sagne i kad treba i kad ne treba. Belina čoveka. Praznina. Posledenji izbledeli otisak kome ni original potpis više ne daje nikakvu cenu. Bezvredna kopija. Gde sam to ja? U izmoždenoj rupi koja zjapi? I da li se više ikada mogu izvući? Krug. Zatvor. Može li se dublje? Je l' ovo dno? Kiša. Ništa. Nedolaz. Neizlaz. Bezizlaz. Sve reči koje sadrže izlaz. A njega nigde.

* Slobodu često zamišljam kao ženu. Golu, normalno.

Sloboda je i kad čovek može da se isplače, pa mu posle bude lakše.

* Sumorna subota sa suncem. Slično sunovratu. Sklupčan smišljam smisao. Setio sam se, spuški smrad sa susednog svinjca svi smatramo sopstvenim sranjem. Smanjujemo se. Stiskamo. Samo se sećanje smatra srećom. Stop.

NASTAVLJA SE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (87)

fester

20.11.2011. 21:17

kako prođe život...sjajan glumac, tragedija i bol oko njega, sudbina mu je namenila tešku ulogu, večnu. Neka mu je Bog na pomoći

sanjalica

25.11.2011. 11:43

@fester - Svi bi na Zarkovom jestu isto uradili, huliganim,a se ne prasta, oko za oko zub za zub.Zarku je sad najteze i imao je dovoljno vremena da razmislja o svemu ali su mu najbolje godine unistene i ne osudjujem ga ni malo, i ja bih ubila ko bi mi brata ili najblizeg nekog maltretrirao i to tako bahato radio.Zarko drzi se i srecno na dalje.

Jeremija

20.11.2011. 21:34

Kad se Lausevic vrati, znaci da ce Srbiji biti bolje. Napadali ga fasisti jer je bio protiv rata, branio svoj zivot i jos ga radi toga progone. Smatram ga svijetlom zvijezdom srpskoga roda, pravog Srbina koji ne dopusta da mu rulja pometi zdravu pamet i koji drzi do svoje casti.

Jovo

21.11.2011. 05:08

@Jeremija - Šta to pričate? On je pobjegao pred zakonom i pravdom! Ne znam kakve to kvalitete vidite kod tog zločinca!

mornar

20.11.2011. 21:39

Fenomenalno. Ne daj se druze. I nastavi sa pisanjem. Ovo je nesto sto sam odavno trazio da procitam.

Vasko

20.11.2011. 21:49

Brate, na stranu film shmeker i taletna, trebao si da odrobijas posteno.... uzeo si 2 zivota.... nikad od tebe shmeker nece biti...

Sasa

20.11.2011. 22:43

@Vasko -  Zarko neka ti je Bog u pomoci !! Posle kise dolazi sunce .... Ne daj se

Vladan Draskovic

21.11.2011. 04:48

@Vasko - Vasko ti ces sedei u kafani i pridju ti naduvani kriminalci da te maltretraju ti ces cekati da nabijaju slavu ponizavajuci te ja bih isto uradio kao Zarko

Objektivno

20.11.2011. 21:53

Vrlo je netakticno, u najmanju ruku, reci: "tragedija Žarka Lausevica". A sta je onda tragedija za porodice ta dva ubijena mladica, koji nisu stigli da zasnuju porodice, niti da vide Njujrok, niti da pisu knjige o sebi?

Jagodinac

21.11.2011. 00:11

@Objektivno - Ta dva mladicha su bile dve siledzije koje su napale Zarka Lausshevicha i njegovog brata u kafani. Iskompleksirani cinjenicom da je Zarko polpularan glumac a da su oni osim shto su siledzhije niko i nishta van granica njihove ulice. Zarko je trebao biti ili osudjen na simbolichnu kaznu ili oslobodjen jer se branio i upotrebio oruzhje u samoodbrani. A vi koji zalite ovu dvojicu divnih mladicha zelim vam da vam se kcerke ozene sa takvima ili da vam isti naruche piche u kafani.

realnost

21.11.2011. 01:03

@Objektivno - Tragedija za te porodice je sto su svoju djecu odveli na pogresan put. Put nasilja i smrti...

djukic

21.11.2011. 01:51

@Objektivno - Zarko najaci si care i nadam se da cemo se sresti u Njujorku. Samo mi znamo kako je u tudjini i kada te tvoja zemlja izda (CG), ali neka, nicija ne gori do zore. CUVAJ SE CARE I SAMO HRABRO.. POZ IZ BERANA

ranko75

21.11.2011. 07:39

@Objektivno - To je uzajamna tragedija, ali za to sto su oni prvi napali njima se ne sudi, jer su mrtvi, a za to sto je on prekoracivsi nuznu odbranu ostao ziv, on i dalje ispasta. Ili mislite da je bolje da se i on ubio pa ne bi imali o cemu da pricamo. Cija je veca greska, da li onih koji prvi napadaju one koji ih nisu dirali ili onoga koji je braneci se nije umeo da se zaustavi na vreme?

Voja

21.11.2011. 08:07

@Objektivno - tebi licno zelim da "vidis" Njujork na taj nacin, radis malo fizicke poslove, sa ocima na ledjima...posto to smatras privilegijom, malodusni covece.Ovaj covek, bio kriv ili ne, i koliko, je odlezao svoju kaznu, a lezi je i dalje. Dok ti lezis u svom trosedu i prodajes ovde jeftino i to malo inteligencije koliko imas.

lou

21.11.2011. 08:57

@Objektivno - vidi, moj brat je dobio nevidjene batine i nek je prvi je poceo da dira jednog covek, kapiras sta hocu da ti kazem...

luka

21.11.2011. 09:15

@Objektivno - da su ti mladići mislili svojom glavom sad bi imali porodice.Pa šta je trebao ?? Da ćuti i da se smeje dog ga ovi tuku flašama po glavi a brata šutiraju dok bespomoćno leži na podu??!?

Realni

21.11.2011. 11:07

@Objektivno - Smeker sa pistoljom ,cinjenica da najvece kukavice nose pistolj sa sobom , da bi se osetili jacim mocnijim, pa upravo zbog takvih budala sa pistoljima normalan covek nemoze da izadje u restoran, sto neko rece ovde na komentarima covek se izgubio izmedju slave kao glumac i stvarnog zivota, ja ipk nebih nikome pozeleo da im se cerke udaju za takve tipove ,da im unucici ne bi nosili pecat oca ubice.treba ga pitati dali bi opet potego pistolj na te momke ,da li on opravdava takve postupke.

freshbm

24.11.2011. 10:32

@Objektivno - @ ranko75: ako si pravoslavac, ne smijes ubiti, bez obzira sto te drugi napada! "Ko tebe kamenom ti njega hjebom. Ne ubij! Oprosti im Boze, ne znaju sta cine." Spasio je svoje zivot, ali ga je izgubio u kuci Nebeskoj.Nije na covjeku da sudi, nego na Bogu, bez obzira sta se desilo.

ljilja

21.11.2011. 01:47

@Medena - Zarko,to je tebi dosudjena misija na ovom svijetu.Nije do tebe,to je samo sarkazam zivota,nepravda.Svi mi to znamo ,ako ti to nesto znaci.Laf si i covjek u srcu.

Gordana Kesar-Ostrolucanin

21.11.2011. 00:34

MOCNO I DIVNO. A SVI VI STO PLJUJETE PO ZARKU RAZMISLITE STA BI VI NAPRAVILI DA STE BILI NA NJEGOVOM MJESTU, SRPSKA POSLA VIDIMO TRUN U TUDJEM OKU A BALVAN U SVOM NE OSJETIMO. ZARKO NE OKRECI GLAVU JER IZA TEBE NEMA NIKOGA , SAMO PRAVO I SRETNO TI BILO.

MontenegroGirl

21.11.2011. 15:54

@Gordana Kesar-Ostrolucanin - Da sam uradila ovo sto je on, davno bih sebe lisila zivota.Eto, ja sam razmislila sta bi na njegovom mjestu uradila.

dan osman

21.11.2011. 20:59

@Gordana Kesar-Ostrolucanin - ti si razmislila.. ti si samo nešto napisala , čisto da napišeš !!!

