Kir Janja dvestoti put

V. STRUGAR

01. 11. 2011. u 20:54

Predrag Ejdus, uoči dvestotog izvođenja predstave o najpoznatijem tvrdici naše dramske baštine, u Narodnom pozorištu: Jedna od prekretnica u mojoj karijeri

NAJPOZNATIJI tvrdica naše dramske baštine, Sterijin “Kir Janja” u izvođenju Predraga Ejdusa (i režiji Egona Savina) proslaviće u četvrtak dvestoto izvođenje na sceni nacionalnog teatra.

Predstava, proglašena za “najznačajnije ostvarenje u kulturi” sad već davne 1992. godine, sa tri osvojene Sterijine nagrade (Ejdus za glumu, Savin za režiju i Geroslav Zarić za scenografiju) koju je do sada videlo više od 70.000 gledalaca u zemlji i inostranstvu - i dalje predstavlja za protagonistu jedno od najdražih ostvarenja na, inače, bogatom “živom” pozorišnom repertoaru. Tokom proteklih godina, u ansamblu su se smenjivali neki umetnici, ali Ejdus i Lepomir Ivković nisu nijednom izostali sa scene.

- Kir Janja je jedna od prekretnica u mojoj karijeri. Kad mi je Savin ponudio ulogu bio sam iznenađen, mislio sam da ta vrsta karaktera pripada glumcu u starijim i zrelijim godinama - priseća se Ejdus. - Reditelj je bio briljantno spreman za rad. Ponudio je nove dimenzije lika, komediju pretvorio u tragikomediju. Sa lektorom Racom Kneževićem radio sam mesec-dva pre početka proba, rekonstruisali smo cincarski govor, stigli čak do SANU...

Popularni glumac ističe da je promena koncepta u tumačenju lika osnovni razlog što je predstava izdržala probu vremena. Jer, pre ovog izvođenja postojale su određene predrasude kako Kir Janja treba da se igra:

- Bili su mi inspirativni tragični tonovi u njegovoj ličnosti. Niko ranije nije Kir Janju posmatrao kao stranca, koji po ondašnjim zakonima u Vojvodini nije mogao da poseduje nekretnine. Morao je da skuplja “keš“, pa njegov tvrdičluk nije posledica karaktera već straha da li će uspeti da održi sopstvenu egzistenciju i identitet... Publika voli ovu predstavu, stasavaju nove generacije, a ima i onih koji su je gledali nekoliko puta. Za mene je istinski praznik kad god igram “Kir Janju”!

Ejdus dodaje da ova predstava, svakako, pripada onima koji su obeležili pozorišnu istoriju u prethodne dve decenije. Svrstava se u red legendarnih ostvarenja nacionalnog teatra, poput “Gospođe ministarke” (s Ljubinkom Bobić) ili “Koštane”:

- A meni, lično, godine ne smetaju. Naprotiv. Rade za ulogu, tek sam sada stigao u Kir Janjino doba...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije