PREDSTAVA „Zli dusi“, na tek obnovljenoj sceni „Raša Plaović“, 22. novembra obeležiće Dan Narodnog pozorišta: delo Dostojevskog, biće postavljeno u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, s velikom podelom umetnika iz kuće kao i gostujućih glumaca.

- Formirali smo ekipu u kojoj nije bilo kompromisa, opredeljujući se za naslov koji je za doba kada je nastao, kao i danas, slovio za „savremenost na bespuću“ - ističe rediteljka, za čiji rad je u sredu rečeno da predstavlja prilično radikalnu dramatizaciju romana sa dve-tri paralelne, podjednako važne priče.

U ulozi Stavrogina gledaćemo Igora Đorđevića, čiju je kreaciju posebno apostrofirala Molina Udovički, v. d. direktora Drame, ističući da je ulogu radio „fascinantno različitim glumačkim sredstvima“ u poređenju sa prethodnom („Kanjoš Macedonović“):

- Trudili smo se da napravimo predstavu koju će razumeti i oni koji nisu čitali roman niti bilo šta znaju o stvaralaštvu Dostojevskog, mada se nadam da takvih malo ima - kaže Đorđević. - Rad na njoj omogućio nam je puno lepih i korisnih, kako glumačkih tako i ljudskih preispitivanja, a inspirativna dramatizacija nas je vodila kroz galeriju „dostojevštine“. Jer, o svakom junaku može da se napiše poseban esej.

PODELA

U ansamblu su i Dušanka Stojanović Glid, Goran Jevtić, Boris Komnenić, Danijela Štajnfeld, Aleksandra Nikolić, Nenad Stojmenović, Marija Bergman, Milutin Milošević, Slobodan Beštić, Vjera Mujović, Aleksandar Srećković, Dobrila Stojnić, Branko Vidaković, Vanja Milačić, Zoran Ćosić, Danijela Ugrenović i Ljuma Penov. Kostimograf je Aleksandra Nikitović, scenograf Aleksandar Denić, a kompozitor Anja Đorđević.