MontenegroGirl

21.11.2011. 21:55

@Gordana Kesar-Ostrolucanin - E neka si osmane komentarisao...neka si.

Realni

21.11.2011. 01:14

kao glumac dobar ,kao covek ?. sta je pisac hteo da kaze? da opravda sebe?.dali je to moguce ?. dali bog oprasta oduzimanje mladih zivota ? dali treba obratiti paznju na smekera sa pistoljem?. a kakvo bi nase misljenje bilo da su to nasa deca,braca ili poznanici? dalibiga gledali kao heroja ,smekera ili nesto trece?

Klementina

21.11.2011. 01:16

Hvala Žarku što svoju sudbinu deli sa nama i dozvoljava nam da virtuelno udjemo u njegov život.Prošlo je puno godina,želja za njim i dalje postoji...

ala

21.11.2011. 02:54

nije osudjen zbog onoga sto je mislio, ili sto neko nije voleo njegovu glumu, nego zbog onoga sto je uradio...

šaljivdzija

21.11.2011. 06:00

tragikomicna situacija,covek koji je pomesao film i pravi zivot...tuzno i nesrecno...

ranko75

21.11.2011. 07:33

Lako je nama svima osudjivati njega, filozofirati i pametovati, mnogi su se mogli naci u njegovoj situaciji i uciniti isto. Koliko znam izbio je konflikt i napadnu ti su. U toj situaciji prekoraciti nuznu odbranu je vrlo lako, ako ste malo temperamentniji, neobuzdani, ako nemate dovoljno zivotnog iskustva.On je osudjen za prekoracenje nuzne odbrane, znaci branio se. Onima koji su poginuli, niko ne moze vratiti zivot i ako on lezi u zatvoru i ako ne lezi. Zeljko se je ocigledno 1000 puta pokajao

Dragana

21.11.2011. 07:52

Ma dajte vise to njegovo branio se. Jedan od decaka koje je ubio u momentu smrti imao je zalogaj u ustima. Znaci decko je jeo u kafani a ovaj ga je ubio. Dosta velicanja, nista se on ne razlikuje od ostalih koji robijaju, sem sto oni nisu tako drski kao ovaj.

Milos

21.11.2011. 13:08

@Dragana - Njemu ne treba veca kazna nego sto je ziveti daleko od kuce,musliti na to da si nekoga lisio zivota(opravdano ili ne) i da moras da radis sve samo ne ono sto volis da bi preziveo!!Steta!!

Marko

21.11.2011. 07:58

Proklete neka su sve one nistarije koje su te 1993. godine zverski napale njega i njegovog brata i tako ih primorale da se brane. Zbog njih ovaj narod je lisen velikih dostignuca ovog odlicnog glumca koji je upravo ulazio u godine najbolje za vrhunska glumacka dostignuca. Cime god da se ovaj veliki covek sada bavi, siguran sam da to radi vrhunski kao sto je obavljao glumacki poziv..

Lazar

21.11.2011. 10:40

@Marko - Uvek smo kukali na te devedesete i na tadasnje nisgarije koje su napadale ljude po kafanama, ulicama....... Vidim i Lausevic kuka na devedesete godine a ja se pitam sta se danas desava posle 10 godina osvojene demokratije i slobode. Da li se danas povecao ili smanjio broj tih nistarija koje su u stanju da te ubiju za tren. Pa i Lausevic je tu decu ubio za tren. I Lausevic i njegov brat su produkt tih devedesetih godina. I oni su reagovali tako "za tren".

Др

21.11.2011. 12:16

@Marko - Tako je dobri naš Markane! Gadni su to zlikovci jer su ga nenaoružani primorali da puca iz pištolja od 9mm. na njih. A zamisli tu ... nemam reči za takvo ponašanje! Nisu hteli da poznatog glumca, i brata mu, puste preko reda, ispred njih da kupe pljeskavice. I još su ga primorali da puca u njih. Stvarno su ništarije. I još su ga ubijeni nagovorili da se loše brani pred sudom i dobije takvu drakonsku kaznu. I na kraju ga i nagovorili da pobegne u Ameriku. Stvarno su ništarije! A i ti.

Marko

21.11.2011. 13:27

@Marko - @Dr, Zarko ih nije ubio u redu za pljeskavice nego kada su prisli njegovom stolu i razbili glavu njegovom bratu koji je sedeo sa njim, mirno razgovarao i jeo onako kako to dolikuje civilizovanom coveku. Kako bi to trebao da reaguje covek kada vidi brata na podu restorana sa razbijenom glavom bez ikakvih pokreta koji bi pokazivali da je ziv? Da i njega onesposobe ili ubiju? Vladika Njegos je odavno dao pravku kvalifikaciju ovog dela:"Zlo činiti od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvoga!"

Slobodan

21.11.2011. 14:42

@Marko - Uzalud se Marko pozivas na Njegosa. Odavno su se oni odrekli srpskog plemastva, intelektualaca, svestenstva i ostale elite. Oni sada tamo u skolama izucavaju dela Envera Hodze, Ibrahima Rugove i ostalog olosa slicnog njima.

MontenegroGirl

21.11.2011. 15:52

@Marko - Nisu mu razbili glavu bratu, cak ih je njegov brat izazvao rijecima "ne znate vi ko j eon"...momci su bili na ulici glasni i Lausevic je prvi pitao cak kakva je to galama, pucao je jer su momci rekli "sta te briga".Dvojicu ubio, treceg ranio.Njih je bilo cetvorica, cetvrti je kasnije izvrsio samoubistvo jer su mu prebacivali da nije drugove odbranio.Lausevici su se momcima prvi obratili...

greska se placa

21.11.2011. 09:49

ovako uz svo postovanje lausevicu pitanje samodbrane jeste ..da li si pucao da ubijes ili da ranis?? po rezuiltatu reklo bi se pucao si da ubijes..metak ne mora ubiti....sto nisi pucao u nogu ruku?? dakle iako je bila samoodbrana bila je ubilacka namera.

Stonewall

21.11.2011. 10:23

Волео да попијем.Понекад да се побијем и на ненаоружане да припуцам.

neko-tu

21.11.2011. 10:28

Sviđja mi se onaj komentar, nije osuđen za ono što je mislio, nego zbog onoga što je uradio. Kakav bi svet bio kad bi svi nosili pištolje i pucali čim nas neko 'napadne'...

1955

21.11.2011. 10:36

Mnogo je tu istina,mada kazu da je istina samo jedna. Sta reci? Poginulog ne znam a tebe znam iz filmova....pa sam pristrasan kad kazem bio si mi ali i ostao pozitivan lik i u filmu i u zivotu.

Ilija

21.11.2011. 10:41

Kako je lako drugog osudjivati i nabrajati tudje grijehe. Bilo bi dobro da nam je makar povremeno u mislima Hristova poruka - Ko je bez grijeha neka baci kamen! Zarko je legenda nase kinematografije.

srbin

21.11.2011. 11:56

Ko smo mi da sudimo samo dragi GOSPOD na to ima pravo gresnici kad dodjes bogu na istinu nek ti u dusi vlada mir amin

lola

21.11.2011. 12:24

uvek mi se svidjao zarko. njega nisam nikad upoznala. a da jesam, ne bih se ovako razocarala - nemoj zarko objavljivat' knjige, molim te..mnogo lupetas. a vidim, na ovoj slici iz njujorka, i dalje intrigantno, izgledas. nemoj pisat' knjige, ociju ti.

1992

21.11.2011. 12:25

Fantastićno ...ovako nešto sam i očekivala od Žarka :)..Jedva čekam knjigu..Nije mu lako.vidi se po njegovim rečenicama..Nije lako nositi dvojicu mladića na duši..:/..Al mi nisu jasni ovi koji ga osuđuju..Njemu samo Bog može da sudi.."NE SUDITE DA VAM NE BUDE SUĐENO"!!!!..

nanaOKO

21.11.2011. 13:16

ljudski je prastati pa ljudski je i suditi, suduti osudjemnom coveku je sta? Zarko je nevidjena inspiracija i tu nema greske, posle uskracene mogucnosti za glumu covek otkriva da svojim jadima ne olaksava smo sebi vec i nekome pricinjava veliko zadovoljstvo. jedva cekam kljigu

Glas razuma

21.11.2011. 14:04

Zasto su Zarko i njegov brat nosili sa sobom oruzije? Onako da im se nadje? Zasto su pucali na nenaourzane barabe, ako su vec pucali, zasto nije prvo opaljen metak upozorenja u vazduh ili noge? Vi bi ste sad da ga rehabilitujete i oprostite mu jer je jako popularan glumac? Vezali ste se za likove koje je on odlicno odglumio, verujete da su ti likovi Zarko Lausevic? Kakva naivnost i brzopletost...

Goran

21.11.2011. 14:55

@Glas razuma - @Glasu razuma, a sta to muskarci u vuko.... kao sto je Crnoa Gora trebaju da nose? Brushaltere i najlon carape? Da se odbrane od hajduka! Bas onako kako su to radili njihovi pretci. Brat je bio nenaoruzan a naoruzan je bio Zarko. Zato je brat platio frakturom lobanje i komom. Da Zarko nije imao oruzje, platio bi jos skuplje.

1992

21.11.2011. 15:00

Vidim da je gospodin Glas razuma neupućen u to zašto je Žarko nosio pištolj..Njemu su pretili zboh predstave Sveti Sava..pretili su njegovoj ženi i djeci.On je otišao u policiju i kupio pištolj..Uopšte nismo vezani za njegove uloge koje je odglumio...Već za tog jadnog čovjeka koji je branio svog rođenog brata..

nek mu je Bog na pomoci

21.11.2011. 15:01

mozda su oni koji kazu da mu ne treba dodatno suditi u pravu ali malo sasvim malo je degutantno opevavati coveka ma koliko pati sad koji na dusi nosi 2 zivota..imao je jos jednu otezavajucu okolnost..u ubistvo je usao sa pozicije maltene princa ..obozavanog coveka...nije ga beda i sirotnja naterala u zlo vec luda glava ilisam djavo..nek mu Bog prosti grehe a i nama koji mu mozda odamzemo..nauk drugima...ne nosite oruzje nikad.....nikad.

munze

21.11.2011. 15:46

Mogu da razumem,i one koji napadaju Zarka,ali i one koji ga brane..Kod vecine i jednih i drugih,za komentar je presudno to da li ga vole kao glumca ili ne..Pravu istinu o tome sta se dogodilo,znaju samo akteri dogadjaja..Mi mozemo samo da nagadjamo..Ja jedino ne mogu da razumem one koji,ovaj tekst mogu da svrstavaju u vrh knjizevnosti,vrh literarnog dostignuca,i one koji kazu,da su dugo cekali bas ovakvu knjigu..Bojim se, da onda,nisu procitali puno pravih knjiga.

Jelena

25.11.2011. 21:56

@munze - А колико "правих" књига треба прочитати да би се овако лоше владало интерпункцијом?

Bolje od bekstva

21.11.2011. 17:06

Lako je suditi coveku.Da,bas je on u tim trenucima razmisljao cekaj da li da mu pucam u grudi,ruku,nogu,glavu.Covek je pucao ne razmisljajuci gde ce ti meci zavrsiti.Ah da,svi dobro mozemo da pretpostavimo kakvi su bli ti mladici od 20-ak godina,koliko i ja imam.Puni sebe,misle da svet drze pod nogama,uvek za svadju ne bi li se dokazali i ispali frajeri.Zare uz tebe sam,samo napred nisi ti ubica,covek koji brani najmilije ne moze nikada biti ubica!Vrati nam se,izgubili smo mnogo dobrih filmova!!

