U okviru „Izabranih dela Danila Kiša“ u sedam knjiga, izdavačka kuća „Arhipelag“ objavila je knjigu novela „Enciklopedija mrtvih“.

O novelama u „Enciklopediji mrtvih“, sam pisac je govorio: „U znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature... To je knjiga o ljubavi i smrti, i usudio bih se da kažem da se pažljivijim čitanjem može otkriti da su Eros i Tanatos, kao teme koje se provlače kroz sve moje knjige, ovde došli do nekog punijeg izraza. Mislim da je to osnovna stvar koju bih mogao reći o značenju Enciklopedije.“

Pripovedajući o smrti, Kiš ovu veliku temu prikazuje u različitim istorijskim, kulturnim, društvenim, saznajnim i ideološkim kontekstima. Kišova „Enciklopedija mrtvih“ je uzbudljivo tkanje imaginacije i činjenica, drevnih istina i modernih iskustva, pomnih istraživanja i živog, strasnog pripovedanja, istorijskih znanja i njihove ironijske rekonstrukcije, enciklopedijskog pripovedanja i nesvakidašnje jezičko-stilske produkcije.

Arhipelag“ je već prethodno objavio prvi Kišov roman „Mansarda“, knjigu priča „Rani jadi“, Kišove najpoznatije romane „Bašta, pepeo“ i „Peščanik“, kao i početnu knjigu Kišovog novelističkog ciklusa „Grobnica za Borisa Davidoviča“.Objavljivanjem knjige priča iz zaostavštine „Lauta i ožiljci“, koja je trenutno u štampi, biće zaokruženo izdanje „Izabranih dela Danila Kiša“.