PRIMADONA Jadranka Jovanović u petak veče će u Sava centru upriličiti koncertni spektakl “Biseri ciganske muzike”, povodom Svetskog dana Roma. Poznati mecosopran u pratnji bravuroznog Mađarskog nacionalnog ciganskog orkestra, Veliku dvoranu ispuniće magijom i strašću najlepših dela romske muzike.

Ovaj koncert predstavlja i svojevrsni vrhunac dugogodišnjeg etnomuzikološkog istraživačkog projekta Jadranke Jovanović, koja je kao umetnica širokog spektra interesovanja decenijama sakupljala materijale vezane za muziku Roma.

- Mnogi veliki kompozitori stvarali su inspirisani ciganskim melosom, načinom života i filozofijom, gotovo da nema velikog svetskog autora koji za sobom nije ostavio i neko delo na romske teme - otkriva naša operska diva, koja suvereno vlada različitim muzičkim žanrovima. Jovanovićeva je uvela i čitav niz inovacija vezanih za poimanje klasične muzike u nas, među njima upravo i “Ciganski romansero” - izvođenje klasičnih dela na ciganske motive.

ZADIVLJUJUĆE - ŽELIM da uputim čestitke vašem listu povodom jubileja. To je ogroman, zadivljujući broj. Dvadeset hiljada puta izaći, ući u naše domove... Iza toga stoji ogroman, visokoprofesionalan rad mnogih generacija koje su se trudile da naprave “Novosti”, da bismo ih mi kupili, pročitali i ostali im verni. Mislim da vašem sloganu “brzo, kratko i jasno” valja dodati i “vešto”.

U petak veče će prvakinja Opere izvesti (na češkom, nemačkom, francuskom, ruskom, španskom...) kompozicije Čajkovskog, Rahmanjinova, Musorgskog, Lista, Dvoržaka, Šumana, Bizea... ali i Davorina Jenka, Vojislava Kostića, Miloja Milojevića, Dimitrija Golemovića. Mnoge od ovih pesama Jadranka je ranije izvodila na velikim svetskim scenama, i širom planete za to bivala nagrađivana stojećim ovacijama.

- Večerašnji koncert predstavljaće susret različitosti, u slavu lepote, slobode i radosti muziciranja - kaže umetnica povodom svog nastupa sa orkestrom mađarskih virtuoza, čijeg umetničkog direktora Ferenca Šantu nazivaju “kraljem violine”.

Maestro Šanta, vođa budimpeštanskog orkestra i nosilac najviših umetničkih priznanja u svojoj zemlji, kao i direktor Budimpeštanske opere, bili su fascinirani programom sačinjenim od pesama na romske teme, koji im je Jadranka predstavila. Priznaju da su tek tada, tokom priprema za ovaj ambiciozan, zahtevan i scenski raskošan projekat, otkrili da su, recimo, i Šuman i Dvoržak pisali inspirisani Romima.

- Ogroman je izazov izvesti Šumana sa Mađarskim nacionalnim ciganskim orkestrom - kaže Jadranka. - Probe u Budimpešti za mene su bile divno iskustvo i istinsko otkrovenje, jer sam, kao umetnik koji dolazi iz “čiste klasike”, donela njima štošta novo, dok su se oni prilagođavali meni. Muzičari koje predvodi čudesni šef i koncert-majstor Šanta, poseduju onaj iskonski dar, nose muziku u genima. Zahvaljujući njima otkrila sam jedan sasvim novi svet; uverena sam da nikakva škola ne može da vam pruži takvu radost izvođenja i virtuoznost. Oni će večeras svirati i Bramsa, i Lista, i čardaš, ali i cigansku muziku nepoznatih autora, a zajedno ćemo slaviti lepotu muzike i radost življenja romskog naroda, čijim je pripadnicima čitav svet - dom.