Stela

21.11.2011. 17:50

@Bolje od bekstva - U pravu si @bolje od bekstva..Baš je on razmišljao gdje da puca..Ja imam prijateljicu u Crnoj Gori.i ona mi je pričala kako su ti momci bili neviđeni huligani...a na kraju oni ispadoše cvjećke..Žarko je samo branio svog brata..a ja to ne nazivam ubicom nijedne sekunde..Vrati se...mnogo smo izgubili tvojim odlaskom :(((

karatista

21.11.2011. 18:19

@Bolje od bekstva - Naravno da ne zelim nikome da sudim,jer na to nemam nikakvo pravo.Medjutim,moram da te upitam:Sta bi Tebi bilo lakse i prirodnije:Da se kao covek u punoj snazi sa 33 godine,zajedno sa bratom,pobijes sa dva huligana u ranim 20-tim,ili da izvadis pistolj i da ih pobijes?Ja,kada sam imao 33god. nije bilo klinca od 20 kome ne bi stao na crtu "na ruke''.Bili su nenaoruzani..Ako nosis pistolj,znaci imas m.... da ga upotrebis.Kako,to onda nemas m.... da se pobijes.Lakse je dobiti batine,nego ubiti...

dzudista

21.11.2011. 20:57

@Bolje od bekstva - Da li ti uopste znas zasto je on nosio pistolj?Jbg covek tada nije imao cetu obezbedjenja da vuce sa sobom kao sto danas pojedini vuku,da za njih obavljaju prljave poslove.Pistolj je oteo klinac od Zarka dok su se ubijali od batina tako da je klinac prvi pokusao da upotrebi pistolj nakon cega mu je Zarko oteo i nakon toga ugledavsi brata kako lezi bez svesti dok drugi klinac sa polomljenom flasom krece ka bratu da ga dokrajci e tada je opalio Zarko.Prvo se informisi dobro pa onda pricaj o m..

surovi

22.11.2011. 02:01

@Bolje od bekstva - Ljudi kada komentarišete ovako delikatnu temu, trebali bi da se informišete šta se u stvari desilo.Bilo ih je četvorica a ne dvojica.

slobodni strelac

21.11.2011. 17:51

Žarko je prijek čovjek, putujuća bomba i tako je "skončao", ali tuđe živote. Može ga se žaliti, međutim, svaki zločin traži i kaznu. Nemam veliko razumijevanje za njega. Pobogu, ubio je nekoliko mladića.

Dragana Djurdjevic

25.11.2011. 18:59

@slobodni strelac - a ti si ga poznavao pa znas da li je bio putujuca bomba? ! Ljudi zale za njegovom umetnoscu koja je rano zarobljena sa njim!

Duka

21.11.2011. 18:17

Vidi se da ima tezak kamen koji nosi sa sobom i covek je uplasen za sopstveni zivot jer ne vidi dno svojoj agoniji, ali bi mu bilo lakse da je ovde sa svojim prijateljima i porodicom , lakse bi to sve podnosio. Ostavio je veliki trag kao umetnik na nasim prostorima jer je veliki profesionalac a po menije u rangu sa Pavlom Vujisicem i Batom Stojkovicem i nadam se da ce nastaviti sa radom jer bi to bio veliki poklon svima nama. Pozzz

Ivana

21.11.2011. 18:38

Volela bih da svi docekamo neku veliku premijeru u pozoristu, a glavnu ulogu igra Zarko Lausevic. Ne mogu da docekam sledecu sredu. Hvala Novostima sto nam daruje jedan deo Zarkovog raskosnog talenta. Njuemu i njegovoj porodici zelim svako dobra.

deni arsic krusevac

30.11.2011. 17:34

@Kolega - Lupetas gluposti, Srpkinja sam i ponosna na to. Pravi Srbi, ponosni na sebe, na korene, istoriju, tradiciju.veru. Upamti pravi Srbi iznad svega postuju druge nacije i druge ljude i na svoju stetu, jer veruju da je Bog taj ko presudjuje a ne ti zato sto je neko Hrvat ili Musliman, itd. Takvi srpski sovinisti kao ti kada dodje gusto sakriju se u misju rupu i zaborave na srpstvo i veru, ili postanu ratni profiteri i zlocinci. Ne hvalite se srpstvom ako ne znate koliko su plemeniti!

determinanta

22.11.2011. 17:12

Moj naklon Žarku kao glumcu, kao čoveku ne smem da mu sudim, jer i sama ne mogu "baciti kamen bezgrešnosti".

