VENECIJA
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

DRUGOG dana vernisaža 54. Bijenala u Veneciji kasno po podne, kad je sunce konačno razbilo venecijanske oblake “jadranske neveste”, svečano je otvorena izložba Dragoljuba Raše Todosijevića u srpskom paviljonu.

- Bijenale - najznačajnija svetska likovna smotra današnjice je dobra prilika da se baci novo svetlo na značajnog srpskog umetnika koji je bio važna figura još jugoslovenske avangarde - rekao je Predrag Marković, otvarajući izložbu Srbije u Đardinima.

On je dodao da Todosijević i dalje postavlja pitanje šta je umetnost i da će se publika sigurno zapitati da li je ovo još jedna njegova radikalna kritika društva. Marković je rekao i da ideološka matrica uništava i govor i sadržaj, pa se postavlja pitanje ko govori i ko šta predstavlja, što onda umetnika dovodi u centar.

Na prepunom platou ispred srpskog paviljona, među mnogim poznatim umetnicima i javnim ličnostima, bili su Vladimir Veličković, Jagoda Buić, Goranka Murtić, umetnička direktorka narednog Oktobarskog salona Alenka Gregorić. Među njima je bio i naš poznati umetnik Balint Sombati koji je izveo i svojevrstan performans noseći na grudima i leđima jugoslovensku zastavu sa natpisom “Setite se”.