PRE nego što je napustio Sajam knjiga na kome se u ponedeljak zadržao više od tri sata, predsednik Srbije Boris Tadić zaustavio se pored štanda “Novosti”.

Predsednik je u prepodnevnim satima potpuno nenajavljeno stigao na sajam u pratnji majke Nevenke Tadić, čiju je novu studiju “Osećajno i saznajno u psihoanalitičkoj psihoterapiji” upravo objavila “Naučna KND”.

- Divim joj se jer se i u 82. godini i dalje bavi svojom strukom i objavljuje knjige - rekao je Tadić.

Među izdanjima Kreativnog centra za ćerke je izabrao knjige “Dobra misao za svaki dan”, “Kućne duhove” i “Knjigu za devojku” Violete Babić.

- Moje ćerke čitaju lektiru i jako vole sve vrste knjiga o životinjama. I, naravno, vole životinje - rekao je predsednik, i dodao da ne zna baš najbolje šta mladi danas čitaju.

- Kada sam bio adolescent, čitao sam Selindžerovog “Lovca u žitu”, a roman “Zločin i kazna” Dostojevskog me je dramatično uzdrmao, kao i Kafka... U moje vreme veoma je bio popularan Herman Hese, a danas ne znam ni da li ga čitaju.

Tadići su kod “Lagune” kupili komplet tematskih priča u šest knjiga Ive Andrića.

- Andrić je naš najveći pisac, ali ne samo zbog načina na koji je pripovedao. On je i čovek koji je van literature ostavio zapise o diplomatiji, dragocene za sve koji se u Srbiji bave tim poslom - naglasio je predsednik. - Mislim da Srbija duguje Andriću ne samo zadužbinu nego i institut. Srpski narod bi trebalo da ga podigne kao živi spomenik knjigama, knjižarstvu, izdavaštvu.

Na pitanje novinara kada se može očekivati njegova knjiga, Tadić je rekao da ima puno obaveza, ali kada se jednom problemi reše a strasti u političkom životu smire, možda će se pozabaviti “tom građom”.