maki

22.11.2011. 19:19

ljudi o cemu vi to polemisete?ne opravdavam ne osudjujem,to su situacije u kojima je jedan momenat presudan.Tesko majkama tih momama koji vise nece ugledati svjetlost dana.Ziv covjek moze sve,mrtav nista,Zarko nekad iz zatvora ovi mucenici nikad iz groba..Nesreca za obije porodice.Pokazite malo postovanja prema ovoj tragediji i prema pokojnica,ne pisite kojekakve gluposti.svako od nas ima bliznjeg svog

Bruce Lee

01.12.2011. 00:34

@maki - U normalnoj casnoj zemlji, takva vrsta mladica od koje se on odbranio na extremni nacin, ne bi trebala da dodje ni u ludilu u takvu vrstu kontakta sa nekim kao sto je on. U svakom slucaju, ono sto se desilo Draganu Maksimovicu je ono sto bi se desilo Lausu da nije imao pistolj. . . Eeeej... daj boze da je i Dragan Maksimovic imao, ne pistolj nego mitraljez i da ga je upotrebio na isti nacin kao i Laus... Da bar glumci ciste zemlju kad im policija ne sluzi , ocigledno nicemu....

cica

25.11.2011. 12:53

Zarko je definitivno napravio katastrofalnu gresku. Zato sto je taj pistolj imao. Sama cinjenica da neko ima oruzje znaci da je voljan u nekim situacijama i da ga upotrebi. Ti su momci bili navodno huligani, ali oni su mrtvi. A pucao je Zarko. Pa mozda je ipak bilo bolje dobiti batine i lezati mjesec u bolnici nego pucati. Iako mi je kao glumac bio drag , osudjujem njegov postupak.

Orah

30.11.2011. 14:00

Uopste nije cudno da se takva tragedija desila u Crnoj Gori. Ovdje divljih i primitivnih agresora ima u izobilju. Na svakom koraku. Tako da je normalan covjek, koji nesrecom prilika zivi ovdje, konstantno pod pritiskom i u iskusenju da se od divljaka odbrani oruzijem. Ovo je divlja drzava, sacinjena od divljih plemena. Divlji zapad! Tako da u potpunosti razumijem i opravdavam Zarka!

DENI ARSIC KRUSEVAC

30.11.2011. 17:18

Za mene je Lausevic bio san devojacki. Smeker. Znam kako je, njemu, divlja krv pomesana sa alkoholom. Ponos i bes. Prerano postao poznat. Svoju nadmenost zbog toga je preskupo platio. Tudjim i svojim zivotom. Dovoljno je sto zbog toga zivi sam sa sobom. Samo budala i psihopata ne bi patio sto je nekom i u samoodbrani oduzeo zivot. On nije ni jedno ni drugo. Pati u svakom minutu i kroz svaku svoju rec. Blistava zvezda prerano se ugasila. Zarko, nekada zaljubljena, jos verujem ti. Podigni se!

Miroslav

26.12.2011. 17:28

@DENI ARSIC KRUSEVAC - " ... divlja krv pomesana sa alkoholom. Ponos i bes. Prerano postao poznat. Svoju nadmenost zbog toga je preskupo platio. Tudjim i svojim zivotom ... " ... A da ti devojko pročitaš tu sitnu knjigu što je čo'eč sačinio, pa onda da se javiš i zboriš !? ...

VERKA

06.03.2012. 11:02

@DENI ARSIC KRUSEVAC - Žarko je ubica koji je oduzeo život drugima, i kao takvog ga treba tretirati. Nije ion ništa bolji od drugih višestrukih ubica.

paracelsus

01.12.2011. 00:23

Samo u tesko primitivnim, purgativnim sredinama, glumac ranga Lausevica mora nositi pistolj radi samoodbrane... I u okolnostima u kojima ge je upotrebio, zemlja u kojoj se to desilo, treba da razmislja gde je to zgresila pa da nije bila u stanju da zastiti jedno od svojih najvecih umetnickih blaga od tako jezive socijalne tragedije... Da nije uradio to sto je uradio ... zavrsio bi kao Dragan Maksimovic. Zemljo koja mu sudis slusaj : Treba mu se izviniti a ne suditi mu ...

majam

24.05.2012. 14:17

ko smo mi da sudimo,šta nam se sviđa a šta ne. smatram da svako od nas nosi svoj krst. a žarko najbolje zna težinu svog krsta.13