”Avala filmu” preti stečaj

R. RADOSAVLJEVIĆ

15. 03. 2011. u 21:00

Zbog blokade računa i duga državi od 99 miliona dinara najstarije i najveće filmsko preduzeće u regionu u predstečajnom postupku

NAJSTARIJE i najveće filmsko preduzeće u regionu, “Avala film”, nalazi se u predstečajnom postupku zbog dvogodišnje blokade računa, kaže direktor Ranko Petrić, dodajući da se nekadašnji “Holivud na istoku” od 5. januara nalazi na spisku među 5.113 firmi koje su blokirane.

- Dobili smo rešenje od Privrednog suda za pokretanje predstečajnog postupka, i rok od 60 dana za uplatu duga. U međuvremenu, pisali smo gotovo svim državnim organima, od Ministarstva za kulturu, Agencije za privatizaciju, do predsednika države Borisa Tadića. Nikakav odgovor, međutim, ni od koga nismo dobili - objasnio je Petrić na konferenciji za novinare koja je u utorak održana u Muzeju kinoteke.

Po njegovim rečima, to je bio i zadnji apel da se sačuva jedino filmsko preduzeće u Srbiji. Kako navodi Petrić, “Avala film” duguje “Dunav osiguranju” za premiju osiguranja od požara (koja je u decembru 2008. i blokirala račun), osnovni dug od 41.000.000 dinara, a to danas sa zateznim kamatama iznosi preko 80.000.000 dinara.

- U međuvremenu, iz blokade smo ipak uplatili 18.000.000 dinara, s tim što se u blokadu našeg računa onda uključila i Poreska uprava, za porez na imovinu i korišćenje gradskog zemljišta, sa 21.000.000 dinara, i taj iznos uspećemo da uplatimo za dan-dva. Na to je iz Poreske uprave stigao i PDV od nekih 13.000.000 dinara, koji zbog blokade nismo ni mogli da plaćamo. Zbog strašne situacije u kojoj se našao “Avala film”, pregovarali smo sa “Dunav osiguranjem” da nam odobri reprogram duga i povuče blokadu, ali bez obzira na obećanje koje smo dobili, to nije učinjeno.

Petrić ističe da “Avala film” ne beži od plaćanja svojih dugova državi, ali i da je besmisleno to što ona još nije uspela da izvrši privatizaciju ovog preduzeća. Jer, još od 2005, kada je doneta odluka o privatizaciji putem aukcije, i obavljene sve pripremne radnje za oglašavanje, sve je obustavljeno. Tri godine kasnije, podseća Petrić, Agencija za privatizaciju promenila je metod privatizacije u javni tender. Te 2008. opet je izvršena procena vrednosti društvenog kapitala, i završene su sve pripremne radnje za objavu prodaje “Avala filma”, ali do toga nije došlo ni do danas.

- Ne znamo iz kojih razloga “Avala” još nije privatizovana. A sada smo došli u situaciju da se firma čija je knjigovodtsvena vrednost oko 2 i po milijarde, tera u stečaj zbog duga državi od 99 miliona dinara, sa kamatama oko 130 miliona, i tako se lišava značajnih privatizacionih prihoda, jer je zadnja procena konsultantske Agencije za privatizaciju iznosila 105 miliona evra. Postavlja se pitanje šta je tu čiji interes.

Ovo preduzeće, navodi Petrić, sada ima samo 82 zaposlena radnika i ogromnu imovinu - od 32,3 hektara gradskog građevinskog zemljišta, na koje ima pravo korišćenja, četiri filmska studija koji sve vreme rade, i blizu 30.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, i to u ekskluzivnoj zoni u Košutnjaku. Tu je i stručno - tehničko osoblje, koje sve vreme radi na najsavremenojoj filmskoj opremi i uređajima, i nijednog trenutka “Avala film” čak ni danas nije u nemogućnosti da opsluži tri do četiri međunarodne filmske ekipe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

nesa inzenjer

15.03.2011. 21:12

Ne očajavajte. Sad će odmah Cvetković da vam preokrene situaciju. Samo što nije.

Zoran

15.03.2011. 22:20

Prvo bi UBOPOK morao da ispita poslovanje te firme u poslednjih 10 godina, da se zatim pozabavi firmom ''Košutnjak film'' i da se vidi na koji način ta firma posluje, pa tek posle svega toga da se ''Avala firm'' dovede u red i počne da radi za sopstveno dobro, ali i dobro svih nas.