Otvoren 25. Grad teatar u Budvi

S. GREGOVIĆ

09. 07. 2011. u 20:32

„Kanjoš Macedonović“ je posle 22 godine ponovo u svom zavičaju. Vida Ognjenović je predstavu sada izmestila u period između dva svetska rata

Budva - Vrelu budvansku noć prolamali su burni aplauzi. „Kanjoš Macedonović“ je posle 22 godine ponovo u svom zavičaju. Nije to ovoga puta bio tradicionalni, mitski Paštrović, kako ga je tih prvih godina ove prestižne manifestacije videla Vida Ognjenović, čijom predstavom je u petak veče otvoren jubilarni, dvadeset i peti po redu letnji festival Grad teatar.

Odličan poznavalac Ljubišine proze, ali i vremena skoro minulog i sadašnjeg, vrsni reditelj Vida Ognjenović je predstavu sada izmestila u period između dva svetska rata. U osnovi je priča o maloj sredini, koja je nekako uvek vazalna u odnosu na velike, i uvek radi za svoju korist, uz male prevare. Novo čitanje „Njegoša u prozi“, Budvanina Stefana Mitrova Ljubiše, napravila je ovog puta kao oštru, vrlo gorku i crnu predstavu o toj maloj sredini, dvoličnoj i opakoj, koja uvek sanja da nadmudri veliki svet.

PREDSEDNIK OTVORIO Festival, koji će trajati do 20. avgusta, svečano je otvorio predsednik Crne Gore Filip Vujanović, a zavesu je podigao scenograf Miodrag Tabački. „Kanjoš“ će na sceni biti u nedelju veče, kao i 11. i 12. jula.

Dramaturg novog čitanja „Kanjoša Macedonovića“ Božo Koprivica je naglasio da je u novoj Vidinoj režiji to drama o stidu i ponosu, kukavičluku i licemerju, junacima i robovima. Istovremeno je to i priča o ljubavi, odbrani umetnosti i umetnika, odbrani prijateljstva. Uz napomenu da je napravljena bolja predstava od one stare, koje su se u petak veče nostalgično prisećali mnogi Budvani, Božo Koprivica je zaključio da će novi „Kanjoš“ postati zaštitni znak Grada teatra.

Mladi Igor Đorđević, kao Kanjoš, Predrag Ejdus, koji igra dužda mafioza, Branislav Lečić, kao Furlan, Tanasije Uzunović, kao otac Gerasim, Branko Jerinić, u liku Stijepa, Nebojša Kundačina, kao pozivar jakog glasa „koji se čuje od Praskvice do granice“, mlada Zorana Bećić „nekad pčela, nekad osa, koja je bacila oko na Kanjoša“, na otvorenoj sceni između crkava u staroj Budvi, dugo su se klanjali ovacijama prepunog gledališta. Sjajne uloge ostvarili su Stela Ćetković, Marko Baćović, Branko Vidaković i drugi. Publika je bila oduševljena scenografijom, kostimima Ljiljane Dragović, muzikom Zorana Erića, i uopšte ovom koprodukcijom Grada teatra i Narodnog pozorišta iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije